«خانم اضافه‌ات را هم می‌اندازی؟» این پرسش را زنانی که برای «اپیلاسیون» یا‌‌ همان «مومک انداختن» به آرایشگاه‌ها مراجعه می‌کنند زیاد شنیده‌اند. به ناحیه تناسلی زنان در آرایشگاه‌های ایران «اضافه» می‌گویند و به موهای بدن زنان «زائد».

woman-shaving

اما به‌راستی آیا این اندام‌ها و این مو‌ها اضافه یا زائداند؟

پژوهش‌هایی که همه در سال ۲۰۱۴ با عناوینی مثل«عوارض اپیلاسیون برای از بین بردن موهای ناحیه تناسلی» در مجله‌های علمی مختلف در آمریکا، از جمله «ژورنال آمریکایی زنان و زایمان» منتشر شده‌اند، به زنان هشدار می‌دهند که از بین بردن موهای ناحیه تناسلی به وسیله تیغ‌زن یا مومک انداختن برای سلامت آن‌ها مضر است [۱]، [۲]، [۳] و [۴].

قطعاً از بین بردن موهای ناحیه تناسلی نشانی از پاکیزگی یا سلامت نیست و این مو‌ها نباید موجب شرمندگی و خجالت زنان شوند

بیشتر این پژوهش‌های نتیجه تحقیقات میدانی پژوهشگرانی است که در کلینیک‌های بهداشت و درمان و زنان و زایمان در آمریکا، میان زنان پرسش‌نامه پخش کرده‌اند یا پرونده‌های خاص مرتبط با عفونت ناشی از اپیلاسیون را بررسی کرده‌اند.

این پژوهش‌ها نشان می‌دهند که تیغ زدن یا مومک انداختن موهای ناحیه تناسلی، می‌تواند منجر به خراش‌های سطح پوستی، عفونت‌های پوستی، کیست‌های چرکی زیرپوستی و برخی از بیماری‌های مقاربتی مانند زگیل تناسلی، هرپس یا زونا شود.

همه این پژوهش‌ها تأکید کرده‌اند که در مواردی که بیمار مبتلا به شپش ناحیه تناسلی است، از بین بردن موهای ناحیه تناسلی از راه‌های جلوگیری شیوع بیماری است.

تیغ زدن و مومک انداختن چرا ضرر دارد؟

پژوهش‌های میدانی نشان می‌دهند که ۸۷ درصد از زنان آمریکایی موهای ناحیه تناسلی بدن خود را به‌وسیله تیغ زدن یا مومک انداختن از بین می‌برند. اما آنچه شگفتی‌آور است این است که ۶۰ درصد از این زنان، به خاطر از بین بردن موهای ناحیه تناسلی دچار حداقل یک عارضه بهداشتی شده‌اند.

پوست ناحیه تناسلی بدن یکی از لطیف‌ترین قسمت‌های بدن است که تیغ زدن یا مومک انداختن این قسمت موجب ایجاد سوختگی پوست، آلرژی، کهیر، خراش لایه بیرونی پوست، سایش اپیدرم و کاهش نامرئی پوست، افزایش موهای زیر پوستی، افزایش رشد آبسه‌ها و کیست‌های عفونی، افزایش احتمال عفونت قارچی و گسترش و انتقال امراض مقاربتی جنسی می‌شوند. به طور ویژه، پژوهش‌ها نشان می‌دهند که زنانی که موهای تناسلی خود را می‌کنند یا می‌بُرند، در معرض خطر بالاتری برای ابتلا به زگیل تناسلی قرار دارند.

تجارت مومک انداختن ناحیه تناسلی زنان بیشتر بر سلیقه و امیال دیگری به عنوان شریک جنسی استوار است تا نیاز‌ها و راحتی خود زنان. متخصص‌های اپیلاسیون در بازار مومک‌اندازی به روش برزیلی، موهای ناحیه تناسلی زنان را به شکل‌های مختلف پیرایش می‌کنند و این شکل‌ها هرکدام توصیف مخصوص خود را دارد. زیر تصویر مربوط به شکل «گلاس مارتینی» نوشته شده است: [شریک جنسی مرد شما] یک گیلاس دیگر سفارش خواهد داد.
تجارت مومک انداختن ناحیه تناسلی زنان بیشتر بر سلیقه و امیال دیگری به عنوان شریک جنسی استوار است تا نیاز‌ها و راحتی خود زنان. متخصص‌های اپیلاسیون در بازار مومک‌اندازی به روش برزیلی، موهای ناحیه تناسلی زنان را به شکل‌های مختلف پیرایش می‌کنند و این شکل‌ها هرکدام توصیف مخصوص خود را دارد. زیر تصویر مربوط به شکل «گلاس مارتینی» نوشته شده است: [شریک جنسی مرد شما] یک گیلاس دیگر سفارش خواهد داد.

بیشتر این زنان از روش تیغ زدن استفاده می‌کنند. اپیلاسیون فقط دردناک نیست، بلکه مثلا در کشور آمریکا مومک انداختن گران‌قیمت و وقت‌گیر هم است. برای زنان آمریکایی ارزان‌تر است که  موهای ناحیه تناسلی را خودشان بدون مراجعه به سالن‌های اپیلاسیون از بین ببرند.

زنانی که اضافه وزن دارند یا از بیماری چاقی رنج می‌برند، دو برابر بقیه زنان ممکن است به عوارضی که ذکر شد، دچار شوند. زنان چاق معمولاً پوست بیشتری دارند و جمع شدن لایه‌لایه‌های پوست روی هم امکان رشد قارچ، باکتری و دیگر عوامل بیماری‌زا را محتمل‌تر می‌کند.

زنان برای مشکلات ناحیه تناسلی به پزشک مراجعه نمی‌کنند

تجارت مومک انداختن ناحیه تناسلی زنان بیشتر بر سلیقه و امیال شریک جنسی مرد استوار است تا نیازها و راحتی خود زنان

یکی از این پژوهش‌ها که در فاصله آوریل تا ژوئن ۲۰۱۲ در یک درمانگاه دولتی در تگزاس انجام‌شده است، نشان می‌دهد که در میان ۳۳۳ زنی که در این پژوهش میدانی شرکت کردند، تنها چهار درصد آن‌ها حاضر شده‌اند برای عوارض ناشی از تیغ زدن یا مومک انداختن ناحیه تناسلی به پزشک یا درمانگر مراجعه کنند.

بیشتر این زنان ترجیح داده بودند مشکلات ناحیه تناسلی خود را، در فضای شخصی خود حل کنند. آن‌ها از کرم‌های ضد حساسیت، ضد قارچ، و آنتی‌بیوتیک‌های موضعی استفاده کرده بودند و در برخی موارد کیست‌های پوستی را خود استخراج کرده بودند.

رشد زیرپوستی مو‌ها موجب ایجاد کیست‌ها و آبسه‌های عفونی می‌شود. تیغ زدن و مومک انداختن میزان موهای زیرپوستی را افزایش می‌دهد.
رشد زیرپوستی مو‌ها موجب ایجاد کیست‌ها و آبسه‌های عفونی می‌شود. تیغ زدن و مومک انداختن میزان موهای زیرپوستی را افزایش می‌دهد

به دلیل اینکه موهای ناحیه تناسلی به طور کلی در لایه‌های پر شیب و خم بدن رشد می‌کنند، این لایه‌ها مکان‌های مناسبی برای رشد میکروب‌ها یا موهای زیرپوستی هستند. رشد موهای زیرپوستی خود می‌تواند موجب عفونت پوستی و تولید کیست و آبسه شود که در مواردی استخراج آن‌ها از بدن نیاز به جراحی دارد.

مومک انداختن هم معمولاً با شیره غلیظ شده شکر و آب‌لیمو انجام می‌شود و قبل از انجام اپیلاسیون این شیره برای چسبندگی بیشتر داغ می‌شود. در بسیاری از موارد گرمای شیره موجب ایجاد سوختگی پوستی می‌شود که در ناحیه تناسلی به عفونت منجر می‌شود.

زنان چرا موهای تناسلی خود را از بین می‌برند؟

کسی تاکنون سنت از بین بردن موهای تناسلی را تاریخ‌نگاری نکرده است و مشخص نیست که آیا زنان قاجار که موهای صورت خود را به نشان زیبایی نگه می‌داشتند و گاهی حتی تیره‌تر هم می‌کردند، با موهای تناسلی خود چه می‌کردند.

در مصر باستان مومک انداختن موهای ناحیه تناسلی نشانی از تمدن محسوب می‌شد.
در مصر باستان مومک انداختن موهای ناحیه تناسلی نشانی از تمدن محسوب می‌شد

اما تمام زنانی که در ایران به روش سنتی خواستگاری ازدواج کرده‌اند می‌دانند که قسمتی از برنامه آرایشگران برای نوعروسان مومک انداختن کل بدن آن‌ها از جمله «اضافه» یا‌‌ همان ناحیه تناسلی است. به دلایلی زیبایی زن در مو نداشتن اوست و موهای ناحیه تناسلی به‌ویژه زمانی که قرار است به این ناحیه توجه جنسی شود، ناگهان اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کنند.

به عبارتی، آن چیز که قرار است اضافه باشد به دلیل توجه جنسی دیگری به ناحیه تناسلی ناگهان دیگرعضوی زیادی نیست، اهمیت پیدا می‌کند و موهای آن‌هم بنا به عرف زیبایی‌شناسی، زائد محسوب شده و کنده می‌شوند.

تاریخ کندن موهای تناسلی زنان اما بسیار قدیمی‌تر از ایران معاصر است. مصریان باستان موهای تناسلی را برای زنان زشت می‌دانستند و با استفاده از مومک و تیغ‌های ساخته‌شده از سنگ چخماق، این مو‌ها را از بین می‌بردند. سنت‌های مشابه بین یونانیان باستان هم زیبایی را در بدن صاف و صیقلی می‌دید.

اما آیا انسان معاصر، با وجود پژوهش‌های مختلف پزشکی باید با ارزش‌های زیبایی‌شناسی باستانی زندگی کند؟ چه قدرت‌هایی زنان را ناچار می‌کنند که بخواهند درد مومک اندازی و عوارض ناشی از تیغ زدن موهای تناسلی را تحمل کنند؟

موهای ناحیه تناسلی زائد نیستند

نه ناحیه تناسلی زنان عضوی «اضافه» است و نه موهای آن. موهای ناحیه تناسلی به درد می‌خورند. آن‌ها مانند کوسنی پر از مو وظیفه این را دارند که از پوست ناحیه تناسلی در برابر اصطکاک، رطوبت اضافی، آسیب، نفوذ باکتری‌ها و دیگر عوامل بیماری‌زا محافظت کنند. این به طور کلی وظیفه مو در بیشتر سطح پوستی بدن است و در نواحی تناسلی که تراکم مو بالا می‌رود، این وظیفه پرخطر‌تر است.

قطعاً از بین بردن موهای ناحیه تناسلی نشانی از پاکیزگی یا سلامت نیست و این مو‌ها نباید موجب شرمندگی و خجالت زنان شوند.

بیشتر متخصص‌ها به زنان توصیه می‌کنند که اگر از داشتن موهای تناسلی خود از لحاظ روانی رنج می‌برند، این مو‌ها را با قیچی یا ماشین‌های پیرایش الکتریکی زنانه کوتاه کنند اما به‌طور کامل نکنند یا نبُرند.

منابع:

[1]- Demaria A, Flores M, Hirth JM, Berenson AB. Complications related to pubic hair removal. Am J Obstet Gynecol 2014; 210:528-30.
[2]- Schmidtberger L, Ladiznski B, Ramirez-Fort MK. Wax on, wax off: pubic hair grooming and potential complications. JAMA Dermatol 2014; 150:122.
[3]- Desruelles F, Cunningham SA, Dubois D. Pubic hair removal: a risk factor for “minor” STI such as molluscum contagiosum? Sex Transm Infect 2013; 89:216.
[4]- Dendle C, Mulvey S, Pyrlis F, Grayson ML, Johnson PD. Severe complications of a “Brazilian” bikini wax. Clin Infect Dis 2007; 45: e29-31. 2014 Elsevier Inc.