ولادیمیر پوتین با بازدید بازرسان از نیروگاه اتمی زاپوریژیا در اوکراین که اکنون تحت کنترل روسیه است، موافقت کرد. این تحول جدید در مکالمه تلفنی روسای جمهوری فرانسه و روسیه مطرح شد. به گفته دفتر امانوئل ماکرون، رئیسجمهوری فرانسه، پوتین هم نسبت به احتمال وقوع یک «فاجعه» هشدار داد و گفت در شرط پیشینش در مورد سفر بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی به این نیروگاه «تجدید نظر کرده است».
پیش از این پوتین شرط بازدید بازرسان را سفر آنها به مسکو و انتقالشان از مسکو به این نیروگاه هستهای اعلام کرده بود. حال رئیسجمهوری روسیه میگوید مانعی برای سفر مستقیم بازرسان به اوکراین و بازرسی از این نیروگاه وجود ندارد.
به گفته ریاست جمهوری فرانسه، موافقت ولادیمیر پوتین با اجازه ورود بازرسان مستقل به نیروگاه هستهای زاپوریژیا، در حالی صورت میگیرد که نگرانیها در مورد عواقب تشدید درگیری در نزدیکی این سایت هستهای افزایش یافته است.
خبرگزاری فرانسه گزارش داد که رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی هستهای، از این تحول جدید و فراهم شدن امکان حضور بازرسانش در این سایت هستهای استقبال کرده است.
کرملین هم پس از گفتوگوی تلفنی پوتین و امانوئل مکرون، در روز جمعه اعلام کرد که دو رهبر توافق کردهاند که آژانس بینالمللی انرژی اتمی باید در اسرع وقت بازرسیهایی را برای «ارزیابی وضعیت واقعی در این سایت هستهای» انجام دهد.
شعلهور شدن درگیریها در اطراف نیروگاه هستهای تحت کنترل روسیه – که هر دو طرف یکدیگر را برای حملات مقصر میدانند – شبح فاجعهای بدتر از چرنوبیل را ایجاد کرده است.
کرملین میگوید گلولهباران نیروگاه که اوکراینیها انجام میدهند وقوع فاجعه را محتملتر از همیشه کرده است. اوکراین هم میگوید که این روسیه است که با انجام عملیات نظامی در این نیروگاه، امنیت آن را به خطر انداخته است.
این هشدار یک روز پس از آن اعلام شد که آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل و رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه در شهر لویو در غرب اوکراین با یکدیگر دیدار کردند و زنگ خطر را در مورد عواقب ادامه این درگیری به صدا درآوردند. در آن دیدار ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین از سازمان ملل خواست تا امنیت نیروگاههای اتمی را حفظ کند.
همزمان دبیرکل سازمان ملل از روسیه خواست که نیروگاه هستهای زاپوریژیا را از شبکه خارج نکند. آنتونیو گوترش روز جمعه درخواست کرد که تاسیسات تحت اشغال روسیه از شبکه برق اوکراین خارج نشود.
مقامهای غربی می گویند نگرانیهای فزایندهای در مورد خنکسازی آب در نیروگاه زاپوریژیا وجود دارد. سیستم خنککننده راکتور برای ایمنی سایت حیاتی است و حفاظت از منبع تأمین برق این سیستم خنک کننده تضمینکننده ادامه فعالیت آن به صورت امن است. مقامهای غربی و اوکراینی میگویند که ممکن است روسیه در صورت تلاش برای خروج برق تولیدی این نیروگاه از شبکه برق اوکراین، منبع تأمین برق سیستم خنککننده را هم مختل کند.
همزمان با این تحولات، ایالات متحده یک بسته جدید ۷۷۵ میلیون دلاری تجهیزات دفاعی و مهمات برای اوکراین شامل انواع مختلف موشک، پهپاد، توپخانه و سیستمهای پاکسازی مین را در نظر گرفت. ایالات متحده قبلاً بیش از ۹ میلیارد دلار سیستمهای تسلیحاتی، مهمات و تجهیزات دیگر به اوکراین ارسال کرده است. رئیسجمهوری اوکراین در یک سخنرانی از اختصاص این بسته کمکهای جدید آمریکا تشکر کرد.
وزیر اقتصاد اوکراین گفت که اقتصاد این کشور ممکن است تا پایان سال ۲۰۳۵ تا ۴۰ درصد کوچک شود. اقتصاد اوکراین در سه ماهه اول ۲۰۲۲ نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۵٫۱ درصد کچکتر شده است.
در تحولی دیگر، جوکو ویدودو، رئیس جمهوری اندونزی به بلومبرگ گفت، رهبران چین و روسیه، شی جین پینگ و ولادیمیر پوتین، در نشست سران گروه ۲۰ در بالی در ماه نوامبر شرکت خواهند کرد: «شی جین پینگ خواهد آمد. پوتین نیز به من گفته است که میآید.»
اندونزی به عنوان میزبان اجلاس امسال با فشار کشورهای غربی برای پس گرفتن دعوت از پوتین مواجه شده است. این کشور همچنین از ولودیمیر زلنسکی، رهبر اوکراین دعوت کرده است.
وزارت دفاع ترکیه هم روز شنبه اعلام کرد که دو کشتی دیگر حامل غلات بندر چورنومورسک اوکراین را ترک کردهاند. به این ترتیب تعداد کل کشتیهایی که بنادر اوکراین در دریای سیاه را بر اساس قرارداد صادرات غلات با میانجیگری سازمان ملل متحد ترک کردهاند به ۲۷ کشتی میرسد.
به گزارش رویترز، مرکز هماهنگی مشترکی که برای ایجاد امکان عبور ایمن ایجاد شده است، در بیانیهای اعلام کرد: «زومروت آنا و ام وی اوشن اس که مجاز به حرکت در ۲۰ اوت هستند، به ترتیب با ۶۳۰۰ تن روغن آفتابگردان و ۲۵۰۰۰ تن گندم بارگیری شدند.»
محموله این کشتیها به فرانسه، سودان، ترکیه و هلند تحویل داده خواهد شد.