اسرائیل قطعه زمین کوچک و توسعهنیافتهای را در ساحل مدیترانهای غزه بهعنوان «منطقه امن» تعیین کرده است و ادعا کرده مردم غزه آنجا میتوانند از حملات هوایی مصون بمانند و امدادهای بشردوستانه دریافت کنند.
منطقه «مُواسی» یک اردوگاه چادری موقتی است، با مزارع پراکنده و جادههای پر چاله و آبگرفته، که هزاران آواره فلسطینی در آن زندگی میکنند. با شدتگرفتن حملات اسرائیل به مناطق جنوبی نوار غزه، شمار ساکنان این منطقه در روزهای اخیر افزایش یافته است.
اسرائیل در حالی این منطقه را برای پناهگرفتن مردم غزه پیشنهاد کرده که سازمان ملل و گروههای امدادی آن را تحمیل اقدامی بیبرنامه بر جمعیتی آوارهشده میدانند که هیچ تضمینی برای امنیت آن منطقه نیز نمیدهد.
فیلیپه لاتسارینی، کمیسیونر کل آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی در خاور نزدیک (UNRWA) میگوید:
چطور ممکن است در منطقه جنگی یک منطقه خاص منطقه امن باشد وقتی فقط یک سمت منازعه بهطور یکطرفه آن را امن اعلام کرده است؟
منطقه مواسی آب لولهکشی و حمام و دستشویی ندارد، گروههای امدادی بینالمللی در آن حضور ندارند و چادرها نیز حفاظت اندکی در برابر سرما و باران زمستان میکنند.
UNRWA و دیگر سازمانهای امدادی بینالمللی این اردوگاه را بهرسمیت نمیشناسند و در آنجا خدمات ارائه نمیکنند.
اسرائیل ابتدا در اواخر ماه اکتبر، کمتر از یک ماه پس از شروع جنگ، مساوی را بهعنوان منطقه امن معرفی کرد. اسرائیل سازمان ملل را مقصر شرایط بد این اردوگاه میداند.
ایلاد گورن، از مقامهای مسئول ارتش اسرائیل در امور غیرنظامیان فلسطین میگوید اسرائیل اجازه ورود پناهگاههای موقتی و پوششهای زمستانی را داده است. او افزود: «دست آخر، اینها همه اقلام سازمان مللاند. مسئولیت آنهاست که این اقلام را جمع و بین مردم توزیع کند.»
با اینهمه، سازمانهای امدادی بینالمللی هشدار دادهاند که اسرائیل هیچ اقدامی برای ایجاد یک منطقه امن واقعی انجام نداده است.
بیانیهای که بهتازگی به امضای رؤسای مهمترین گروههای امدادی بینالمللی از جمله آژانسهای ملل متحد، سازمان بهداشت جهانی، Care International و Mercy Corps رسیده است میگوید تا زمانیکه طرفین تعهد ندهند که در مواسی نجگند، این منطقه برای ایفای نقش منطقه امن جای مناسبی نخواهد بود. در این بیانیه آمده است:
بدون شرایط مناسب، متمرکز کردن غیرنظامیان در چنین مناطقی در بستر درگیریهای فعال و جاری میتواند ریسک حمله و آسیبهای بیشتر را افزایش دهد.
روز پنجشنبه هفتم دسامبر / ۱۶ آذر نیز گروهی از سازمانهای امدادی بینالمللی فراخوانهای اسرائیل به آوارگان فلسطینی برای حرکت به سمت مواسی را محکوم کردند.
دانیلا زیزی از دفتر Handicap International در سرزمینهای فلسطینی میگوید هفتاد درصد از این منطقه متروکه است، «نه خدماتی وجود دارد، نه مدرسهای، نه خدمات درمانیای. هیچ».
برای خواندن آخرین رویدادهای مهم جنگ اسرائیل ــ فلسطین و تحلیلها و نظرها دربارهی آن، به صفحهی ویژهی زمانه رجوع کنید:
جنگ اسرائیل ــ غزه: گذشته، حال، آینده
تشدید حملات در غزه و کرانه باختری اشغالی
اسرائیل همچنین حملاتش را به شهرها و اردوگاههای نوار غزه، از جمله اردوگاه جبلیه در شمال، اردوگاه نصیرات در مرکز و خان یونس در جنوب ادامه میدهد. خانس یونس جدیدترین نقطه تمرکز حملات زمینی اسرائیل است.
هلال احمر فلسطین نیز در شبکه اجتماعی ایکس(توییتر سابق) خبر داد که روز جمعه دهها نفر در حمله هوایی اسرائیل به خانهای در نزدیکی بیمارستان الأمل و دفتر هلال احمر در خانس یونس کشته و زخمی شدهاند.
به گزارش وزارت بهداشت فلسطین، اسرائیل در جریان حملاتش از ۷ اکتبر تاکنون حدود ۱۸هزار نفر را به قتل رسانده است. بیش از ۱,۸ میلیون نفر (حدود ۸۰ درصد جمعیت نوار غزه) تاکنون آواره شدهاند.
اسرائیل همزمان با تشدید حملاتش به سمت جنوب غزه، به حملاتش در کرانه باختری اشغالی نیز شدت بخشیده است. به گزارش پایگاه خبری «نیو عرب»، صبح روز جمعه هشتم دسامبر / هفدهم آذر، نیروهای اسرائیلی شش فلسطینی را در اردوگاه فار با شلیک گلوله به قتل رساندند.
تنشها در اورشلیم (قدس) شرقی اشغالی نیز بالا گرفته است. به گزارش الجزیره، مغازهداران این منطقه مغازههای خود را زودتر بستهاند زیرا نگرانند بهخاطر عبور دیرهنگام از جاده دستگیر شوند. این خبرگزاری به نقل از یکی از شهروندان نوشته که بهدلیل انداختن زباله دستگیر و بازجویی شده است.
همچنین روز جمعه، فلسطینیان از ادای نماز در مسجد الاقصی منع شدند. نیروهای اسرائیلی حتی اجازه نزدیکشدن به مسجد را به فلسطینیان ندادند.
به گزارش آژانس خبری وفا متعلق به دولت خودگردان فلسطین، گروهی از شهرکنشینان اسرائیلی با همراهی سربازان ارتش اسرائیل به روستایی در جنوب حبرون در کرانه باختری اشغالی حمله کردند و سه فلسطینی را زخمی کردند. به گفته یکی از فعالان ساکن منطقه، مهاجمان چندین ساکن روستا را نیز دستگیر و سربازان شبکه آبرسانی روستا را تخریب کردند.