برداشت بیش از ظرفیت از سفره‌های آب زیرزمینی باعث فرونشست دشت‌ها و بیلان منفی آب در ایران شده است. حمید چیت‌چیان، وزیر نیرو می‌گوید ۵/۷ میلیارد مترمکعب آب بیش از آن‌چه که باید برداشت می‌شد، استفاده شده است.

water- Karkheh- Khuzestan
ایران با بحران آب رو به‌ روست

به گزارش خبرگزاری ایلنا، چیت چیان گفت ایران درصدد تشکیل بازار آب برای مدیریت بهتر آب است.

به گفته وزیر نیرو، بازار آب به این معناست که در هر محدوده مطالعاتی و دشت‌ها بازاری ایجاد شود و کسانی که آب اضافی دارند و یا کسانی که می‌خواهند آب بخرند، در بازاری خرید و فروش انجام شود.

در طرح وزارت نیرو این امکان فراهم می‌شود تا مناطقی که آب ندارند بتوانند از مازاد دیگر مناطق استفاده کنند و ضمن اینکه کسانی که کشت‌شان اقتصادی نیست مازاد آب خود را به محصولاتی که دارای بهره‌وری بالاست اختصاص دهند. همچنین در صنعت نیز اگر کارخانه‌ای نیاز به آب داشته باشد می‌تواند از بازار کشاورزی آب خریداری کند.

بحران آب و «شورای عالی آب» در دولت روحانی

با محقق شدن پیش‌بینی‌های بسیاری از کارشناسان در مورد بروز بحران آب در ایران، اکنون دولت با یکی از جدی‌ترین بحران‌ها در عرصه کشاورزی، صنعت و همچنین توسعه شهری رو به رو شده است.  وزیر نیرو در گفتگو با خبرگزاری ایلنا از تشکیل حداقل ۹ جلسه ویژه در «شورای عالی آب» در دولت حسن روحانی خبر داده است.

شورای عالی آب متشکل از وزارت‌خانه‌های نیرو، جهاد کشاورزی، صنایع و معادن و همچنین سازمان‌های حفاظت محیط زیست و مدیریت و برنامه ریزی است.

به گفته چیت‌چیان، در جلسات اخیر این شورا، مدیریت و تعادل بخشی به آب‌های زیر زمینی جزو اصلی‌ترین بحث‌ها برای مقابله با بحران آب در ایران بوده است.

وزیر نیرو می‌گوید در حوزه زاینده‌رود با تصمیمات شورای عالی آب و با وجود محدودیت منابع آب تعادل و آرامش به منطقه بازگردانده شده و سهم آب کشارزی، صنعت و استان‌های مختلف مشخص شده است.

پیش‌تر و در آذرماه سال ۹۳، شورای عالی آب، به منظور نجات و احیای منابع زیرزمینی آب کشور، یک اعتبار ۷۰۰ میلیارد تومانی تصویب کرده بود.

وزارت نیرو وضعیت آب‌های زیرزمینی در ایران را فراتر از خط قرمز می‌داند و می‌گوید در برخی از استان ها بالغ بر ۱۰۰ درصد پتانسیل تجدیدشونده منابع زیرزمینی بهره‌برداری شده است. این در حالی است که حد مجاز بهره‌برداری در ایران حدود ۶۱ درصد است.

۸۰ درصد منابع آب زیر زمینی کشور در وضعیت نامطلوب قرار دارد. آب های زیرزمینی برآوردکننده بیش از ۵۰ درصد از نیاز آبی ایران است، اما براساس ارزیابی های صورت گرفته، وضعیت این منابع حیاتی نسبت به چهار سال گذشته وخیم تر شده است.

به گفته وزارت نیرو، افزایش چاه‌های غیر مجاز در کشور ناشی از این است که در حوزه‌های دیگر اشتغال ایجاد نشده است. از این رو میزان کشاورزی در ایران افزایش یافته که همین به ذخایر آب‌های زیرزمینی آسیب‌های فراوانی وارد کرده است.

در همین زمینه:

اختصاص ۷۰۰ میلیارد تومان برای نجات سفره‌های آب زیرزمینی

«وضعیت آب‌های زیرزمینی بحرانی‌تر از دریاچه ارومیه است»

«جبران کمبود آب در ایران حداقل ۱۵سال زمان می‌خواهد»

کشاورزی؛ بلای منابع آبی ایران