مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت که پاسخ آمریکا به نظرات ایران درباره متن پیشنهادی اتحادیه اروپا برای احیای برجام «بسیار معقول» است.  

جوزپ بورل، سه روز پیش از این، پاسخ ایران به طرح پیشنهادی اتحادیه اروپا را هم معقول خوانده بود.

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی چهارشنبه ۲ شهریور دریافت پاسخ دولت آمریکا به ‌نظرات جمهوری اسلامی ایران از طریق هماهنگ‌کننده اروپایی را تأیید کرده بود. سخنگوی وزارت امور خارجه ایران اعلام کرده بود:

«بررسی دقیق نظرات طرف آمریکایی آغاز شده و جمهوری اسلامی ایران پس از تکمیل بررسی‌ها، نظرات خود در این رابطه را به هماهنگ‌کننده اعلام خواهد کرد.»

مشکلات پادمانی و ان پی تی

حسین امیرعبدالهیان، وزیر امور خارجه ایران شامگاه گذشته با آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل تلفنی گفت‌وگو کرد. به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) امیرعبدالهیان گفت:

«آمریکا روز گذشته به پیشنهادهای جمهوری اسلامی ایران پاسخ داد و اکنون همکارانم در حال بررسی آن هستند. به همه طرف‌ها تأکید کرده‌ایم حل و فصل موضوعات ساختگی و سیاسی پادمانی، یک ضرورت اساسی است. ما اراده جدی و واقعی برای رسیدن به توافق قوی و پایدار را داریم و این اراده را در عمل نشان داده‌ایم.»

بحث همچنان بر سر ضرورت پاسخگویی ایران به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره سه مکان هسته‌ای اعلام نشده به عنوان پیش‌شرط احیای توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ است. موضوع گفت‌وگو هم ضرورت رسیدن به اجماع در رعایت معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای بود. امیر عبدالهیان ساعتی بعد با شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی معاون نخست‌وزیر و وزیر خارجه قطر درباره احیای برجام و برخی تحولات منطقه‌ای گفت‌وگو کرد.

وزیر خارجه قطر گفت کشور او مشتاقانه منتظر است که تهران و واشنگتن برای احیای توافق هسته‌ای به توافق برسند.

آل ثانی اضافه کرد که دوحه منتظر دستیابی به توافق هسته‌ای عادلانه‌ای است که نگرانی‌های همه طرف‌ها را در نظر بگیرد.

او افزود که چنین توافقی به نفع امنیت و ثبات منطقه است.

امیرعبداللهیان در سخنانی در جمع ایرانیان مقیم تانزانیا گفته بود:

«روی موضوعات باقیمانده پادمانی بسیار جدی هستیم و به هیچ وجه حاضر نیستیم در شرایطی که همه به برجام برمی‌گردند برخی اتهامات سیاسی و بی‌اساس آژانس علیه ایران باقی مانده باشد و آنها بخواهند مثل استخوان لای زخم هر زمان خواستند این ادعاهای برخاسته از محیط ناامن کننده رژیم صهیونیستی را تکرار کنند.»

امیرعبدالهیان درباره روند مذاکرات گفته بود:

«امیدواریم اگر طرف آمریکایی‌ در تعهداتش جدی باشد و چنانچه بررسی‌های ما به نقطه‌ای برسید جمع بندی تیم کارشناسی ما رعایت ملاحظات و خطوط قرمز ایران باشد گام بعدی جمع شدن وزرا در وین برای جمع‌بندی گفت‌وگوها و توافقات است و براساس جدول زمان‌بندی که در مورد بررسی‌های کارشناسی ما در دست اقدام است امیدواریم به مراحل بعدی بتوانیم وارد شویم.»

ناخشنودی اسرائیل

ایالات متحده آمریکا با تأخیر ۱۰ روزه به نظرات ایران درباره متن پیشنهادی اتحادیه اروپا برای احیای برجام پاسخ داد. بخشی از این تأخیر احتمالاً به دلیل مخالفت اسرائیل با پیش‌نویس توافق است.

بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل بامداد پنج‌شنبه برای رایزنی با مقامات آمریکایی عازم واشنگتن شد.  گانتز در آغاز سفرش گفته بود بحث بر سر توافقی است که «به امنیت جهانی و منطقه‌ای آسیب می‌زند».

پیش از او ایال هولاتا، مشاور امنیت ملی اسرائیل با جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید و همچنین با وندی شرمن، معاون وزیر امور خارجه آمریکا دیدار و گفت‌‌‌و کرده بود. یائیر لاپید، نخست ‌وزیر موقت اسرائیل، روز دوم شهریور با برگزاری یک نشست خبری ویژه برای خبرنگاران خارجی در اسرائیل با توافق هسته‌ای در دست تنظیم مخالفت کرد و گفت این توافق ۱۰۰ میلیادر دلار را به خزانه ایران برای کمک به نیروهای نیابتی‌اش واریز می‌کند.

میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات احیای برجام هشدار داد که هرگونه پیشنهاد جدید برای پیش‌نویس، مذاکرات را به‌طور واقع‌بینانه طولانی می‌کند:

«ممکن است مایه تأسف باشد، اما طرف‌های برجام این حق را دارند که درخواست‌هایی برای تغییرات در متن داشته باشند و باید صبور باشیم.»