۶۰ کشور عضو ائتلاف جهانی علیه گروه «دولت اسلامی» (داعش) ، در بروکسل نشستی برگزار کردند. آنها در پایان این نشست با صدور بیانیهای اعلام کردند که جنگ علیه گروه «دولت اسلامی» (داعش) ممکن است سالها به درازا بکشد. در این بیانیه آمده که ائتلاف جهانی به رهبری ایالات متحده آمریکا پیشروی گروه «دولت اسلامی» را در سوریه و عراق متوقف کرده است.
جان کری و فرانک والتر اشتاینمایر، وزرای خارجه آمریکا و آلمان در پایان نشست کشورهای عضو ائتلاف جهانی در بروکسل، در همآوایی با یکدیگر گفتند بر کسی پوشیده نیست که جنگ علیه داعش ممکن است سالها به درازا کشد. در این میان آلمان متعهد شده که به تسلیح و آموزش نظامی پیشمرگههای کرد در عراق ادامه دهد. این احتمال وجود دارد که برخی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا نیز مانند آلمان در جهت تسلیح و آموزش نظامی پیشمرگههای کرد بکوشند. اما هنوز در اینباره تصمیم نهایی گرفته نشده است. گفته میشود که پس از کریسمس، در پایان ماه دسامبر، اتحادیه اروپا در اینزمینه تصمیم لازم را خواهد گرفت.
۶۰ کشور جهان منهای ایران
نخستین بار جان کری، وزیر خارجه آمریکا در حاشیه اجلاس ناتو در ولز که در ماه سپتامبر سال جاری برگزار شد، ۱۰ کشور را برای مقابله با داعش در سوریه و عراق به همکاری فراخواند. سپس ائتلافی متشکل از آلمان، بریتانیا، فرانسه، ایتالیا، لهستان، استرالیا، دانمارک، کانادا و ترکیه شکل گرفت و به زودی دایره آن به ۶۰ کشور جهان گسترش پیدا کرد.
دستور کار این جبهه از جمله حمایت نظامی از متحدان ائتلاف در عراق، جلوگیری از ورود پیکارجویان خارجی به مناطق تحت درگیری، کاهش بحرانهای انسانی و تلاش برای نامشروع کردن ایدئولوژی داعش است.
آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران ادعا کرده بود که آمریکا از ایران دعوت کرده به ائتلاف ضد داعش بپیوندد، اما ایران این دعوت را نپذیرفته است. ایران به نشست پاریس که ۱۵سپتامبر سال جاری با موضوع همیاری جامعه جهانی در رویارویی با داعش در عراق و سوریه برگزار شد، دعوت نشده بود. علی جعفری فرمانده کل سپاه پاسداران نیز ائتلاف جهانی علیه داعش را نمایشی از سر نومیدی خوانده بود.
همزمان با برگزاری نشست بروکسل، جان کربی، سخنگوی وزارت دفاع آمریکا به شبکه «سیانان» گفت که ایران به جمع کشورهای بمبارانکننده مواضع داعش در عراق پیوسته است. به گفته سخنگوی پنتاگون در این حملات ایران از جنگندههای اف – ۴ استفاده کرده است. جان کربی به «سیانان» گفته است تا وقتی که حملات هوایی ایران نیروهای آمریکایی مستقر در عراق را تهدید نکند، از نظر واشنگتن تهدیدی محسوب نمیشود.
ستاد کل نیروهای مسلح ایران تا این لحظه درباره حملات هوایی جنگندههای ایرانی به مواضع داعش سکوت کرده است.
ناکارآمدی بمبارانها
در این میان بشار اسد، رییس جمهور سوریه حملات هوایی ائتلاف جهانی به رهبری آمریکا را بیاثر خوانده است.
بشار اسد در گفتوگو با نشریه فرانسوی«پاری ماچ» گفته است: «با بمبارانهای هوایی نمیتوان جلوی تروریسم را گرفت.»
به گفته اسد در دو ماه اخیر ائتلاف جهانی به رهبری آمریکا دستاورد محسوسی در مقابله با داعش نداشته است.
بشار اسد به «پاری ماچ» گفته است: «اگر بمبارانها جدی و اثربخش میبود، به ما کمک شایانی شده بود. ارتش سوریه با تروریستهای داعش در حال جنگ است و تاکنون تشخیص نداده که بمبارانها مؤثر بوده.»
به گفته اسد یکی از دلایل این ناکامی نظامی کمکهای بیدریغ ترکیه به گروه «دولت اسلامی» (داعش) است.
سیاستهای متناقص امریکا در منطقه بخصوص در عراق و سوریه سبب ایجاد جنگ داخلی در این کشورها شد و هنوز هم با حمایت از اسد و ندید گرفتن دخالت حکومت اسلامی ایران درعراق و سوریه بجایی نخواهد رسید.
مگر این نقشه بوده تا نفت بازهم ارزانتر و فروش اسلحه بیشترشود؟!
faryad / 03 December 2014