سازمان حفاظت از محیط زیست در تلاش است تا جزیره دارا در خوزستان را به عنوان بیست و هفتمین پارک ملی ایران ثبت کند.

dara island 2
مرتفع‌ترین نقطه جزیره دارا یا دیره یک متر است/ عکس از موسی مدحجی

این خبر را شهرام فداکار، معاون دفتر سواحل و تالاب‌های ساحلی سازمان حفاظت محیط‌زیست ایران اعلام کرد.

اگر جزیره دارا به عنوان پارک ملی ثبت شود، پس از پارک ملی دز، دومین پارک ملی خوزستان خواهد بود.

جزیره دارا یا دیره غیر مسکونی است. این جزیره در تالاب خورموسی که با عنوان تالاب شادگان شناخته می‌شود قرار دارد؛ تالاب‌های شادگان، خور موسی و خور الامیه با تصویب کنواسیون رامسر در بهمن ۱۳۴۹ به نام تالاب شادگان شناخته می‌شوند.

موقعیت جغرافیایی جزیره دارا
موقعیت جغرافیایی جزیره دارا

ثبت دارا به عنوان پارک ملی می تواند نظارت زیست محیطی را بر تالاب خور موسی را نیز افزایش دهد. خور موسی مسیر کشتی‌هایی است که به بندر ماهشهر و بندر امام می‌روند. و با توجه به توسعه صنعت در بندر ماهشهر، حمل و نقل نفتکش به شدت در معرض آلودگی قرار دارد.

به عنوان مثال تخلیه مواد شیمیایی و آلی خطرناک «پتروشیمی بندر امام» به تالاب خورموسی در مهرماه ۱۳۹۲ منجر به تلف شدن ۲۰ هزار ماهی این تالاب شد.

آب‌های عمیق تالاب خور موسی در اطراف جزیره جزیره دارا یکی از زیستگاه‌های دلفین بینی بطری (tursiops truncatus) به شمار می‌آید.

افزون بر این، جزیره دارا زیست‌گاهی است که پرستوهای دریایی در آن تخمگذاری می‎کنند.

ثبت پارک‌های ملی از آن رو صورت می‎پذیرد که این مناطق نمونه‌ای از مظاهر طبیعی جغرافیای ایران به شمار می‌آیند و از این رو تلاش می‌شود تا از وضعیت طبیعی، تنوع زیستی، ذخایر ژنتیکی و یکپارگچی اکولوژیک آنها حفاظت شود و محیط مناسب برای تکثیر و پرورش گونه‎های جانوری وحشی و رشد رستنی‌ها فراهم آید.

پارک‌های ملی در کنار آثار طبیعی ملی، مناطق حفاظت شده و پناهگاه‌های حیات وحش یکی از مناطق چهارگانه  حفاظت شده زیست محیطی ایران به شمار می‌آیند.