در حالی که اردن پیشنهاد تصویب قطعنامهای علیه مخالفان دولت یمن را به شورای امنیت ارائه کرده، وزیر امور خارجه ایران در دیدار با همتای اسپانیایی خود در مادرید، به نمایندگی از ایران طرحی چهار مرحلهای برای پایان دادن به درگیریهای یمن ارائه کرده است.
درباره بحران یمن: منصور هادی: ایران با وسواسی بیمارگونه به دنبال سلطه منطقهای است
خبرگزاری رویترز گزارش کرده است که طرح محمدجواد ظریف شامل برقراری آتشبس، ارسال کمکهای بشر دوستانه، گفتوگو میان طرفهای درگیر در یمن و تشکیل دولت فراگیر برای پایان دادن به درگیریها در این کشور میشود.
وزیر امور خارجه ایران این طرح را در نشست خبری خود در مادرید در روز سهشنبه ۱۴آوریل/ ۲۵ فروردین مطرح کرده است.
محمدجواد ظریف که از اسپانیا راهی پرتغال خواهد شد، در جمع خبرنگاران گفته است که موضوع یمن و مسائل نگران کننده حاصل از گسترش حضور عناصر افراطی در منطقه، مهمترین موضوعاتی هستند که لازم است کشورهای منطقه و سایر اعضای جامعه بینالمللی به آنها بپردازند.
اسپانیا اکنون از اعضای غیر دائم شورای امنیت سازمان ملل است و ریاست کمیته نظارت بر اعمال تحریمها علیه ایران را نیز بر عهده دارد.
عربستان سعودی، ۲۳ فروردین ماه درخواست ایران را برای پایان دادن به حملههای هوایی این کشور و متحدانش به یمن رد کرد.
بیشتر بخوانید: عربستان درخواست ایران برای آتشبس در یمن را رد کرد
از سوی دیگر شورای امنیت سازمان ملل متحد، قرار است امروز سهشنبه ۱۴آوریل/ ۲۵ فروردین، پیشنویس قطعنامهای علیه حوثیهای یمن را مورد بررسی قرار دهد و به رأی بگذارد.
در پیشنویس این قطعنامه که به ابتکار اردن تهیه شده است، از شبهنظامیان شیعه حوثی و متحدان آنها خواسته شده تا مناطقی را که به تازگی تصرف کردهاند تخلیه کنند.
از ایران به عنوان یکی از متحدان شبهنظامیان حوثی نام برده میشود و برخی تحلیلگران، جنگ در یمن را تا پیش از حمله مستقیم عربستان به یمن، جنگ نیابتی ایران و عربستان میدانستند.
بیشتر بخوانید: دو نظامی ایران در یمن دستگیر شدند
در پیشنویس قطعنامه پیشنهاد شده توسط اردن، از جامعه جهانی خواسته شده تا سران شبهنظامیان حوثی را مورد تحریم تسلیحاتی و سفر خارجی قرار دهند.
اردن عضو غیر دائم شورای امنیت و از کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس است و قطعنامه پیشنهادیاش از حمایت کشورهای غربی و اکثر اعضای شورای امنیت برخوردار است، گرچه این احتمال وجود دارد که روسیه، با این قطعنامه مخالفت کند و با استفاده از حق وتو، مانع تصویب آن شود.
روسیه خواهان تحریم تمام طرفهای درگیر در جنگ یمن است.
سازمان ملل گزارش کرده است که از زمان آغاز درگیریها در یمن، بیش از ۶۰۰ نفر کشته و حدود دو هزار و ۲۰۰ نفر نیز مجروح شدهاند. بیش از ۱۰۰هزار نفر هم از یمن گریخته و به سومالی و جیبوتی پناه بردهاند.
در جنگ یمن، علاوه بر عربستان، کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس، پاکستان، ترکیه، مصر و همچنین آمریکا از دولت این کشور و عبد ربه منصور هادی، رئیسجمهوری، حمایت میکنند. سازمان ملل هم دولت او را دولت قانونی یمن میداند.
شیعیان حوثی که از پایان سال ۲۰۱۴ صنعا را در کنترل خود دارند در هفتههای اخیر پیشرویهایی به سوی عدن، محل اقامت عبد ربه منصور هادی داشتند. منصور هادی به عربستان گریخت و اکنون در این کشور است.
پیشرویهای شیعیان حوثی موجب شد تا عربستان و نیروهای متحدش حملههای هوایی خود به خاک یمن را از ۲۶ ماه مارس آغاز کنند.
با وجود حملههای شدید عربستان، روز پنجشنبه ۹ آوریل/ ۲۰ فروردین، جنگجویان حوثی توانستند شهر «عتق» را که از شهرهای مهم تجاری یمن است به تصرف خود در آورند.
بیشتر بخوانید: بهرغم حملات عربستان؛ حوثیها یک شهر مهم تجاری را تصرف کردند