یک روز پس از گردهمایی ۱۰ هزار نفره در تل‌آویو برای صلحی پایدار، آتش‌بس میان اسرائیل و حماس همچنان حفظ شده است.

به‌نظر می‌رسد که در غزه زندگی به‌شکل عادی خود بازگشته است.
به‌نظر می‌رسد که در غزه زندگی به‌شکل عادی خود بازگشته است.

با وجود ترس از زیر پا گذاشتن آتش‌بس میان اسرائیل و حماس، سلاح‌ها خاموش‌اند و به‌نظر می‌رسد که در غزه زندگی به‌شکل عادی خود بازگشته اما برخی از مردم شک و تردید خود را نسبت به موفقیت مذاکرات دو طرف و احتمال زودگذر بودن آتش‌بس پنهان نمی‌کنند.

روزنامه وال استریت ژورنال، روز پنجشنبه ۱۴ اوت / ۲۳ مرداد گزارش داد که پنتاگون در ماه ژوئیه بدون مشورت با کاخ سفید و وزارت امور خارجه آمریکا به اسرائیل سلاح فرستاده است. این روزنامه به‌نقل از مقام‌های آمریکایی و اسرائیلی نوشت که دولت باراک اوباما کنترل ارسال محموله‌های نظامی به اسرائیل را شدیدتر کرده است. به‌گفته این روزنامه دولت آمریکا سعی بر توقف عملیات نظامی اسرائیل در غزه داشته است.

گردهمایی در تل‌آویو

پلیس اسرائیل اعلام کرد که دست‌کم ۱۰ هزار نفر زیر شعار «جنوب (شهرهای مرزی با غزه) سکوت را رد می‌کند» در تل‌آویو گرد هم آمدند تا از دولت اسرائیل بخواهند به یک راه‌ حل پایدار در درگیری با حماس و پایان بخشیدن به شلیک راکت‌ها از غزه به سوی اسرائیل، دست یابد.

تظاهرکنندگان که پرچم‌های اسرائیل را تکان می‌دادند پلاکاردهایی در دست داشتند که در آن‌ها خواهان صلح با فلسطینی‌ها بودند.

آلون شوستر، مدیر شورای منطقه‌ای «شعار هانگو» واقع در استان جنوبی اسرائیل، گفت: «ما هم مثل ساکنان غزه و رفح خواهان صلح، آرامش و حق زندگی در خانه‌هایمان هستیم.»

هزاران نفر در تل‌آویو خواهان راه‌ حل پایدار در درگیری با حماس و پایان بخشیدن به شلیک راکت‌ها از غزه به سوی اسرائیل شدند.
هزاران نفر در تل‌آویو خواهان راه‌ حل پایدار در درگیری با حماس و پایان بخشیدن به شلیک راکت‌ها از غزه به سوی اسرائیل شدند.

در مقابل، به‌گفته یک سخنگوی حماس در غزه اگر مذاکرات در قاهره طولانی شود، ارتش اسرائیل آماده انجام هر عملی است «چرا که عملیات هنوز پایان نیافته است». وی گفت: «حماس از صدای چکمه‌ها نمی‌هراسد.»

در همین حال مصر به‌عنوان میانجی صلح شامگاه چهارشنبه اعلام کرد که پنج روز دیگر به مدت آتش‌بس افزوده می‌شود. از آن زمان نمایندگان اسرائیل و فلسطین قاهره را ترک کرده‌اند. فلسطینی‌ها گفته‌اند شامگاه شنبه بازخواهند گشت.

مصر که روابطش با حماس در پایین‌ترین سطح قرار دارد تلاش می‌کند تا دو طرف را که خواسته‌های آشتی‌ناپذیری دارند برای پایان بخشیدن به خشونت‌ها در مرزهایش به توافق نزدیک کند.

«بازی با کلمات را پایان دهید»

اسرائیلی‌ها خواهان خلع سلاح فلسطینی‌های تحت محاصره هستند و فلسطینی‌ها خواهان لغو محاصره غزه توسط اسرائیل که به مدت هفت سال به یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر ساکن غزه تحمیل شده است.

خلیل الحیا، عضو دفتر سیاسی حماس روز پنجشنبه بار دیگر خواسته‌های فلسطینی‌ها را تکرار کرد: «لغو رسمی و دائمی محاصره غزه» و گشایش راه‌ها به‌سوی دریا.

وی گفت «دشمن حق ندارد ما را از دروازه‌های خود محروم کند» و در همین حال افزود: «هنوز بخت واقعی برای دستیابی به یک توافق باقی است.»

این عضو رهبری حماس تأکید کرد که برای دستیابی به چنین توافقی «دشمن باید بازی با کلمات را پایان دهد».

به‌گفته منابع مختلف، فلسطینی‌ها اعلام کرده‌اند که مذاکرات به‌دلیل فرمول‌بندی‌های جدید اسرائیل در آخرین لحظات شکست خورده است. دو طرف تا ساعت یک نیمه‌شب سه‌شنبه در حال مذاکره بودند.

رسانه‌های اسرائیل اعلام کردند که کابینه امنیتی این کشور برای بحث در مورد پیگیری عملیات و مذاکرات در حال انجام در قاهره روز پنجشنبه در تل‌آویو تشکیل جلسه داد و صبح روز جمعه نیز به مذاکرات خود ادامه داد.

مذاکرات جدید در یک ماه آینده

مصری‌ها طرحی را پیشنهاد کرده‌اند که بر اساس آن پس از دستیابی به یک آتش‌بس دائمی، دو طرف در یک ماه آینده به مذاکرات جدید روی آورند.

بر این اساس بر سر نکات گرهی همچون گشودن یک دروازه و یک فرودگاه و تحویل جنازه دو سرباز اسرائیلی توسط حماس در برابر آزادی زندانیان فلسطینی مذاکره خواهد شد.

در نهایت قاهره پیشنهاد می‌کند که منطقه حائل در طول مرز بین غزه و اسرائیل به تدریج محدودتر شده و تحت نظارت مأموران امنیتی فلسطینی قرار گیرد.

برای لغو محاصره غزه، سند مصر مبهم است. این سند می‌گوید نقاط عبور و مرور که بسته شده‌اند بر اساس توافق اسرائیل و فلسطین گشوده خواهند شد.