۴۹ سناتور از مجموع ۵۰ سناتور جمهوریخواه سنای آمریکا دوشنبه ۱۴ مارس/۲۳ اسفند اعلام کردند که از توافق جدید بین ایران و قدرت‌های جهانی برای احیای برجام حمایت نمی‌کنند. سناتورهای جمهوری‌خواه هشدار داده‌اند که برای به هم زدن توافقی که به گفته آن‌ها «از دستیابی ایران به سلاح‌های هسته‌ای کاملاً جلوگیری نکند، برنامه‌های موشکی ایران را مهار نکند و با حمایت ایران از تروریسم مقابله نکند» تمامی امکانات را به‌کار خواهند گرفت.

مبنای مخالفت سناتورهای جمهوری‌خواه با احتمال سازش هسته‌ای کاخ سفید با ایران گزارش‌هایی است که اخیراً درباره شرط روسیه برای موافقت با احیای برجام در رسانه‌ها منتشر شده است.

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا عصر جمعه ۱۱ مارس/۲۱ اسفند با انتشار پیامی در توییتر از وقفه در مذاکرات وین خبر داد. بورل نوشت: «وقفه در مذاکرات وین به دلیل عوامل خارجی لازم است.» منظور از «عوامل خارجی» روسیه است که در زمانی که گفت‌وگوهای غیرمستقیم بین تهران و واشنگتن در وین برای احیای برجام بعد از ۱۱ ماه گفت‌وگو به «خط پایانی» نزدیک شده بود، خواهان ضمانت کتبی آمریکا شد مبنی بر آنکه همکاری‌های کامل و آزادانه در حوزه‌های سرمایه‌گذاری و فنی – نظامی بین روسیه و ایران با هیچ مانعی مواجه نخواهد شد.

ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا شامگاه دوشنبه ۱۴ مارس/ ۲۳ اسفند در یک نشست خبری اعلام کرد در صورتی که روسیه روند احیای توافق هسته‌ای با ایران را به بن‌بست برساند، این کشور به دنبال جایگزین‌های دیپلماتیک برای این توافق خواهد گشت.

قانونگذاران حمهوری‌خواه در بیانیه خود می‌گویند با توجه به احتمال کنار گذاشتن روسیه از توافق ممکن است دولت بایدن به توافقی ضعیف با ایران تن بدهد.  

سفر وزیر خارجه ایران به مسکو

 حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران صبح سه‌شنبه ۱۵ مارس/ ۲۴ اسفند تهران را به مسکو ترک کرد. نور نیوز، رسانه شورای عالی امنیت ملی ایران نوشت:

«سفر وزیر امور خارجه ایران به مسکو با توجه به شرایط جدیدی که روسیه در آن قرار گرفته، به طور قطع بستری است برای گفت‌وگوهای جدی، صریح و رو به جلو میان دو کشوری که نشان داده‌اند، می‌توانند همکاری‌های بسیار نزدیک، تعیین‌کننده و موفق در موضوعات با پیچیدگی‌های بسیار زیاد داشته باشند.»

وزارت خارجه روسیه روز دوشنبه اعلام کرد: روسیه با این حقیقت پیش می‌رود که «مسیر احیای مؤثر اجرای برجام در سایه احیای توازن بین عناصر هسته‌ای و اقتصادی “توافق” است به طوری که در راستای منافع تمامی طرف‌ها باشد.»

وزارت خارجه روسیه در بیانیه خود تأکید کرد که مذاکرات برای احیای توافق هسته‌ای با ایران طبق روال در حال پیشروی است و هیچ‌گونه تأخیری در این فرایند ایجاد نشده است.

وزارت خارجه روسیه در ادامه این بیانیه نوشته است:

«ما قصد داریم روابط دوجانبه سودمند با ایران را در راستای منافع ثبات منطقه‌ای و امنیت بین‌المللی گسترش دهیم. ما روی تقویت روندهای مثبت در همه زمینه‌های همکاری حساب می‌کنیم. اقدامات خصمانه کشورهای غربی در خصوص اعمال تدابیر محدود کننده غیرقانونی علیه روسیه، ما را از حفظ روحیه خود برای تقویت تدریجی مشارکت چندجانبه با ایران باز نخواهد داشت.»

در همان حال، علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی در توییتر نوشت: ایران تا «زمان تأمین مطالبات قانونی و منطقی خود و دستیابی به توافق قوی» در مذاکرات وین باقی می‌ماند.  

 شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، وزیر خارجه و معاون نخست‌وزیر قطر که در مسکو به سرمی‌برد روز گذشته گفت درباره مذاکرات هسته‌ای ایران در وین، با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه گفت‌وگو کرده است. شیخ محمد که شامگاه دوشنبه وارد مسکو شده جزئیات بیشتری ارائه نکرد. حمد البوسعیدی وزیر امور خارجه سلطنت عمان نیز در تماس تلفنی با امیرعبداللهیان، در مورد آخرین تحولات بین‌المللی و مذاکرات وین به گفت‌وگو و تبادل نظر پرداخت. امیرعبداللهیان در این گفت‌وگوی تلفنی گفت:

«حل و فصل موضوعات باقیمانده که جزو خطوط قرمز ماست به اراده طرف آمریکایی و عدم اتلاف وقت مرتبط است.»

وزیر خارجه عمان نیز در مورد مذاکرات وین، نسبت به حصول توافق نهایی ابراز امیدواری کرد و آن را به نفع همه طرف‌ها و منطقه خواند.