با انتصاب حمیده چوبک و مژگان اسماعیلی به ریاست پژوهشکده باستان‌شناسی و پژوهشکده زبان‌شناسی، کتیبه‌ها و متون، تغییرات جدیدی در سازمان میراث فرهنگی ایران و پژوهشکده‌های آن به وجود آمد.

Hamideh Choobak_Archaeology
حمیده چوبک رییس جدید پژوهشکده باستان‌شناسی کشور

خبر تغییر ریاست این دو پژوهشگاه در روز شنبه ۱۸ دی ماه در حالی اعلام شد که پس از انتصاب محمدعلی نجفی به سمت ریاست سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور، پنج نفر دیگر از متخصصان و کارشناسان زن به سمت‌های مختلف در این سازمان منصوب شدند و اکنون با این دو انتصاب جدید شمار مدیران زن به هفت نفر رسیده است. در حال حاضر مهناز عبدالله خان گرجی، رییس موزه ملی ایران، پروین ثقه الاسلامی، رییس کاخ گلستان، آفرین امامی، رییس مجموعه نیاوران، اعظم رضایی انزهایی، سرپرست کاخ سعد آباد، و حمیرا زمانی فراهانی، مشاور رییس سازمان در امور گردشگری است.

سوابق حرفه‌ای حمیده چوبک

حمیده چوبک نخستین زنی است که به ریاست پژوهشکده باستان‌شناسی در ایران منصوب می‌شود. او متولد سال ۱۳۳۱ در بوشهر است و مدرک دکترای خود را در زمینه باستان‌شناسی دوران پس از اسلام از دانشگاه ترتبیت مدرس اخذ کرد. استاد راهنمای او به هنگام تدوین پایان نامه دوران کارشناسی ارشد، سیمین دانشور، نویسنده سرشناس ایرانی و استاد تاریخ هنر در دانشگاه تهران بود. او تاکنون در کاوش‌های منطقه باستانی ری، تپه حصار، قلعه پرتغالی‌‌ها در جزیره هرمز، ربع رشیدی در تبریز و دره شهر در ایلام و تپه میل ورامین و چند منطقه دیگر مشارکت داشته و یا سرپرست هیئت بوده است. علاوه بر آن او مدیر پروژه آثار فرهنگی تاریخی الموت نیز بوده است. کاوش در شهر باستانی دقیانوس در منطقه جیرفت و همچنین کاوش‌های باستان‌شناسی در قلعه الموت جزو برجسته‌ترین فصل‌ها در فعالیت‌‌های حرفه‌ای او به شمار می‌آید.

بی‌ثباتی در پژوهشکده باستان‌شناسی

حمیده چوبک اکنون جایگزین سیامک سرلک شده است. این چندمین تغییر پیاپی در پژوهشکده باستان‌شناسی کشور ظرف یک سال اخیر است. سیامک سرلک در اردیبهشت ماه سال ۹۲ به این سمت انتخاب شده بود و پیش از او نیز عباس مقدم تنها برای حدود سه ماه رییس این پژوهشکده بود. باستان‌شناسان ایرانی در بیانیه‌های خود تغییرات پی در پی در پژوهشکده باستان‌شناسی را عامل مهم رکود فعالیت‌های این نهاد مهم ذکر کرده بودند. پژوهشکده باستان‌شناسی به عنوان یک نهاد دولتی مسئول اصلی سیاست‌گذاری و برنامه ریزی برای کاوش و پژوهش در کل کشور است. این پژوهشکده همچنین مسئول تعیین عرصه و حریم تپه‌های باستانی است.

پژوهشکده زبان‌شناسی، کتیبه‌ها و متون

مژگان اسماعیلی

مژگان اسماعیلی نیز که اکنون به جای داریوش ذوالفقاری رییس زبان‌شناسی، کتیبه‌ها و متون شده است پیش از این مدیر گروه متون اسلامی در این پژوهشکده بود. او توانسته بود نخستین دانشنامه سکه در ایران را تدوین کند.  انتصاب او مورد استقبال «انجمن زنان پژوهشگر تاریخ» نیز قرار گرفته است.

هدف بنیادی این پژوهشکده شناخت خطوط و زبان‌های باستانی، مطالعات کتیبه‌ای، بررسی نسخ خطی باستانی و رمز گشایی از آن‌ها و تحلیل‌های زبانی و تاریخی است.

در همین زمینه:

محدودیت برای زنان در باستان‌شناسی و مرمت بناهای تاریخی

هشدار باستان‌شناسان نسبت به کاهش بودجه میراث فرهنگی

پژوهشکده باستان‌شناسی: زورق بی بادبان؟

گرد هم آیی باستان‌شناسان ایران و خواسته‌های آنان

میراث فرهنگی؛ صد روز پس از دولت جدید