سیورودونتسک و شهر همسایه آن لیسیچانسک، در آن سوی رودخانه دونتس، آخرین بخشهای تحت کنترل اوکراین در استان لوهانسک هستند و روسیه مصمم است این دو شهر را بهعنوان یکی از هدفهای اصلی خود در جنگ تصرف کند.
الکسی دانیلوف، دبیر شورای امنیت اوکراین پنجشنبه ۱۹ خرداد / ۹ ژوئن گفت وضعیت در سیورودونتسک «بسیار پیچیده» است و نیروهای روسیه تمام توان خود را در این منطقه متمرکز کردهاند.
دانیلوف به رویترز گفت روسیه شبانهروز نیروهای اوکراینی را گلولهباران میکند.
اوکراین میگوید تنها امیدش برای تغییر روند کنونی به سود خود در این شهر کوچک صنعتی، توپخانه بیشتر برای خنثی کردن قدرت آتش عظیم روسیه است.
پترو کوسیک، فرمانده گردان گارد ملی اسووبودای اوکراین گفت نیروهای اوکراینی روسها را به درگیریهای خیابانی میکشانند تا برتری توپخانهای آنها را خنثی کنند.
او در یک گفتوگوی تلویزیونی گفت:
«دیروز برای ما موفقیتآمیز بود. ما ضد حملهای را آغاز کردیم و در برخی مناطق موفق شدیم آنها را یک یا دو بلوک به عقب برانیم. در برخی مناطق دیگر آنها ما را به عقب راندند، اما فقط یک یا دو ساختمان.»
این فرمانده اوکراینی افزود، با این حال نیروهایش از کمبود «فاجعهبار» توپخانه ضدآتش برای شلیک به تجهیزات روسیه رنج میبرند و دستیابی به چنین سلاحهایی میدان نبرد را متحول خواهد کرد.
وزارت دفاع اوکراین گفت در یک ضدحمله در استان خرسون واقع در جنوب، منطقهای که روسیه در تلاش است تا حاکمیت خود را اعمال کند، مواضع جدیدی را تصرف کردهاند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین در سخنرانی شامگاه روز گذشته خود گفت اوکراین «پیشرویهایی در منطقه زاپوریژیا داشته است»، و نیروهای اوکراینی «در برهمزدن برنامههای اشغالگران موفق عمل کردهاند». او اما جزئیات بیشتری ارائه نکرد.
مسئولان طرفدار روسیه در هر دو استان میگویند که در تدارک همهپرسی برای پیوستن به روسیه هستند.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در سخنرانیای در مسکو به مناسبت سیصدوپنجاهمین سالگرد تولد پتر کبیر، تزار روسیه، شباهتهایی را بین تلاشهای تاریخی او برای بازگرداندن آنچه سرزمینهای روسیه میخواند و اقدامات خود ترسیم کرد. او از جنگ پتر کبیر با سوئد در قرن هجدهم و تسخیر سواحل بالتیک حرف زد.
پوتین گفت:
«پتر کبیر ۲۱ سال جنگ در شمال را رهبری کرد. نه با این هدف که سرزمین جدیدی را فتح کند بلکه در حال تصرف بخشهایی از خود روسیه بود.»
ادامه گلولهبارانها
اُلکساندر استروک، شهردار سیورودونتسک گفت حدود ۱۰ هزار غیرنظامی، یک دهم جمعیت قبل از جنگ این شهر، هنوز در شهر محبوس هستند.
در غرب سیورودونتسک، روسیه از شمال و جنوب در حال پیشروی است و تلاش میکند نیروهای اوکراینی را در منطقه دونباس، شامل لوهانسک و استان دونتسک، به دام بیندازد.
ارتش اوکراین اعلام کرد، روسیه روز پنجشنبه بیش از ۲۰ شهر در دونتسک و لوهانسک را گلولهباران کرد و ۴۹ خانه، چندین کارخانه تولیدی، ساختمانهای مزارع و یک ایستگاه راه آهن را تخریب کرده یا به آنها آسیب رسانده است. بر اساس این گزارش دو غیرنظامی کشته شدند.
روسیه میگوید غیرنظامیان را هدف قرار نمیدهد.
«ماریوپل در معرض خطر وبا»
وزارت دفاع بریتانیا جمعه ۲۰ خرداد / ۱۰ ژوئن اعلام کرد که بندر ویرانشده ماریوپل در شرق اوکراین که تا زمان سقوط ماهها در محاصره نیروهای روسی قرار داشت اکنون در معرض خطر شیوع گسترده بیماری وبا قرار دارد.
وزارت دفاع بریتانیا در توییتر خود ضمن بیان اینکه احتمالاً در خرسون کمبود شدید دارو وجود دارد، افزود: «روسیه برای ارائه خدمات عمومی اولیه به مردم مناطق تحت اشغال خود با مشکل مواجه است».
حکم اعدام برای سه جنگجوی خارجی
برای نخستین بار از زمان حمله روسیه به اوکراین، یکی از طرفهای متخاصم حکم اعدام صادر کرد: جداییطلبان طرفدار روسیه در دونتسک قصد دارند سه خارجی را که در صفوف ارتش اوکراین میجنگیدند و به اسارت گرفته شدهاند، اعدام کنند.
این سه مرد به «اقدامات خشونتآمیز برای تصرف قدرت» متهم هستند. خبرگزاری اینترفکس روسیه گزارش داد که دادگاه عالی دونتسک این دو بریتانیایی و مراکشی را بهعنوان «مزدور» و به اتهام تلاش برای «براندازی نظم قانونی» مجرم شناخته است. محاکمه این سه مرد روز چهارشنبه عمدتاً غیرعلنی آغاز شد.
بهگفته دادگاه، متهمان «به جرم خود اعتراف کردند». یکی از این افراد همچنین «اعتراف کرد که در مورد حملات تروریستی آموزش دیده است». خبرگزاری تاس نوشته است دو نفر از این افراد شرکت خود را در جنگ «با هدف گرفتن قدرت با زور» اعتراف کردند اما اتهام خود بهعنوان «مزدور» را رد کردند.
رهبری روسیه در گذشته بارها اعلام کرده بود که خارجیهای شرکتکننده در جنگ را مزدور میداند. ایگور کوناشنکوف، سخنگوی وزارت دفاع روسیه بهتازگی تهدید کرد که چنین افرادی مشمول قوانین بینالمللی حمایت از اسیران جنگی نخواهند شد.
سالهاست که مجازات اعدام در روسیه تعلیق شده است اما در جمهوریهای جداییطلب این تعلیق اعمال نمیشود.
این سه متهم یک ماه فرصت دارند تا نسبت به حکم صادرشده درخواست تجدیدنظر کنند. وکلای آنها اعلام کردهاند که این کار را خواهند کرد.
بریتانیا حکم دادگاه را بیپایه خواند و محکوم کرد.