وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا از آمادگی برای حمله نظامی به تندروهای اسلامی «داعش» در عراق، حتی پیش از تشکیل دولتی جدید در بغداد خبر داد.

IRAQ-US-DIPLOMACY-KERRY
جان کری (سمت چپ) در دیدار با نوری مالکی (سمت راست)- عکس از: خبرگزاری فرانسه-AFP

جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، دوشنبه (۲۳ ژوئن / ۲ تیر) در دیدار خود از بغداد اعلام کرد که به پایان نرسیدن مراحل تشکیل دولتی جدید در عراق، باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا را در صورت اقتضای وضع، از تصمیم برای گام‌های نظامی در بحران جاری این کشور بازنخواهد داشت.

بنا بر گزارش «رویترز» جان کری به‌طور غیرعلنی تصریح کرده که کناره‌گیری نوری مالکی از قدرت برای آینده عراق بهتر است.

وی همچنین گفته است که شبه‌نظامیان داعش تنها خطری برای عراق نیستند و در صورت حمله آمریکا «هیچ‌جا پناهگاه امنی برای آن‌‌ها وجود نخواهد داشت».

داعش و «تجزیه عراق»

بنا بر اظهارات وزیر خارجه آمریکا نوری مالکی با تشکیل دولتی جدید در عراق موافقت کرده است. در همین حال، بنا بر گزارش‌ها نیروهای داعش توانسته‌اند بیجی، بزرگترین پالایشگاه نفت عراق را که هدفی استراتژیک بوده، در اختیار بگیرند.

پالایشگاه نفت بیجی، هدفی استراتژیک برای داعش
پالایشگاه نفت بیجی، هدفی استراتژیک برای داعش

این پالایشگاه در حدود ۲۰۰ کیلومتری شمال بغداد، پایتخت عراق، ده روز در محاصره نیروهای داعش بود.

شبه‌نظامیان سنی‌مذهب داعش با کنترل این پالایشگاه می‌توانند منبعی اقتصادی برای سازمان‌یابی در مناطق تحت تصرف خود داشته باشند.

جان کری در سفر خود به بغداد گفته است که نیروهای داعش در پی «تجزیه و نابودی عراق» هستند. در این میان اتحادیه اروپا و آمریکا اصرار دارند که نمایندگان سیاسی سه گروه شیعه، سنی و کرد عراق دولت وحدت ملی تشکیل بدهند.

وزیر خارجه آمریکا در پیوند با پیشروی‌های داعش در آن کشور گفته است: «عراق با تهدیدی حیاتی روبه‌رو است و رهبران آن باید با شتاب لازم به رویارویی با این تهدید بروند.» به گفته وی این کار را نباید «به هفته یا ماه آینده» موکول کرد، بلکه باید در حال حاضر به انجام رساند.

مالکی استعفا را رد می‌کند

با وجود تهدید پیشروی‌های داعش و فشارهای موجود، نوری مالکی کناره‌گیری از سمت نخست وزیری را رد کرده است. دولت وی که تحت تسلط شیعیان است، اهل سنت را از مقام‌های مهم دور نگه‌ داشته است.

بنا بر گزارش وب‌سایت «السومریه‌» نخست‌وزیر عراق در دیدار با جان کری گفته است که «قوی‌ترین نیروی سیاسی در کشور باید دولت بعدی را تشکیل دهد».

این اظهارات مالکی در حالی است که وی در انتخابات پارلمانی ماه قبل پیروز شده بود.

مشکل عراق در حال حاضر تنها به جنگ قدرت میان شیعیان، سنی‌ها و کردها خلاصه نمی‌شود و در اردوگاه‌های سیاسی این گروه‌ها نیز میان نمایندگان سیاسی‌شان اختلاف‌هایی به چشم می‌خورد.

بنا بر گزارش‌ها یک مقام دولتی آمریکا گفته است که در بغداد کردها قصد دارند سمت رئیس جمهوری، شیعیان سمت نخست‌وزیری و اهل تسنن سمت‌های ریاست مجلس و معاونت رئیس جمهوری را در اختیار داشته باشند. با وجود این، احزاب سیاسی مربوط هنوز نتوانسته‌اند بر سر نامزدهای مشترکی برای این سمت‌ها توافق کنند.