براساس گزارش منابع اوکراینی، در شهر ماریوپل که هفته‌ها تحت محاصره نیروهای روسی است، «بیش از ۸۰ درصد زیرساخت‌ها آسیب دیده یا تخریب شده‌اند». به‌گفته سازمان ملل، وضعیت انسانی در ماریوپل «بسیار جدی» است و «کمبود حیاتی مواد غذایی، آب و دارو زندگی مردم را تهدید می‌کند».

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت «آن‌چه در ماریوپل رخ می‌دهد یک جنایت جنگی جدی است.» ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، سربازان روسیه را به گلوله‌باران یک گذرگاه امن برای انتقال غیرنظامیان از ماریوپل متهم کرد. او در پیامی ویدیویی خطاب به مردم اوکراین گفت چهار کودک در جریان این حمله مجروح شدند. گلوله‌باران در منطقه زاپوریژیا انجام شد و هدف اصلی مردمی بودند که از ماریوپل می‌گریختند. به گفته کی‌یف، به‌تازگی سه هزار نفر از این شهر بندری در جنوب اوکراین تخلیه شدند.

زلنسکی همچنین گفت در شهر خرسون در جنوب اوکراین که توسط نیروهای روسی اشغال شده است، سربازان روسی به سمت تظاهرکنندگان معترض تیراندازی کردند. او گفت: «در خرسون، اشغالگران به سوی مردمی که با آرامش و بدون اسلحه برای آزادی بیرون رفتند، شلیک کردند.» گفته می‌شود دست‌کم یک نفر مجروح شده است. تصاویری از حمله به معترضان خرسون نیز در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است.

دیمیترو کولبا، وزیر امور خارجه اوکراین ویدئویی را در توئیتر منتشر کرد که نشان می‌داد مردی سالخورده بازوبندی به رنگ پرچم اوکراین بر بازو دارد و با شلیک گلوله زخمی شده است. کولبا در توئیت خود روسیه را متهم به «جنایت جنگی» کرد.

درخواست از مردم برای ترک شهر بوریسپیل

شهر بوریسپیل با ۶۰ هزار نفر جمعیت در ۳۰ کیلومتری جنوب شرقی کی‌یف در آستانه حملات روسیه قرار دارد و به همین دلیل ولودیمیر بوریسنکو، شهردار این شهر از مردم غیرنظامی خواست تا شهر را ترک کنند. بوریسنکو گفت این درخواست شامل غیرنظامیانی هم می‌شود که از سایر مناطق اوکراین به این شهر گریخته‌اند.

درخواست تخلیه به دلایل صرفاً نظامی-تاکتیکی انجام شد. بوریسنکو گفت:

«تجربه مکان‌های دیگری که در جنگ درگیر هستند نشان داده است که کار نیروهای مسلح زمانی که جمعیت غیرنظامی کمتری در شهر وجود دارد، آسان‌تر است. دلیلی برای ماندن در شهر وجود ندارد و در حال حاضر درگیری در منطقه جریان دارد.»

ارتش اوکراین می‌گوید در ماکاریف، واقع در شمال غربی کی‌یف توانسته سربازان روسی را بیرون براند. وزارت دفاع اوکراین گفت پس از درگیری‌های شدید، روس‌ها مجبور به ترک ماکاریف شدند. این امر مانع از آن می‌شود که نیروهای روسی بتوانند کی‌یف را از شمال غرب محاصره کنند.

ویتالی کلیچکو، شهردار کی‌یف می‌گوید از تقریباً یک ماه پیش،  زمان آغاز جنگ، ۶۵ نفر از ساکنان آن‌جا در حملات هوایی کشته شده‌اند.

زلنسکی: آماده مذاکره با روسیه هستیم

حملات روسیه در حالی همچنان ادامه دارد که ولودیمیر زلنسکی در گفت‌وگویی با شبکه‌های تلویزیونی اوکراین گفت در ازای آتش‌بس، خروج نیروهای روسیه و تضمین‌های امنیتی برای کشورش، مایل است در مورد دست کشیدن اوکراین از عضویت در ناتو صحبت کند.

زلنسکی گفت:

«این سازشی برای همه خواهد بود: برای غرب که نمی‌داند در رابطه با ناتو با ما چه کند؛ برای اوکراین که خواهان تضمین‌های امنیتی است و برای روسیه که خواهان گسترش بیشتر ناتو نیست.»

زلنسکی همچنین خواستار مذاکره مستقیم با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه شد و در این‌باره گفت تا زمانی که چنین نشستی برگزار نشود، برای او ممکن نیست بتواند ارزیابی کند که آیا روسیه خواهان توقف جنگ است یا خیر. او همچنین افزود کی‌یف پس از برقراری آتش‌بس و گام‌هایی در جهت تضمین‌های امنیتی آماده است تا درباره وضعیت کریمه که به روسیه الحاق شده و دونباس تحت کنترل جدایی‌طلبان طرفدار روسیه در شرق اوکراین نیز گفت‌وگو کند.

رئیس جمهوری اوکراین تأکید کرد که توافق‌های نهایی احتمالی با روسیه برای تصویب به همه‌پرسی مردم در سراسر کشور گذاشته می‌شود و «مردم باید نظر خود را در مورد این یا آن شکل سازش بگویند».

زلنسکی هم‌زمان ضرب‌الاجل‌های روسیه را رد کرد. او گفت:

«اوکراین نمی‌تواند به ضرب‌الاجل‌های فدراسیون روسیه عمل کند. شما ابتدا باید همه ما را نابود کنید سپس ضرب‌الاجل شما به‌شکل خودکار برآورده می‌شود.»

 روسیه از نیروهای اوکراینی در شهر بندری محاصره‌شده ماریوپل خواسته بود که سلاح‌های خود را زمین بگذارند و شهر را ترک کنند. این درخواست توسط رهبری اوکراین رد شد.

سانسور آمار کشته‌شدگان روسی

یک روزنامه رسمی روسی درباره شمار سربازان روسیِ کشته‌شده در اوکراین دچار سردرگمی شد. روزنامه کومسومولسکایا پراودا، وابسته به کرملین، تعداد زیادی از روس‌هایی را که گفته می‌شود در اوکراین کشته شده‌اند منتشر و بعد آن‌ها را حذف کرد.

در یک مقاله آنلاینی کومسومولسکایا پراودا به نقل از وزارت دفاع روسیه آمده بود که بر اساس یک سند بایگانی‌شده، از زمان آغاز جنگ ۹ هزار و ۸۶۱ سرباز روسی جان خود را از دست داده‌اند. این تعداد به‌طور قابل توجهی بیشتر از ۴۹۸ نفر کشته‌ای است که دولت روسیه رسماً تاکنون آن را تأیید کرده است. همچنین گفته شده بود که ۱۶ هزار و ۱۵۳ سرباز نیز زخمی شده‌اند، اما چند ساعت بعد قسمت مربوط به این آمار از مقاله ناپدید شد و مسئولان روزنامه هم توضیحی در این‌باره ندادند.

میخائیلو پودولیاک، مشاور رئیس جمهوری اوکراین در توئیتر اظهار داشت:

«این فاجعه‌ای برای تبلیغات روسیه است، اما در دنیای واقعی تقریباً دو برابر تعداد کشته‌شدگان اعلام‌شده روس وجود دارد.»

بر اساس آمار اوکراین، از زمان شروع جنگ ارتش روسیه حدود ۱۵ هزار نفر از سربازان خود را از دست داده است اما این اطلاعات را نمی‌توان تأیید کرد. نیویورک تایمز به‌نقل از محافل اطلاعاتی ایالات متحده نوشت بیش از ۷ هزار سرباز روسی در جریان جنگ اوکراین کشته شده‌اند.