به گزارش پولیتیکو دو مقام ارشد دولت بایدن شامگاه پنجشنبه ۱۷ مارس/۲۶ اسفند در جلسه استماع کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان به قانونگذاران گفتند که مذاکرات وین برای احیای برجام به آخرین چالش باقی مانده راه برده است.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران شامگاه سهشنبه گفته بود:
«ما چهار موضوع را بهعنوان خط قرمز در مذاکرات نزدیک به نهایی خودمان پیش رو داشتیم از این چهار موضوع در سه هفته گذشته دو موضوع تقریبا حل شده و به نقطه توافق رسیدیم ولی دو موضوع همچنان باقی مانده.»
تضمین منافع اقتصادی ایران از برجام و خروج نام سپاه پاسداران از فهرست گروههای تروریستی آن دو موضوع باقیمانده مورد اشاره عبداللهیاناند. سپاه پاسداران یکی از بازیگران مهم در اقتصاد ایران است. چنانچه نام سپاه پاسداران در فهرست گروههای تروریستی باقی بماند، حتی اگر توافق هستهای با ایران هم احیا شود، هر کس که با افراد یا شرکتهای وابسته به سپاه تجارت کند، شامل تحریمهای آمریکا و یا مجازاتهای کیفری میشود.
برت مک گورک، دستیار ارشد شورای امنیت ملی در خاورمیانه، و رابرت مالی، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران و رئیس هیأت آمریکایی در وین در جلسه استماع کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان که پشت درهای بسته برگزار شد، شرکت داشتند. پولیتکو به نقل از سه نفر که در جلسه شرکت داشتند مینویسد لحن مک گورک و مالی در مجموع مثبت بود و آنها خوشبین بودند که تلاشهای دولت آمریکا برای احیای توافق هستهای با ایران سرانجام بعد از ۱۱ ماه ممکن است به نتیجه برسد. آنها اما تأکید کردند که هنوز توافق به دست نیامده است.
یک قانونگذار دموکرات که مانند دیگران به شرط ناشناس ماندن صحبت کرد، گفت:
«توافق نزدیک است. روسیه از درخواست خود برای رفع تحریمها در بحران اوکراین عقبنشینی کرد و حالا فقط منتظر ایران هستیم.»
یک مقام ارشد آمریکایی نزدیک به مذاکرات به پولیتیکو گفت که توافق نه قریبالوقوع است و نه قطعی، و دولت بایدن ظاهرا برای هر دو حالت آمادگی دارد.
کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا گزارش پولیتیکو را تأیید یا تکذیب نکردهاند.
تنها مبنای محکم گزارش پولیتکو انعطاف روسیه است. مذاکرات وین برای احیای برجام هفته گذشته و در حالی که طرفها بر نزدیک شدن به حصول توافق تأکید میکردند، متوقف شد. علت توقف مذاکرات درخواست روسیه مبنی بر تضمین کتبی منافع اقتصادیاش از توافق بود.
همزمان با گزارش پولیتیکو یک مقام دولت آمریکا به نیوزویک گفت آمریکا مشارکت روسیه در پروژههای هستهای ایران که بخشی از اجرای کامل برجام هستند را تحریم نخواهد کرد.
نِد پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه به خبرنگاران گفته بود:
« همانطور که قبلاً گفتیم، فکر میکنیم پیشرفت قابلتوجهی داشتهایم، به یک توافق احتمالی نزدیک هستیم، اما هنوز به آن نقطه نرسیدهایم.»
دولت امریکا که توسط ترامپ ایران را ناقض برجام می دانست تمام توافقات دولت اوباما را نادیده گرفت و با پیش شرطهائی برای جمهوری اسلامی که با عدم پذیرش جمهوری اسلامی روبرو شد از برجام خارج می شود . جوبایدن دوباره مذاکرات را برای احیای برجام و غرولند برای مذاکره جهت پیش شرطها شروع کرد ولی امروز به نقطه ی صفر زمان خروج بازگشته است بدون اینکه امتیازی گرفته باشد البته به نظر می رسد حالا بجای سانتوریفیوژهای نسلهای منسوخ شده حالا مجبور است تن به نسلهای جدیدتری بدهد همچنین درصد غنی سازی زیر 4 درصد امروز تبدیل به آزمایشات پس از 60 درصد رسیده است که اینجا هم باید این درصد را افزایش دهد . اینجاست که ضعف امریکا در دنیا کاملا مشهود است و عدم نگرش علمی به دیپلماسی منطقی و فعال که انحطاط امپراتوری امریکا را هدف قرار داده است . برجام حداکثر با همان شرایط دوران اوباما تائید شود برای دولت امریکا حالا یک امتیاز محسوب میشود . حالا باید به بایدن گفت قاچ زین را بچسبید اسب سواری پیش کش . چون این نوع توافقات حتی از توافقنامه ی اوباما سست تر و بی اعتبارتر است و امری به شدت موقتی محسوب شده که سبب برخورد حاد و شدیدتر دولت بعدی امریکا و جمهوری اسلامی خواهد شد زیرال مرحله ی بعد تهدیدات جمهوری اسلامی غنی سازی 20 و 60 درصد نیست 90 درصد و بمب اتمی ست . لذا این موافقتنامه آتش زیر خاکستر و بوی جنگ در دولت بعدی را می دهد .
فرهاد - فرهادیان / 19 March 2022