خبرگزاری دولتی جمهوری اسلامی (ایرنا) از توافق ایران و عمان برای توسعه میدان نفتی مشترک هنگام و احیای پروژه طولانی‌مدت انتقال گاز به عمان خبر داد.

بر مبنای گزارش ایرنا تهران و مسقط در سفر روز شنبه ۳۱ اردیبهشت/۲۱ مه جواد اوجی، وزیر نفت جمهوری اسلامی به عمان، برای احداث خط انتقال گاز از بستر خلیج فارس به توافق رسیده‌اند.

بر این اساس میدان نفتی و گازی هنگام، تنها میدان مشترک میان ایران و عمان که محل تولید سبک‌ترین نفت ایران است نیز توسعه پیدا خواهد کرد و ایران عمان به‌ویژه برای توسعه فازهای بخش گاز توافق کرده‌اند.

میدان نفتی هنگام یا بوخای غربی در استان هرمزگان، حدفاصل جزیره قشم و تنگه هرمز قرار گرفته است.

پروژه صادرات گاز ایران و عمان به سال ۲۰۰۵/۱۳۸۳ بر می‌گردد. ایران قرار بود از سال ۲۰۰۸ روزانه ۳۰ میلیون متر مکعب گاز به عمان صادر کند و حجم صادرات خود را تا سال ۲۰۱۲ به ۷۰ میلیون متر مکعب برساند. در سال ۲۰۱۳ مقام‌های جمهوری اسلامی و عمان تفاهم‌نامه ۲۵ ساله دیگری را به ارزش ۶۰ میلیارد دلار امضا کردند و قرار شد انتقال گاز ایران به عمان از طریق یک خط لوله زیر دریا انجام شود.

در ۲۰۱۶ مذاکرات بیشتری برای پیشبرد پروژه انجام شد و در ۲۰۱۷ اعلام شد که مسیر خط لوله برای اجتناب از آب‌های تحت کنترل امارات متحده عربی، تغییر خواهد کرد. این پروژه اما متعاقباً به خاطر اختلاف‌نظر دو کشور و فشار ایالات متحده بر عمان برای تامین گاز خود از محل دیگری جز ایران، به تعویق افتاد و قرارداد آن امضا نشد. اکنون اما به‌نظر می‌رسد به‌رغم توقف مذاکرات «غیرمستقیم» جمهوری اسلامی و کاخ سفید برای احیای برجام، عمان که به صورت مکرر نقش پیام‌رسان میان تهران و واشنگتن را بازی کرده، برای واردات گاز ایران چراغ قرمزی پیش روی خود نمی‌بیند.

ایرنا بر مبنای توافق خرید روزانه ۲۸ میلیون متر مکعب گاز ایران، در آمد احتمالی دولت را در ۲۵ سال بین ۲۵ تا ۳۰ میلیارد دلار برآورد کرده است.

ایران بر روی یکی از بزرگترین ذخایر گازی جهان قرار دارد و عمان امیدوار است صنایع انرژی‌بر و کارخانه‌های مایع‌سازی و صادرات گاز طبیعی (LNG) خود را با گاز ایران تغذیه کند.