بر اثر گلوله‌باران‌های پنج‌شنبه ۳ شهریور / ۲۵ اوت به منطقه نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیا، بزرگترین تأسیسات اتمی اروپا، برای ساعت‌ها برق این منطقه قطع شد.

ولودیمیر زلنسکی روسیه را عامل این گلوله‌باران دانست که موجب آتش‌سوزی در گودال‌های خاکستر یک نیروگاه زغال سنگ در مجاورت نیروگاه شد و مجموعه راکتور را از شبکه برق قطع کرد. یک مقام روسی گفت اوکراین مقصر است.

در آخرین ساعات روز پنج‌شنبه، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرد که اتصال نیروگاه به شبکه برق دوباره برقرار شده است.

در این بیانیه گفته شد:

 «اوکراین به آژانس اعلام کرد که اتصال نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیا به شبکه برق در طول روز دست‌کم دو بار قطع شد، اما اکنون دوباره برقرار شده است.»

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی افزود اطلاعاتی درباره علت مستقیم قطع برق در دست ندارد.

زلنسکی با تمجید از متخصصان اوکراینی که نیروگاه را زیر نظر ارتش روسیه اداره می‌کنند، گفت:

«روسیه اوکراین و همه اروپایی‌ها را در یک قدمی فاجعه تشعشعاتی قرار داد. اگر کارکنان ما پس از خاموشی واکنش نشان نمی‌دادند، ما مجبور بودیم بر پیامدهای یک فاجعه رادیو اکتیوی غلبه کنیم.»

رئیس جمهوری اوکراین افزود:

«ژنراتورهای دیزلی پشتیبان، تولید برق برای ایمن‌ نگه داشتن نیروگاه را انجام می‌دهند. جریان برق برای ادامه کار بخش‌هایی حیاتی مانند سیستم‌ خنک‌کننده نیروگاه هسته‌ای ضروری است.»

سازمان انرژی اتمی اوکراین نیز اعلام کرد که برق برای نیازهای نیروگاه در حال حاضر از طریق یک خط برق از سیستم برق سراسری تأمین می‌شود و تلاش برای بازگرداندن اتصال به شبکه دو راکتور فعال نیروگاه ادامه دارد.

ولادیمیر روگوف، یک مقام انتصابی روسیه در شهر اشغالی انرودار، در نزدیکی نیروگاه، نیروهای مسلح اوکراین را مسئول این حادثه دانست و گفت آن‌ها باعث آتش‌سوزی در جنگل نزدیکی نیروگاه شدند. او گفت برق شهرهای محلی برای چند ساعت قطع شده است.

روگوف در تلگرام نوشت:

«این به دلیل قطع خطوط برق از نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیا و در نتیجه تحریکات جنگنده‌های زلنسکی بود. این قطع و وصل بر اثر آتش‌سوزی و اتصال کوتاه در خطوط برق ایجاد شد.»

سازمان انرژی اتمی اوکراین گفت این نخستین بار بود که برق نیروگاه زاپوریژیا کاملاً قطع شد.

روسیه در ماه مارس این نیروگاه را تصرف کرد و از آن زمان تاکنون آن را در کنترل خود دارد اما متخصصان اوکراینی هنوز آن را اداره می‌کنند. روسیه و اوکراین بارها یکدیگر را به گلوله‌باران این نیروگاه متهم کرده‌اند. چنین شرایطی بیم از یک فاجعه هسته‌ای را دامن زده است.

سازمان ملل به دنبال دسترسی به این نیروگاه است و خواستار غیرنظامی شدن منطقه شده است. رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز پنج‌شنبه گفت مقام‌های آژانس «بسیار محتمل است» که از نیروگاه بازدید کنند.

کارشناسان هسته‌ای نسبت به خطر آسیب به استخرهای سوخت هسته‌ای نیروگاه هشدار داده‌اند. قطع برق مورد نیاز برای خنک کردن استخرها می‌تواند باعث یک فاجعه هسته‌ای شود.

پل براکن، کارشناس امنیت ملی و استاد دانشکده مدیریت ییل، گفت:

«نگرانی این است که گلوله‌های توپخانه یا موشک‌ها دیواره‌های راکتور را سوراخ کرده و تشعشعات در اطراف یک منطقه بالقوه وسیع منتشر شوند، دقیقاً مانند حادثه سال ۱۹۸۶ در راکتور چرنوبیل.»

براکن افزود، خرابی در نیروگاه زاپوریژیا می‌تواند صدها یا هزاران نفر را بکشد و به منطقه بسیار گسترده در اروپا آسیب وارد کند.

ادامه درگیری‌های نظامی

ارتش اوکراین در جمع‌بندی صبح جمعه  ۴ شهریور / ۲۶ اوت خود از تحولات میدان جنگ اعلام کرد که نیروهایش حملات روسیه به شهرهای باخموت و سولدار در منطقه دونتسک را دفع کردند.

فرماندهی عملیاتی جنوب اوکراین گفت توپخانه این کشور انبارهای مهمات و نیروهای روسیه را در منطقه خرسون جنوبی هدف قرار داده و حملات هوایی علیه پدافند هوایی روسیه نیز انجام شده است.

خبرگزاری تاس روسیه گزارش داد که نیروهای اوکراینی با استفاده از موشک‌انداز چندگانه HIMARS که از آمریکا دریافت کرده، شهر استاخانوف در دونباس را هدف قرار دادند و به‌گفته مقامات جدایی طلب طرفدار مسکو در لوهانسک، حدود ۱۰ راکت بامداد روز جمعه به این شهر اصابت کرد.

کی‌یف بارها خواستار تجهیزات نظامی بیشتر از غرب شده است و می‌گوید برای دفع حملات روسیه به این تجهیزات نیاز دارد.

جو بایدن، رئیس‌ جمهوری آمریکا روز چهارشنبه اعلام کرد که نزدیک به سه میلیارد دلار برای تسلیحات و تجهیزات بیشتر به اوکراین اختصاص می‌دهد. بدین ترتیب کل تعهدات دولت آمریکا در کمک نظامی به اوکراین به بیش از ۱۳,۵ میلیارد دلار رسید.

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه نیز روز پنج‌شنبه فرمانی را امضا کرد و شمار نیروهای مسلح خود را از ۱,۹ میلیون نفر به ۲,۰۴ میلیون نفر افزایش داد. این فرمان از اول ژانویه آینده اجرا خواهد شد.