در تداوم خیزش «ژن، ژیان، ئازادی» از صبح نهم مهر کاسبان و مغازه‌داران در بسیاری از شهرهای استان‌های کردستان، کرمانشاه، ایلام و آذربایجان‌غربی با نادیده گرفتن تهدید مقام‌های دولتی، صنفی و نظامی مغازه هایشان را بستند.

در شامگاه جمعه تصویر پیامک ارسالی اتاق اصناف سنندج به بازاریان در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که بازاریان و اصناف را تهدید کرده بود «همراهی با فراخوان اعتصاب برای آن‌ها تبعات سوء خواهد داشت».

عمار گلی، روزنامه‌نگار کُرد که تصویر این پیامک را منتشر کرد، به «زمانه» گفت:

«کاسب‌ها در شهرهای مختلف کردستان تهدید شده بودند که در صورت همراهی با اعتصاب با آن‌ها برخورد صنفی و مغازه‌هایشان پلمپ می‌شود. اما بدون توجه به این تهدیدها اعتصاب گسترده در سراسر شهرهای کردستان شکل گرفته است.»

اعتصاب نهم مهر دومین دور اعتصاب در کردستان پس از قتل مهسا امینی است. در ۲۸ شهریور مردم بسیاری از شهرها در استان‌های کردستان، کرمانشاه، ایلام و اذربایجان غربی به فراخوان احزاب کردستانی در اعتراض به قتل حکومتی مهسا امینی اعتصاب کردند.

احزاب کردستانی در واکنش به حمله نظامی جمهوری اسلامی به اردوگاه های این احزاب در اقلیم کردستان، پنج‌شنبه هفتم مهر بار دیگر مردم کردستان را به اعتصاب فرا خواندند. سپاه پاسداران جمهوری اسلامی از شنبه دوم مهر تا پنجشنبه هفتم مهر چندین بار اردوگاه احزاب کرد مخالف جمهوری اسلامی در اقلیم کردستان عراق را با توپ و موشک‌باران کرد. در جریان این حملات دستکم ۱۳ تن جان باختند و ۵۸ تن مجروح شدند.

سقز، زادگاه مهسا امینی که در جریان بازداشت به دست پلیس گشت ارشاد به قتل رسید و آغازگر خیزش جاری است، سنندج، مرکز استان کردستان، مریوان، دهگلان، بانه، کامیاران در استان کردستان از جمله شهرهایی بودند که منابع نزدیک به فعالان حقوق بشر در کردستان تصاویر و ویدئوهایی از تعطیلی بازار و بسته ماندن مغازه ها در صبح روز شنبه ۹ مهر منتشر کردند.

شبکه حقوق بشر کردستان در این باره نوشت:

«بر اساس گزارش‌ها و تصاویر دریافتی، شهرهای مهاباد، اشنویه، پیرانشهر، بوکان، سقز و سنندج از صبح امروز در اعتصاب گسترده به سر می‌برند. همزمان با اعتصاب کسبه و بازار در این شهرها، خطوط اینترنت بسیاری از شهرهای کردستان دچار اختلال و قطعی شده است.»

در استان آذربایجان‌غربی نیز علاوه بر تعطیلی بخش‌هایی از بازار در ارومیه، در سردشت، بوکان، اشنویه و مهاباد بازار و مغازه‌ها بسته ماند.

یک شهروند ساکن مهاباد در این باره به شبکه حقوق بشر کردستان گفت:

«شهر در اعتصاب کامل به‌سر می‌برد و برخلاف روال گذشته تعداد زیادی از سوپرمارکت‌ها هم به این اعتصاب عمومی پیوسته‌‌اند.»

در استان‌های کرمانشاه و ایلام نیز تصاویری از بسته ماندن مغازه‌ها و اعتصاب در شهرهای جوانرود، روانسر، پاوه و ایلام منتشر شد.

فعالان کُرد در شبکه‌های اجتماعی گفته‌اند که اینترنت در بسیاری از مناطق کردستان مختل یا به صورت کامل قطع شده است.

تحصن دانشجویان

همزمان با اعتصاب در کردستان، تحصن دانشجویان در دانشگاه‌های مختلف همچنان ادامه دارد. دانشجویان که پیشتر گفته بودند تا زمانی که دانشجویان بازداشت شده آزاد نشوند، از حضور در کلاس درس خودداری خواهند کرد، صبح شنبه ۹ مهر در چندین شهر در محل دانشگاه اعتصاب کردند.

تحصن در دانشگاه الزهرا تهران- نهم مهر ۱۴۰۱

دانشجویان در دانشگاه‌های نوشیروانی بابل، رازی کرمانشاه، صنعتی اصفهان، علم و صنعت تهران، علوم پزشکی تهران، فردوسی مشهد، یزد، باهنر کرمان، هنر، زنجان، شیراز، شریف تهران، تهران، بهشتی و معماری پارس تهران و همچنین دانشگاه آزاد واحد غرب تهران، پونک و قدس تهران دانشجویان در محوطه دانشگاه تجمع کردند و شعار «مرگ بر دیکتاتور» سر دادند.

فعالین دانشجویی در ۱۱۱ دانشگاه پیشتر همصدا با هم در بیانیه‌های مختلف، در اعتراض به سرکوب بی‌رحمانه‌ی دانشگاه در کنار خشونت گسترده علیه مردم معترض، هم‌دانشگاهی‌های خود را دعوت به تحریم کلاس‌ها کرده و از اساتید خود خواسته بودند تا در این مسیر آن‌ها را همراهی و حمایت کنند.

برخی از استادان دانشگاه به فراخوان دانشجویان پاسخ مثبت دادند و از حضور در کلاس‌های درس خودداری کردند.

از آغاز خیزش جاری در ایران تا به حال دستکم ۵۰ فعال دانشجویی بازداشت شده‌اند. دانشجویان از آغاز سال تحصیلی جدید از حضور در کلاس‌های درس خودداری کرده‌اند.