رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی و ایران چهارشنبه ۴ خرداد / ۲۵ مه در میزگردی در مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس گفت:
«تصور اینکه توافقی در احیای برجام صورت گیرد در حالیکه آژانس هنوز پاسخهای رضایتبخشی در این زمینه دریافت نکرده، دشوار است.»
او افزود:
«فکر میکنم در این مرحله باید از نتیجهگیری نهایی خودداری کنم، زیرا هنوز فرآیند را به پایان نرساندهایم، اما اجازه دهید بگویم که در حال حاضر در مرحله بسیار دشواری قرار داریم.»
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی اسفند گذشته (ماه مارس) به تهران سفر کرد و با محمد اسلامی؛ رئیس سازمان انرژی اتمی برای سومین بار در دولت سیزدهم دیدار و گفتوگو کرد. پس از آن دیدار، دو طرف توافق کردند تا همکاریها و گفتوگوهای میان خود را سرعت ببخشند تا به توافق دست یابند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنان در تلاش است پاسخی برای روشن شدن آثار اورانیوم غنیشده در سه مکان هستهای در ایران بیابد.
رافائل گروسی در اینباره گفت:
«مذاکرات با ایران با هدف پایان دادن به بنبست طولانی در توضیح منشأ ذرات اورانیوم یافتشده در سایتهای ظاهراً قدیمی، اما اعلامنشده، در مقطع بسیار دشواری قرار دارد.»
ذرات اورانیوم غنیشده در سه مکان هستهای در ایران از موضوعاتی بود که به یکی از موانع جدی بر سر مذاکرات وین تبدیل شده بود. ایران خواهان بستهشدن این پرونده در آژانس بود. اما طرفهای غربی میگفتند که این موضوع ارتباط مستقیمی به برجام ندارد و باید توسط کارشناسان آژانس حل و فصل شود.
گروسی قرار است تا زمان آغاز نشست سه ماهه شورای حکام ۳۵ کشور عضو آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ۱۶ خرداد / ۶ ژوئن درباره چگونگی پیشرفت مذاکرات با ایران گزارش دهد.
مدیرکل آژانس گفت:
«امیدوارم که از فرصت بین زمان کنونی تا انتشار گزارش من به خوبی حداقل برای شروع یک پاسخ معتبر به این مسائل استفاده شود.»
در حالی که تلاش گروسی برای دریافت پاسخ از ایران بخشی از گفتوگوهای گستردهتر برای احیای برجام نیست، با این حال عدم پیشرفت در این زمینه میتواند به تقابل تازه بین ایران و غرب در برجام منجر شود و تنها مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا را پیچیده کند.
مذاکرات احیای برجام بیش از دو ماه است که بهدلیل مخالفت آمریکا با خروج نام سپاه پاسداران از فهرست گروههای تروریستی و رفع تحریم از خامنهای و برخی منصوبان او به بنبست خورده است.
کار آژانس بین المللی انرژی اتمی از زمانی شروع می شود که تخلفی ببیند دارد انجام می شود و او با اجازه مسولانش باید در مورد آن تخلف گزارشی بنویسد و به آن مسولان بدهد و از این به بعد دیگر کاره ای نیست، اما رییس این سازمان در حال حاضر بگونه ای رفتار می کند که انگار شخصا وظیفه دارد جلوی ایران را بگیرد، هشدار می دهد، تهدید می کند، اینور و اونور سخنرانی می کند و جوری وانمود می کند که انگار وقتی ایران به سلاح هسته ای دسترسی پیدا کرد او مسول بوده، در حالیکه اینطور نیست و کسی از او توقعی جز گزارش کردن وضع موجود ندارد، این رفتار او نوعی پروپاگاندا است که شایبه مزدور بودن او از سوی کشور ثالث را در اذهان بیدار می کند!
امیرراستگفتار / 26 May 2022