دفتر حقوق بشر سازمان ملل گزارش تلفات غیرنظامیان در جنگ سوریه را منتشر کرد. این سازمان گفته است آمار فوق براساس ارزیابی دقیق و تجزیه و تحلیل داده‌های موجود در مورد تلفات غیرنظامیان به‌دست آمده است.

بر اساس این گزارش، تخمین زده می‌شود که بین یکم مارس ۲۰۱۱ (۱۰ اسفند ۱۳۸۹) تا ۳۱ مارس ۲۰۲۱ (۱۱ فروردین ۱۴۰۰)، ۳۰۶ هزار و ۸۸۷ نفر غیرنظامی در جنگ سوریه کشته شده‌اند.

میشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، گفت:

«ارقام تلفات مربوط به جنگ در این گزارش صرفاً مجموعه‌ای از اعداد انتزاعی نیست، بلکه بیانگر مرگ انسان‌هاست. کشتار هر یک از این ۳۰۶ هزار و ۸۸۷ نفر غیرنظامی تأثیر عمیقی بر خانواده و جامعه‌ای که آن‌ها به آن تعلق داشتند، خواهد گذاشت.»

آمار منتشرشده از سوی سازمان ملل شامل سربازان و جنگجویان کشته‌شده در جنگ نمی‌شود. شمار آن‌ها به ده‌ها هزار نفر می‌رسد. این آمار همچنین شامل افرادی نمی‌شود که توسط خانواده‌هایشان بدون اطلاع دفن شده‌اند.همچنین کسانی که به دلیل کمبود مراقبت‌های بهداشتی یا دسترسی به غذا یا آب سالم جان خود را از دست داده‌اند، در این آمار گنجانده نشده‌اند.

گزارش شورای حقوق بشر سازمان ملل به ۱۴۳ هزار و ۳۵۰ مورد مرگ غیرنظامیان اشاره کرده است که به‌شکل جداگانه توسط منابع مختلف با اطلاعات دقیق، از جمله نام کامل، تاریخ و محل مرگ آن‌ها ثبت شده است.

گزارش سازمان ملل دلیل اصلی مرگ غیرنظامیان را استفاده از «سلاح‌های متعدد» در درگیری‌ها، کمین و قتل عام عنوان کرده است.

براساس این گزارش ۳۵,۱ درصد از این افراد با سلاح معمولی و حدود ۲۳,۳ درصد با استفاده از سلاح‌های سنگین کشته شده‌اند.

این گزارش برپایه هشت منبع اطلاعاتی، از جمله اطلاعات مرکز مطالعات حقوق بشر دمشق، مرکز آمار و تحقیقات سوریه، شبکه حقوق بشر سوریه، دیده‌بان حقوق بشر سوریه و مرکز اسناد نقض حقوق بشر تنظیم شده است.

جنگ در سوریه پس از اعتراض‌های بهار عربی در مصر، تونس، یمن، لیبی و بحرین با تظاهرات ضددولتی در مارس ۲۰۱۱ در مناطق مختلف این کشور آغاز شد. مردم معترض خواستار اصلاحات دموکراتیک بودند اما این اعتراض‌ها به سرعت به یک جنگ داخلی تمام عیار با دخالت کشورهای خارجی تبدیل شد و جان صدها هزار نفر را گرفت و بخش‌های بزرگی از سوریه را ویران کرد.

مرگ‌ومیر در یک اردوگاه‌

سازمان ملل همچنین به‌طور جداگانه در گزارشی اعلام کرد که بیش از ۱۰۰ نفر از جمله زنان بسیاری تنها در ۱۸ ماه گذشته در اردوگاه الهول در سوریه جان خود را از دست داده‌اند.

سازمان ملل از کشورهای دیگر خواست تا شهروندان خود در اردوگاه‌ها را به کشورشان بازگردانند.

اردوگاه الهول واقع در شمال‌ شرقی سوریه که تحت کنترل کردهاست به‌عنوان بازداشتگاه موقت در نظر گرفته شده است. با این حال، هنوز حدود ۵۶ هزار نفر از تقریباً ۵۰ کشور جهان که بیشتر آن‌ها سوری و عراقی و از گروه دولت اسلامی (داعش) هستند، در این اردوگاه به‌سر می‌برند و بیشتر این افراد را زنان و کودکان تشکیل می‌دهند.

عمران رضا، هماهنگ‌کننده سازمان ملل در سوریه می‌گوید اردوگاه الهول به‌طور فزاینده‌ای ناامن شده است. او می‌گوید «این مکانِ بسیار خشن به مکانی ناامن تبدیل شده و خشونت مبتنی بر جنسیت در آن بسیار زیاد است».