پس از آن که دولت بایدن مجوز امنیتی رابرت مالی را به حالت تعلیق درآورد و او را به مرخصی فرستاد، یک خبرگزاری آمریکایی روز جمعه اعلام کرد که افبیآی در حال تحقیق از رابرت مالی، فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران است.
خبرگزاری سمافور آمریکا به نقل از یک منبع در وزارت امور خارجه گزارش داد که تحقیقات امنیتی داخلی در مورد مالی به افبیآی سپرده شده است.
دو مقام وزارت امور خارجه پیشتر گفته بودند که دفتر امنیت دیپلماتیک آن نهاد، تحقیقات را رهبری میکند.
سمافور گزارش داد که جزئیات بیشتر در مورد این پرونده همچنان نامشخص است، اما ورود افبیآی به پرونده حاکی از ظن وقوع یک جرم احتمالی است.
مالی هفته گذشته گفت که به دلیل بررسی مجوز امنیتیاش در مرخصی است.
مالی در پیامی که برای چندین خبرنگار ارسال شد، گفت: «به من اطلاع داده شده که مجوز امنیتی من در دست بررسی است. اطلاعات بیشتری در اختیار من قرار نگرفته است، اما انتظار دارم تحقیقات به نحو مطلوب و به زودی حل شود. در ضمن من در مرخصی هستم.»
مالی تلاشهای دولت بایدن را برای احیای برجام و حل و فصل مسائل مربوط به گروگانهای ایرانی-آمریکایی بازداشت شده در ایران رهبری میکرد، اما حال هفتهها است که در شغل خود فعال نبوده است.
خروج موقت وی از پرونده ایران در حالی صورت گرفت که اخیراً مذاکرات غیرمستقیم بین ایالات متحده و جمهوری اسلامی تشدید شده است.
مت میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، هفته گذشته تنها تأیید کرد که مالی در مرخصی است و معاون او، آبرام پیلی، به صورت موقت در مقام مسؤول میز ایران خدمت میکند.
سیانان هفته گذشته گزارش داد که مجوز امنیتی رابرت مالی در اوایل سال جاری میلادی به دلیل آغاز تحقیقات در مورد سوء استفاده احتمالی از اطلاعات طبقه بندی شده به حالت تعلیق درآمد.
در روز ۱۶ می که رابرت مالی در جلسه توجیهی محرمانه کنگره درباره ایران حضور نیافت این سوال ایجاد شد که چرا او دیگر در جلسات رسمی حاضر نمیشود و آیا او از کارش کنار گذاشته شده یا خیر.
در آن زمان، مقامهای وزارت امور خارجه آمریکا به قانونگذاران گفتند که مالی در «مرخصی شخصی طولانیمدت» به سر میبرد و گفتند که غیبت او به بیماری یکی از اعضای خانوادهاش مربوط است.
مشخص نیست که دقیقاً چه زمانی مجوز فعالیت مالی به حالت تعلیق درآمده است.
رابرت مالی، یکی از معماران برجام بود. از او به عنوان یکی از قویترین صداها در دولت آمریکا یاد میشد که مروج ایده تقدم دیپلماسی برای حل بحران هستهای ایران بود.
پافشاری مالی بر این موضع او را هدف خشم مقامهای اسرائیلی و لابی قدرتمند جمهورخواهان در آمریکا قرار داده بود که او و دولت بایدن را متهم میکنند که به هر قیمتی به دنبال احیای توافق هستهای هستند.
مالی به عنوان فرستاده ویژه دولت آمریکا در امور ایران، در ماههای گذشته با امیر سعید ایروانی، سفیر ایران در سازمان ملل متحد، به صورت مستقیم مذاکره کرده بود. مذاکرهای که گفته میشود محتوای آن رسیدن به راهحلی برای آزادی زندانیان دوتابعیتی محبوس در اوین بود. توافقی که هنوز هم به سرانجام نرسیده است.
مالی در دوران دولت بیل کلینتون به عنوان مشاور ویژه رئیس جمهوری آمریکا و عضوی از تیم صلح کمپ دیوید در سال ۲۰۰۰ به کار گرفته شد.
مالی که یکی از دوستان نزدیک آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه ایالات متحده است، در دوره ریاستجمهوری ترامپ برای گروه بینالمللی بحران کار میکرد. در آن شغل، او در چندین نوبت با ایرانیها و مقامهای حماس و جهاد اسلامی فلسطین که مقامهای آمریکایی از تماس با آنها منع شدهاند، ملاقات کرد.
انتصاب مالی در ژانویه ۲۰۲۱ به عنوان فرستاده ویژه در امور ایران به این گمانه زنی در اسرائیل منجر شد که دولت بایدن به احیای برجام متعهد است.
با وجود انتشار گزارشهایی مبنی بر افزایش تماسها میان تهران و واشنگتن در هفتههای اخیر و با وساطت عمان، مقامهای آمریکایی میگویند به دلیل مداخله ایران در جنگ اوکراین و ارسال پهپاد به روسیه دیگر برجامی در کار نیست.