عفو بین‌الملل اعلام کرد شجاعت معترضانی که در روزهای گذشته، پس از مرگ مهسا امینی با واکنش مرگ‌بار نیروهای امنیتی ایران مواجه شده‌اند، گستردگی خشم نسبت به قوانین حجاب اجباری، قتل‌های غیرقانونی و سرکوب‌های گسترده در ایران را نشان می‌دهد.

شواهد جمع آوری شده توسط این سازمان از خشونت‌های شب‌های گذشته در ۲۰ شهر و ۱۰ استان در سراسر ایران، حاکی از الگوی وحشتناک نیروهای امنیتی ایران است. به گفته این سازمان، نیروهای امنیتی، به طور عمدی و غیرقانونی گلوله‌های جنگی را به سمت معترضان شلیک می کنند.

با رسیدن تعداد تلفات به حداقل ۳۰ نفر که چهار نفر از آنها کودک هستند، این سازمان مجدداً درخواست خود را برای اقدام فوری جهانی تکرار کرده و نسبت به خطر خونریزی بیشتر در بحبوحه خاموشی عمدی اینترنت هشدار داده است.

تنها در شب ۲۱ سپتامبر/۳۰ شهریور، تیراندازی نیروهای امنیتی دست کم ۱۹ کشته برجای گذاشت که حداقل سه کودک در میان آنها بودند. عفو بین‌الملل عکس‌ها و ویدئوهایی را بررسی کرده است که قربانیان فوت شده را با زخم‌های وحشتناک در سر، سینه و شکم نشان می‌دهد.

هبا مرایف، مدیر خاورمیانه و شمال آفریقا در عفو بین‌الملل گفته است:

«افزایش تعداد کشته‌ها نشانه هشداردهنده‌ای است که می‌گوید حمله مقامات به انسان‌ها در تاریکی ناشی از قطع اینترنت تا چه حد بی‌رحمانه بوده است. چیزی به نام «تحقیق بی‌طرفانه» در ایران وجود ندارد.»

او همچنین گفته:

«کشورهای عضو سازمان ملل باید فراتر از بیانیه‌های بی‌اثر بروند، فریادهای عدالت‌خواهی قربانیان و مدافعان حقوق بشر در ایران را بشنوند و فوراً یک مکانیسم مستقل تحقیقی در سازمان ملل ایجاد کنند.»

مدیر خاورمیانه و شمال آفریقا در عفو بین‌الملل تاکید کرده است: «خشم ابراز شده در خیابان‌ها همچنین نشان می‌دهد که ایرانی‌ها چه احساسی نسبت به قوانین به اصطلاح «پلیس اخلاق» و حجاب اجباری دارند. زمان آن فرا رسیده است که این قوانین تبعیض آمیز و نیروهای امنیتی مجری آن یک بار برای همیشه به طور کامل از جامعه ایران حذف شوند.»

نخستین اعتراض‌ها ۲۵ شهریور ابتدا از برابر بیمارستان کسری و پس از انتشار خبر درگذشت مهسا امینی آغاز شد. شنبه در روز خاکسپاری، نیروهای امنیتی به معترضان در سقز حمله بردند. پس از آن مردم سنندج به حمایت از سقز به خیابان‌ها آمدند و از دوشنبه ۲۸ شهریور، اعتراض‌ها به قتل حکومتی مهسا امینی نقاط مختلف ایران، از تهران تا بندرعباس، از مشهد تا قم را درنوردید و هنوز ادامه دارد.