آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا «توقیف غیرموجه» دو کشتی با پرچم یونان توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در هفته گذشته را محکوم کرد.

نیروهای سپاه پاسداران جمعه ۲۷ مه/۶ خرداد  دو نفتکش یونانی را در خلیج فارس توقیف کردند. پیش از آن تهران هشدار داد علیه آتن به دلیل مصادره نفت ایران توسط ایالات متحده از یک نفتکش در سواحل یونان اقدامات تنبیهی انجام خواهد داد.

روابط عمومی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در اطلاعیه‌ای درباره توقیف نفتکش‌های یونانی اعلام کرده بود:

«نیروی دریایی سپاه روز جمعه دو فروند نفتکش یونانی را به دلیل تخلفات انجام گرفته در آب‌های خلیج فارس توقیف کرد. این دو کشتی، یکی در نزدیکی عسلویه و دیگری در نزدیکی بندرلنگه در نزدیکی جزیره هندورابی توقیف شده‌اند. هر دو کشتی با پرچم یونان حرکت می‌کرده‌اند و نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی آنها را توقیف کرد.»

یونان توقیف این دو کشتی را «معادل دزدی دریایی» دانسته و محکوم کرده و به شهروندان خود هشدار داده است که به ایران سفر نکنند.

 آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در بیانیه روز دوشنبه خود گفت:

«ایجاد مزاحمت‌های مداوم ایران برای کشتی‌ها، تهدیدی برای امنیت دریانوردی و اقتصاد جهانی است.»

بر اساس بیانیه وزارت امور خارجه آمریکا، آنتونی بلینکن و نیکوس دندیاس، وزیران خارجه آمریکا و یونان در تماسی تلفنی با محکوم کردن این اقدام اعلام کردند ایران باید فوراً دو نفتکش و خدمه آن را آزاد کند.

  بلینکن اعلام کرد ایالات متحده در کنار متحد خود در ناتو  «در مقابل این تصرف غیرموجه» ایستاده است.

سازمان بنادر و دریانوردی ایران شنبه گذشته اعلام کرد خدمه دو نفتکش یونانی توقیف نشده‌اند و حالشان خوب است و در کشتی‌هایشان تحت مراقبت هستند.

مقامات یونان کشتی پگاس با پرچم ایران را در نزدیکی یونان به دلیل تحریم‌های اتحادیه اروپا توقیف کرد‌ه‌اند. رویترز گزارش داده بود که ایالات متحده محموله نفت ایران را مصادره کرده است.

یانیس اویکونومو، سخنگوی دولت یونان در یک نشست خبری در آتن گفت، یونان شرکای بین‌المللی و متحدان خود را در مورد مصادره دو کشتی‌اش در خلیج فارس مطلع کرده است تا بتوانند به وضعیت ایجاد شده توسط شیوه‌های غیرقابل قبول ایران پاسخ دهند. اویکونومو اعلام کرد ایران هیچ دلیل قانونی برای تلافی کردن نداشته، زیرا یونان در زمان توقیف نفتکش ایرانی بر اساس معاهده‌های بین‌المللی و تصمیمات دیوان دادگستری اتحادیه اروپا عمل کرده است.

یونان مدعی است که یکی از نفتکش‌های توقیف شده توسط سپاه پاسداران در آب‌های بین‌المللی حرکت می‌کرده و نفتکش‌ دوم در هنگام توقیف در نزدیکی ساحل ایران بوده است. وزارت خارجه یونان اعلام کرده که ۹ شهروند یونانی در بین خدمه نفتکش‌ها حضور داشته‌اند.

وزارت کشتیرانی یونان به تمام نفت‌کش‌ها و کشتی‌هایی که با پرچم این کشور در آب‌های بین‌المللی حضور دارند، هشدار داده تا از نزدیک شدن به آب‌های تحت کنترل جمهوری اسلامی ایران خودداری کنند.

پگاس و خدمه روسی آن بعداً آزاد شدند، اما توقیف آن سبب بالا گرفتن تنش‌ها بین ایران و آمریکا شد.