به گزارش خبرگزاری رویترز نیروهای امنیتی پارلمان سریلانکا را محاصره کردهاند. در همان حال رأیگیری در پارلمان برای انتخاب رئیس جمهوری جدید از میان سه نامزد احراز این مقام آغاز شده است.
پس از اینکه گوتابایا راجاپاکسا رئیس جمهوری مستعفی در پی قیام مردمی علیه دولت از کشور گریخت، رانیل ویکرمسینگه، رئیسجمهوری موقت سریلانکا، در ساعتهای پایانی یکشنبه ۱۸ ژوئیه/ ۲۷ تیر دستور اعلام وضعیت فوقالعاده در این کشور بحرانزده را صادر کرد تا از ناآرامیها در آستانه رأیگیری در پارلمان برای انتخاب رئیسجمهوری جدید جلوگیری کند. ویکرمسینگه، یکی از سه نامزد احراز مقام ریاست جمهوری است.
دومیندا ناگامووا که پس از نهایی شدن نامزدها، تظاهراتی را در کلمبو سازماندهی کرد، در مصاحبه با رویترز گفت:
«اگر رانیل به قدرت برسد، ما نمیتوانیم ثبات داشته باشیم. معترضان اعتقاد دارند که او متحد خانواده قدرتمند راجاپاکسا است که آنها را مسئول بحران اقتصادی میدانند.»
کاندیدای اصلی دیگر، دالاس آلاهپروما از نمایندگان حزب حاکم در پارلمان است. معترضان او را قابلقبولتر میدانند. اما در کشوری که ذخایر ارزیاش به انتها رسیده و سخت نیازمند کمک مالی صندوق بینالمللی پول است، آلاهپروما از هیچ تجربه مدیریتی در سطح بالا برخوردار نیست.
آنورا کومارا دیسانایاکا، رهبر حزب چپ گرا سومین نامزد احراز مقام ریاست جمهوری است و فقط از حمایت سه کرسی پارلمان برخوردار است و عملا بختی برای احراز این مقام ندارد.
سریلانکا پس از همهگیری کووید-۱۹ که اقتصاد متکی به گردشگری را تحت تأثیر قرار داد دچار بحران مالی شد.
بدهیهای کلان و رو به رشد دولت، افزایش قیمت نفت و ممنوعیت هفت ماهه واردات کودهای شیمیایی در سال گذشته که کشاورزی را ویران کرد، بحران اقتصادی را عمیقتر کرده است.
بنزین در سریلانکا جیرهبندی شده و صفهای طولانی در مقابل مغازههای فروش کپسولهای گاز تشکیل شده است. دولت برای صرفهجویی در مصرف سوخت مدارس را تعطیل کرده و از مردم خواسته است در خانه کار کنند. نرخ تورم از ۵۴ درصد فراتر رفته و بانک مرکزی هشدار داده است که ممکن است در ماههای آینده نرخ تورم حتی به ۷۰ درصد برسد.
به گزارش رویترز صدها نیروی پلیس، شبه نظامی و نظامی در اطراف ساختمان پارلمان مستقر شدهاند. نیروهای امنیتی با قایقهای تندرو در دریاچه اطراف ساختمان پارلمان گشتزنی میکنند و جیپهای نظامی و خودروهای زرهی در محوطه مستقر شدهاند.
هنوز مشخص نیست که ویکرمسینگه ۷۳ ساله و آلاهاپروما ۶۳ ساله از چه میزان حمایت پارلمانی برخوردارند. بخشی از حزب حاکم که ۱۴۵ کرسی از کرسیهای پارلمان را در اختیار دارد، حامی اوست. آلاهاپروما از حمایت بخش دیگری از نمایندگان حزب حاکم و اپوزیسیون برخوردار است. احزاب اپوزیسیون ۵۴ کرسی پارلمان را در اختیار دارد.
نامزدی که بیش از یک سوم آرای معتبر را به دست بیاورد به مقام ریاست جمهوری میرسد. اگر هیچیک از نامزدها به حد نصاب نرسند، کسی که کمترین تعداد آرا را داشته باشد از رقابت حذف میشود و رأیگیری مجددا برگزار میشود.