کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان اعلام کرد که در هر ۱۰ دقیقه یک کودک در گوشه‌ای از دنیا، بدون ‌سرزمین به‌دنیا می‌آید.

Water crisis_Jordan_Syrian_refugees

به‌گزارش خبرگزاری فرانسه، بر اساس گزارشی که کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان روز سه‌شنبه ۳ نوامبر / ۱۲ آبان در ژنو منتشر کرد این مسأله‌ای است که با جنگ سوریه و بحران پناهجویی در اروپا تشدید شده است.

این گزارش می‌گوید در کشورهایی که ۲۰ ملیت بی‌سرزمین پرجمعیت زندگی می‌کنند هر سال دست‌کم ۷۰ هزار کودک بدون ‌سرزمین متولد می‌شوند.

آنتونیو گوته‌رس، کمیسر عالی سازمان ملل در امور پناهندگان زندگی کودکان بدون سرزمین را بسیار دشوار خواند و گفت زندگی آن‌ها می‌تواند تبعیض‌آمیز، سرخورده و ناامیدکننده باشد.

عدم ثبت تولد نوزادان در طول جنگ، این خطر را برای پناهندگان و پناهجویان بیشتر می‌کند.

سازمان ملل جنگ سوریه را مهم‌ترین بحران انسانی در جهان می‌داند که چهار میلیون نفر را مجبور ساخته کشور خود را ترک کرده و به کشورهای همسایه پناه ببرند. صدها هزار نفر، از جمله زنانی که در راه نوزادانشان به‌دنیا می‌آیند، نیز به اروپا رفته‌اند.

به دلیل تبعیض جنسیتی مندرج در قانون سوریه درباره ملیت کودک، کودکان سوری تنها می‌توانند ملیت خود را از طریق پدر کسب کنند اما برای حدود ۲۵ درصد از خانواده‌های بدون پدر از پناهندگان سوری تنها راه برای تأیید ملیت فرزند گواهی تولد آن‌هاست.

بنا بر این، از نظر کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان ثبت تولد برای کودکان پناهنده سوری متولد در کشورهای پناهندگی، که بسیاری از آن‌ها از پدر و مادر و یا خانواده خود جدا شده‌اند، از «اهمیت حیاتی» برخوردار است.

این نهاد سازمان ملل می‌گوید: «ثبت تولد مانع از بدون سرزمین شدن کودکان می‌شود و شناسایی آن‌ها به‌عنوان یک سوری را تضمین کرده، زمانی که شرایط مساعد شد به آن‌ها اجازه بازگشت به سوریه را می‌دهد.»

از یک سال پیش کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان کارزاری با هدف پایان بخشیدن به وضعیت بدون سرزمین بودن افراد تا سال ۲۰۲۴ راه‌اندازی کرده است. این نهاد از دولت‌ها خواسته است تا به کودکان اجازه دهند ملیت کشوری را دریافت کنند که در آن‌جا به‌دنیا آمده‌اند. همچنین قوانینی که از تغییر ملیت مادران جلوگیری می‌کنند لغو شوند، قوانین و رفتارهای تبعیض‌آمیز حذف شوند و ثبت جهانی تولد را تضمین کنند.