پس از پاکسازی ميدان تقسيم به دستور رجب طيب اردوغان، نخستوزير ترکيه، بان کی مون، دبيرکل سازمان ملل خواهان حفظ آرامش و گفتوگوی دولت با معترضان شد. همچنين آمريکا و چند کشور اروپايی از آنکارا خواستند تا به گفتوگو با مخالفان روی آورد.
اردوغان اعلام کرده است که ديگر هيچ مدارايی با جنبش معترضان ندارد و همين موضع نخستوزير ترکيه واکنش کشورهای ديگر را برانگيخته است.
آمريکا از نخستين کشورهايی بود که به ناآرامیهای ترکيه واکنش نشان داد.
سخنگوی کاخ سفيد گفت: “ما همچنان رويدادهای ترکيه را با نگرانی دنبال میکنيم و برای ما حمايت از آزادی بيان و گردهمايی، از جمله حق برگزاری تظاهرات مسالمتآميز، مورد توجه است.”
وی افزود: “ترکيه دوست نزديک و همپيمان ايالات متحده است و ما از مقامهای اين کشور انتظار داريم که به آزادیهای اساسی احترام بگذارند.”
لوران فابيو، وزير امور خارجه فرانسه اظهار اميدواری کرد که هر چه زودتر راه حل مسالمتآميزی برای ناآرامیهای ترکيه پيدا شود. وی اعلام کرد که در گفتوگوی تلفنی با همتای ترک خود احمد داوداوغلو اين راه حل را گفتوگوی دولت با مخالفان عنوان کرده است.
گيدو وستروله، وزير امور خارجه آلمان نيز خواهان مذاکره دولت ترکيه با معترضان شد.
وستروله که تصاوير درگيریها در ميدان تقسيم را “تکاندهنده” عنوان کرد، گفت از نخستوزير ترکيه انتظار دارد شرايط را آرام کند.
وزير امور خارجه آلمان همچنين افزود مقامهای آنکارا با رفتار خود “نشانه بدی” را به افکار عمومی ترکيه و جهان منتقل میکنند.
در اين ميان با رويدادهای ترکيه مسئله پيوستن اين کشور به اتحاديه اروپا نيز در مرکز بحث قرار گرفته است.
از نظر اِما بونينو، وزير امور خارجه ايتاليا اعتراضات در ترکيه “نخستين آزمون جدی اين کشور برای رفتار دمکراتيک و روند پيوستن اين کشور به اروپاست.”
وزير امور خارجه ايتاليا با بيان اينکه “تظاهرات مسالمتآميز يکی از ارکان دمکراسی و استفاده از زور نشانه صعف است”، افزود: “ترکیه باید تصمیم بگیرد که آیا میخواهد به یک دموکراسی بالغ تبديل شود. استفاده نامناسب از زور توسط نيروهای امنيتی و دستگیری ۲۰ وکيل غیرقابل قبول است.”
پليس ترکيه روز گذشته ۷۳ وکيل را که در تظاهرات شرکت کرده بودند دستگير و پس از بازجويی آنها را آزاد کرد.
پس از درگيریهای سنگين روز گذشته در ميدان تقسيم استانبول صبح امروز آرامشی نسبی در استانبول و آنکارا حاکم شد و پليس از معترضان خواست چادرهای خود را جمعآوری کنند.
از آغاز اعتراضات خیابانی در ترکیه چهار نفر کشته و بیش از پنج هزار نفر زخمی شدهاند.
این اعتراضات در پی اعلام ساختوساز یک مرکز تجاری خرید در پارک گزی میدان تقسیم استانبول، توسط دولت آغاز شد و همچنان ادامه دارد.