محمدعلی جعفری می‌گوید سپاه برای واکنش سریع و خشن به فاجعه منا آمادگی دارد. روحانی کمی پیش‌تر گفته بود زبان ایران در این حادثه زبان عواطف و ادب و دیپلماسی بوده و اگر لازم باشد از زبان اقتدار نیز استفاده می‌شود.

jaafari

فرمانده کل سپاه پاسداران می‌گوید همه ظرفیت‌های ممکن برای واکنش سریع و خشن ایران در قبال فاجعه منا آماده شده‌اند. محمدعلی جعفری صبح شنبه ۱۱ مهر در جلسه قرارگاه دریایی خاتم‌الانبیا گفت: «برای پاسخگو کردن آل سعود به فاجعه هولناک منا و اعاده حقوق زائران قربانی شده در مذبح منا در انتظار اجرای دستوریم.»

جعفری با توصیف مقامات سعودی به «حکام جاهل و ظالم» گفته که آمادگی سپاه برای واکنش خشن و سریع در راستای تحقق اراده خامنه‌ای است.

خبرگزاری تسنیم به نقل از فرمانده سپاه نوشت: «جهان اسلام از خیانت‌ها و جهالت‌های ابولهب گونه آل سعود نظیر کشتار مردم یمن، آواره سازی مردم عزیز سوریه، سرکوب مردم بحرین، کشتارهای فرقه‌ای در عراق و ایجاد تفرقه‌های قومی و تروریسم پروری در همه جا به ستوه آمده و (آنها) قریباً در خشم مسلمانان ذوب خواهند شد.»

حسن روحانی در مراسم ورود نخستین کاروان جان‌باختگان حادثه منا به تهران، صبح شنبه در فرودگاه مهرآباد گفته بود: «زبان ما در این حادثه زبان عواطف، برادری و ادب بوده است و در جای لازم هم از زبان دیپلماسی استفاده شده و اگر هم لازم باشد جمهوری اسلامی ایران از زبان اقتدار خودش نیز استفاده خواهد کرد.»

بیشتر بخوانید: روحانی: درباره حادثه منا اگر لازم باشد از زبان اقتدار استفاده می‌کنیم

روحانی افزود این فاجعه آزمون بزرگی برای دولت و مردم ایران و آزمونی برای دولت عربستان و سازمان‌های بین‌المللی و کشورهای اسلامی بود. محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت هم ابراز امیدواری کرد که با برخورداری از ابزارهای رسمی و غیررسمی، فاجعه بزرگ منا پیگیری شود.

زبان داخلی، زبان خارجی

در مرور موضع‌گیری‌های مقامات جمهوری اسلامی می‌توان نوسان‌ ادبیات و لحن را مشاهده کرد. زبان تندروها گزنده است و زبان مقامات دولتی نرم‌تر. در عین حال به نظر می‌رسد زبان تهدید و اقتدار کاربرد تبلیغاتی و مخاطب داخلی دارد و زبان دیپلماسی و زبان «برادری و ادب» در سیاست خارجی به کار می‌رود.

واکنش وزارت خارجه ایران عمدتا روی تدارکات مربوط به انتقال اجساد به ایران و احضار کاردار سفارت عربستان متمرکز بوده است.

خامنه‌ای: اگر قرارشد عکس العملی نشان دهیم عکس‌العمل ما خشن و سخت خواهد بود. دنیای اسلام سؤالات زیادی در این خصوص دارد و حکام عربستان به جای فرافکنی، باید با عذرخواهی از امت اسلامی و خانواده‌های داغدار، مسئولیت خود را در این حادثه‌ی سنگین بپذیرند و به لوازم آن عمل کنند.

علی شمخانی، دبیر شورایعالی امنیت ملی: دولت سعودی در سه مقطع برنامه‌ریزی اولیه، اجرای مراسم حج و مدیریت بحران به وجود ‌آمده در اوج بی‌کفایتی و ضعف عمل کرد و این فاجعه تحت تأثیر هوچی‌گری این دولت پنهان نخواهد شد.

محمدرضا نقدی، فرمانده بسیج: مادامی که حمایت‌های آمریکا از دیکتاتورها و جنایتکاران منطقه ادامه دارد منطقه روی آرامش به خود نمی‌بیند. حتما حادثه منا را پیگیری حقوقی می‌کنیم

بیانیه سپاه تهران: وقت آن است که دنیای اسلام در پی چاره‌ای برای اداره بیت‌الله باشد.

حسین سلامی، جانشین فرمانده سپاه پاسداران: عربستان در مسیر فرسایش پیش می‌رود. حادثه منا نشان داد رژیم های کوچک و حقیر قادر به حل مسائل بزرگ نیستند.

موحدی کرمانی در نماز جمعه: حکام سعودی لیاقت مدیریت حج را ندارند.

محمدرضا باهنر: فاجعه منا ناشی از بی‌عرضگی آل‌سعود بود.

نماینده ولی‌فقیه در سپاه قدس: تصور کردید مردم دنیا نمی‌فهمند که در سالگرد واقعه ۱۱ سپتامبر این فاجعه مکه و منا را به‌وجود آوردید؟

ورود و خروج مجلس

مجلس ایران نیز در صدد بود طرحی دو فوریتی برای انتقال مدیریت حج به سازمان همکاری‌های اسلامی تهیه کند اما این طرح در مرحله جمع‌آوری امضا مسکوت ماند. بانیان این طرح می‌خواستند موضوع حادثه منا، با تشکیل کمیته حقیقت‌یاب از طریق بین‌المجالس اسلامی و دیپلماسی پارلمانی پیگیری شود.

کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس نیز پیشنهاد داده بود که حادثه منا در دادگاهی بین‌المللی رسیدگی شود.

علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس در تازه‌ترین واکنش گفته است، مهم در شرایط فعلی بازگرداندن پیکرهای جان‌باختگان به کشور است و مراحل بعدی پیگیری این فاجعه بعدا انجام می‌شود.

بیشتر بخوانید: ولایتی: برخی افراد رده بالای ما در حادثه منا مفقود یا کشته شدند

در روزهای نخست حادثه منا، موضع‌گیری‌های تحریک‌آمیزی در رسانه‌ها منتشر شدند. عبدالرحمان فضلی وزیر کشور ایران پنجشنبه نهم مهر اعلام کرد که رفتار سعودی‌ها به ناگاه تغییر کرده و آنها در حال همکاری با مسئولان ایرانی برای انتقال اجساد هستند. پس از آن، حسن قشقاوی، معاون کنسولی وزارت خارجه از رسانه‌ها خواست تندروی نکنند. قشقاوی گفت: «هر نوع حرکت و شعار و تندروی که این موضوع را مخدوش کند، خلاف مصلحت است.»

در حادثه منا، چند دیپلمات و سپاهی ارشد نیز کشته شده‌اند. غضنفر رکن آبادی، سفیر سابق ایران در بیروت از جمله کشته‌شدگان است. تا کنون و با وجود تایید کشته شدن چند سپاهی ارشد، نامی از آنها برده نشده است. برخی رسانه‌های داخلی در روزهای گذشته با توجه به مفقود بودن افراد رده بالای دولتی و نظامی، از شائبه ربوده شدن آنها توسط موساد نوشته بودند.