جمعه ۳۰ سپتامبر/۸ مهر یک مهاجم انتحاری به مدرسه معارف کابل در دشت برچی حمله کرد. در این حمله ده‌ها دانش‌آموز کشته و مجروح شدند. سخنگوی پلیس اعلام کرده بود «دانش آموزان در حال آماده شدن برای امتحان بودند که یک بمب‌گذار انتحاری خود را در مدرسه معارف کابل منفجر کرد.» ویدئوهای منتشر شده در فضای مجازی و عکس‌های منتشر شده توسط رسانه‌های محلی، دانش‌آموزان غرق در خون را نشان می‌داد که از صحنه دور می‌شدند. قربانیان شامل فارغ التحصیلان دبیرستان، اعم از دختر و پسر بودند که در حال شرکت در آزمون ورودی دانشگاه عملی در مرکز آموزشی کاج بودند که انفجار رخ داد. شاهدان عینی می‌گویند کشته‌شدگان بیشتر دختران بوده‌اند.

در واکنش به این حمله مرگبار شماری زیادی از فعالان جامعه مدنی و مدافعان حقوق بشر در داخل و خارج افغانستان به کارزار هشتگ «نسل‌کشی هزاره‌ها را متوقف کنید» پیوسته و خواهان توقف حملات بر هزاره‌ها شده‌اند. قرار است به زودی برای تأکید بر حقوق اولیه هزاره‌‌ها در ده‌ها شهر جهان راهپیمایی‌های اعتراضی برگزار شود. معترضان اعلام کرده‌اند با دادخواهی مهسا امینی همراه‌اند و از دیگران هم انتظار همراهی دارند.  

در این فاصله شماری از چهره‌های سرشناس نیز به این کارزار پیوسته‌اند. مرضیه، یکی از قربانیان حمله بر آموزشگاه کاج بود. مرضیه در خاطرات خود نوشته بود که آرزو دارد الیف شافک، نویسنده ترکیه‌ای – بریتانیایی را ملاقات کند. الیف شافک (الف شفق) نویسنده رمان «ملت عشق» در یادداشتی در مورد مرضیه، یکی از قربانیان حمله به آموزشگاه کاج، هزاره‌های افغانستان را « یک اقلیت تحت تعقیب» خوانده و به کارزار «نسل‌کشی هزاره‌ها را متوقف کنید» پیوسته است.

در یک اقدام نمادین، روی گور مرضیه، دختر دانش‌آموزی که جانش را از دست داد، برخی از کتاب‌های کوئیلو و سایر آثاری که او به آن‌ها علاقه داشت را قرار دادند:

شماری از چهره‌های سرشناس موسیقی افغانستان از جمله فرهاد دریا نیز به این کارزار پیوسته‌اند. پائولو کوئیلو، نویسنده معاصر برزیلی و نویسنده رمان کیمیاگر هم به این کارزار پیوست. کوئیلو که از سال ۲۰۰۷ سفیر صلح سازمان ملل در موضوع فقر و گفتگوی بین فرهنگی است، عکس دو خواهری را منتشر کرده که در حمله به مرکز آموزشی کاج کشته شدند.

شهروندانی که در این کارزار حضور دارند، می‌گویند: در قبال کشتار هدفمند و نسل‌کشی هزاره‌ها بی تفاوت نباشیم.

ولی آریان، روزنامه‌نگار طلوع نیوز در توییتر با اشاره به نزدیک شدن کارزار به شش میلیون، این پیام را به این شکل تکرار کرده است:

«شش میلیون همسویی، ایستادگی و همدردی کمر نفرت و نسل‌کشی را می‌شکند؛ باهم می‌مانیم تا بیشتر از این نتوانند خون‌مان را بریزند.»

 یکی از کابران با اشاره به محرومیت دانش‌آموزان هزاره‌ای نوشته است:

«برای گلثوم زهرا که از بامیان تا کابل با بایسکیل پدال زد تا صدای محروم‌ترین انسان‌ها از بامیان باشد. هزاره‌هایی که زیر نور شمع و الکین درس میخوانند،مسیرهای طولانی را با شکم گرسنه و پیاده طی می‌کنند تا به مکتب برسند، بعد گروهی جنایتکار آنان را دسته دسته می‌کشند.»

این مرکز آموزشی در سال ۲۰۱۸ نیز که در آن زمان به نام موعود فعالیت می‌کرد هدف حمله انتحاری قرار گرفت که بیش از ۵۰ دانش آموز در آن جان باختند.

طالبان این حمله را محکوم کرده‌اند اما شهرزاد اکبر، رئیس پیشین کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در پاسخ گفته است:

«نقش شما (طالبان) در عام‌سازی فرهنگ انتحار نه فراموش‌شدنی است، نه بخشیدنی.»

یوناما، دفتر نمایندگی سازمان ملل در افغانستان ، یونیسف، صندوق کودکان سازمان ملل و ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل برای افغانستان این حمله را محکوم کرده‌اند.

یکی از شهروندان افغانستانی در توضیح کارزار «نسل‌کشی هزاره‌ها را متوقف کنید» نوشته است:

«اين حرکت نمادین من برای جامعه جهانی است که چرا به خاطر نسل‌کشی هزاره‌ها سکوت نموده است.»

زنان در اعتراض به کشتار دانش‌آموزان هزاره در کابل و چندین شهر دیگر تظاهرات کردند. نیروهای حکومتی طالبان از اعتراضات زنان به‌بهانه «غیرقانونی» بودن آن‌ها جلوگیری کردند.

آموزش دختران در افغانستان همچنان یک چالش مهم است. طالبان مانع از ادامه تحصیل دختران در مقطع متوسطه است. داعش اصولاً با تحصیل دختران در هر مقطعی مخالف است.