آمريکا، بريتانيا، فرانسه و آلمان چهار کشور عضو گروه ۱+۵ در بيانيه‌ای مشترک اعلام کردند که زمان «تصميم‌گيری دشوار» ايران فرا رسيده است.

iran nuclear
ايران و قدرت‌های جهانی تا ۱۱ فروردين مهلت دارند تا به چارچوب سياسی يک توافق جامع هسته‌ای دست پيدا کنند

وزيران خارجه اين چهار کشور در لندن، در خصوص مذاکرات هسته‌ای با هم گفت‌وگو کردند و نتيجه آن بيانيه مشترکی شد که از سوی فيليپ هاموند، وزير خارجه بريتانيا منتشر شد.

فدريکا موگرينی، مسئول ارشد سياست خارجی اتحاديه اروپا، جان کری، لوران فابيوس، فيليپ هاموند و فرانک والتر اشتان‌ماير وزيران خارجه آمريکا، بريتانيا، فرانسه و آلمان در اين بيانيه گفته‌اند که در مذاکرات هسته‌ای «پيشرفت‌هايی» به دست آمده اما «مسائل مهمی» هم وجود دارد که در خصوص آن‌ها هنوز «به توافق نرسيده‌اند.»

در اين بيانيه تأکید شده که اکنون نوبت ايران است که «تصميم‌های دشوار بگيرد.»

این بیانیه به نحوی شکاف میان واشنگتن و آمریکا را نیز پر می‌کند. پاریس خواهان «سختگیری» بیشتری در توافق نهایی با ایران است.

حسن روحانی، رئيس‌جمهور ايران در تازه‌ترين اظهار نظر خود گفته که طرف مقابل بايد تصميم نهايی را بگيرد.

به گفته روحانی، «در مذاکرات گام‌هايی پيش گذاشته شده است در برخی از مواردی که اختلاف نظر بود الان نقطه مشترکی برايش به وجود آمده که می‌تواند برای توافق نهايی مبنا قرار بگيرد.»

جان کری، وزير خارجه آمريکا اما می‌گويد «اختلافات مهم» همچنان در مذاکرات باقی مانده است.

بيشتر بخوانيد: روحانی از جان کری نسبت به سرانجام مذاکرات خوش‌بين‌تر است

در اين بيانيه آمده که هر گونه راه‌حلی بايد «جامع، درازمدت و قابل راستی‌آزمايی» باشد و کشورهای عضو گروه ۱+۵ با توافقی که اين موارد را در بر نگيرد، «موافق نيستند» و «توافق بدی» که خطوط قرمز را ناديده بگيرد، امضا نخواهند کرد.

دور تازه مذاکرات هسته‌ای هفته گذشته در لوزان سوئيس برگزار شد و قرار است پنجم فروردين اين مذاکرات از سر گرفته شود.

ايران و شش قدرت جهانی بر پايه توافق پيشين خود تا ۳۱ مارس / ۱۱ فروردين مهلت دارند تا به چارچوب سياسی يک توافق جامع هسته‌ای دست پيدا کنند و سپس تا پايان ماه ژوئن / ۹ تير ۱۳۹۴ به جزئيات توافق بپردازند.

محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت ايران نیز چندی پيش گفته بود که ايران از نظر زمانی مقيد است تا حداکثر ۱۱ فروردين مذاکرات با گروه ۱+۵ را هم در جزئيات و هم در کليات به سرانجام برساند اما طرفين در حال حاضر، در خصوص «ميزان و نوع غنی‌سازی، لغو تحريم‌ها و مدت زمان توافق» اختلاف نظرهای جدی دارند.

طرفين در آستانه پايان مهلت مذاکرات، مواضع سرسختانه‌ای گرفته‌اند. از جمله آيت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی در نخستين سخنرانی خود در سال نو شمسی گفته که «اقدامات برگشت ناپذير» را در صنعت هسته‌ای کشور نمی‌پذيرد.