انریکه مورا، هماهنگ کننده مذاکرات وین و نماینده اتحادیه اروپا در واکنش به خبر ادامه مذاکرات در سطح کارشناسی در پیامی در توییتر نوشت:

«صرفاً جهت روشن شدن موضوع. دیگر نه مذاکرات در سطح کارشناسی و نه دیدارهای رسمی در کار نیست. وقت آن فرارسیده که طی چند روز آینده تصمیمات سیاسی برای پایان دادن به مذاکرات وین گرفته شود. بقیه فقط سرو صداست.»

چند ساعت پیش از آن خبرگزاری‌های داخلی اعلام کرده بودند که  علی باقری کنی، مذاکره‌کننده ارشد ایران در «چارچوب رایزنی‌های معمول» در جریان مذاکرات، شامگاه دوشنبه به مدت کوتاهی به تهران بازمی‌گردد. پیش از آن هم مذاکره‌کنندگان ارشد سه قدرت اروپایی به پایتخت‌های سیاسی بازگشته بودند.

دقیقا در زمانی که گفت‌وگوهای غیرمستقیم بین تهران و واشنگتن در وین برای احیای برجام به «خط پایانی» نزدیک شده بود، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد، تحریم‌های غرب علیه روسیه به صورت مانعی در برابر احیای برجام درآمده و غرب باید منافع ملی روسیه را در نظر بگیرد. به گفته لاوروف برای این منظور آمریکا باید کتبا ضمانت بدهد که همکاری‌های کامل و آزادانه در حوزه‌های سرمایه‌گذاری و فنی – نظامی بین روسیه و ایران با هیچ مانعی مواجه نخواهد شد.

گفت‌وگوی تلفنی وزیران خارجه ایران و روسیه

حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران شامگاه دوشنبه در یک تماس تلفنی با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه خاطرنشان کرد که «همکاری‌های جمهوری اسلامی ایران با هیچ‌ کشوری از جمله روسیه نباید متاثر از فضای تحریم باشد.» امیرعبداللهیان گفت:

«رسیدن به توافق در وین می‌تواند زمینه همکاری‌های متنوع جمهوری اسلامی ایران با سایر کشورها و از جمله شرکای خود را گسترش دهد.»

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه هم در این گفت‌وگوی تلفنی بر ضرورت همکاری‌های ایران و روسیه در زمینه‌های مختلف، از جمله حیطه‌های مختلف روابط تجاری و اقتصادی تاکید کرد.  

در همان حال هم دفتر ریاست‌جمهوری فرانسه و هم آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا اعلام کرده‌اند که مراکرات وین و تحریم‌های روسیه به سبب جنگ اوکراین دو موضوع جداگانه‌اند. دفتر ریاست‌جمهوری فرانسه روز دوشنبه از روسیه خواست که هدف اصلی مذاکرات برجام را که همانا بازگشت ایران به اجرای تمامی تعهدات خود در قبال توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ با قدرت‌های جهانی است، فراموش نکند.

ارزیابی مؤلفه‌های تازه در دستور کار شورای عالی امنیت ملی ایران

علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی دوشنبه ۷ مارس/ ۱۶ اسفند اعلام کرد ایران در پی «ابتکاراتی» برای تداوم مذاکرات تا حصول نتیجه است. شمخانی در توییتر نوشت:

«کنش‌های مثبت و منفی کشورهای حاضر در مذاکرات وین با هدف تأمین منافع انجام می‌شود و قابل درک است. تنها عامل مؤثر بر تعامل ما با ۱+۴ نیز تأمین منافع مردم ایران است. ارزیابی مؤلفه‌های جدید مؤثر بر مذاکرات و اتخاذ ابتکارات مذاکراتی برای سرعت دادن به حصول نتیجه را در دستور کار داریم.»

در روزهای اخیر، همه طرف‌های مذاکره‌کننده گفته بودند دستیابی به توافق نزدیک است. در سفر مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران، بر سر یک جدول زمانی برای پاسخگویی به ابهامات پادمانی آژانس توافق به عمل آمد.

علاوه بر خروج سپاه پاسداران از فهرست گروه‌های تروریستی، تضمین توافق، رفع تحریم بانکی ایران و رفع تحریم صنعت نفت ایران و همچنین پرونده فعالیت‌‌های غنی‌سازی ایران برای کاربردهای نظامی همچنان از چالش‌های باقی‌مانده  در مذاکرات وین است.

سرپرست نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان‌های بین‌المللی در وین شامگاه یکشنبه اعلام کرد که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارش‌اش درباره مسائل پادمانی با ایران یکی از سه مکان مشکوک هسته‌ای با کاربرد نظامی را از دستور کار خارج کرده است.