نمایندگان ایران، روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه، آلمان، اتحادیه اروپا و ایالات متحده (بهشکل غیرمستقیم) همچنان در حال مذاکره درباره جزئیات پیشنویس توافق بر سر احیای برجام هستند. رویترز ۲۸ بهمن / ۱۷ فوریه بهنقل از دیپلماتها نوشته است که بسیاری از متن پیشنویس تهیه شده اما برخی از مسائل همچنان باقی مانده است.
بنا به این گزارش، دیپلماتهای نزدیک به مذاکرات میگویند متن پیشنویس این توافق که بیش از ۲۰ صفحه است، متضمن مراحلی است که باید پس از تأیید آن توسط طرفهای باقیمانده در برجام بهاجرا در آید. گام نخست تعلیق غنیسازی از سوی ایران است و بعد سه مرحله دیگر آغاز میشود.
این متن همچنین به اقدامات دیگری اشاره میکند که دیپلماتها میگویند شامل آزادسازی حدود ۷ میلیارد دلار از دارایی مسدودشده ایران در بانکهای کره جنوبی و همچنین آزادی زندانیان غربی از زندانهای ایران است که رابرت مالی، نماینده آمریکا آن را شرطی الزامی در مذاکرات دانسته بود.
تنها زمانی که اقدامات اولیه اجرا و تأیید شد مرحله اصلی لغو تحریمها آغاز میشود. دیپلماتها میگویند که مدت این مرحله هنوز مورد توافق قرار نگرفته است اما مقامات مختلف زمان آن تا آغاز لغو تحریمها را بین یک تا سه ماه تخمین زدهاند.
دیپلماتها همچنین گفتهاند که ایران به محدودیتهای هستهای قبلی مانند سقف ۳,۶۷ درصدی غنیسازی اورانیوم بازخواهد گشت.
همچنین توافق جدید مستلزم اعطای معافیتهای ایالات متحده به تحریمهای بخش نفت حیاتی ایران به جای لغو کامل آنها است. که مستلزم تمدید معافیتها هر چند ماه یکبار است.
در مورد صادرات نفت ایران، دو دولت قبلی آمریکا معافیتهای ۹۰ تا ۱۲۰ روزه صادر و بهطور مداوم آنها را تمدید میکردند تا اینکه دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا با خروج از توافق هستهای این معافیتها را متوقف کرد.
با این حال دیپلماتهای درگیر در این مذاکرات میگویند تا زمانی که بر سر همه مسائل موافقت نشود، توافقی صورت نمیگیرد و هنوز مشخص نیست که توافقی حاصل خواهد شد یا خیر.
مسائل دشواری که همچنان باقی مانده است شامل درخواست ایران مبنی بر تضمین آمریکا به عدم خروج از برجام میشود. مقامات غربی میگویند که با توجه به دشواری الزام پایبندی دولتهای آینده در آمریکا، نمیتوان چنین تضمینی را داد.
یک دیپلمات خاورمیانهای و یک مقام ایرانی به رویترز گفتهاند تهران خواهان آن است که در صورت نقض برجام توسط آمریکا، ایران اجازه یابد دوباره غنیسازی اورانیوم را تا ۶۰ درصد برساند.
برخی از دیپلماتها نیز گفتهاند لغو برخی تحریمهای حساس میتواند مستلزم دیدار مستقیم مقامات ایرانی و آمریکایی باشد.
ایران تاکنون از ملاقات حضوری با مقامات آمریکایی خودداری کرده است. دو مقام ایرانی و خاورمیانهای گفتهاند که چنین اقدامی در پایان مذاکرات انجام خواهد شد.
یکی از دلائل طولانی شدن اعلام توافق همین موضوع است که نمونه ای از ترکمن چای دیگریست تا افکار عمومی امت حزب الله را توجیه نمایند چون برجام دولت رئیسی (عضو هیئت مرگ ) قابل دفاع در مقابل برجام ظریف نیست . حال به همین دلیل است که خامنه ای دیگر آنرا تسلیم در مقابل “دشمن ” نمی داند . البته امریکا هم با جمهوری اسلامی هم نوا شده تا برای مردم امریکا تصمیم ترامپ را بی خردانه و نگران کننده معرفی نماید . و بار دیگر نشان داد که دو جناح جمهوری اسلامی و امریکا فقط صحنه ی نمایش برای مردم آرایش می کنند و پشت پرده این امریکاست که تصمیم گیرنده ی اصلی ست و باقی همه بازی خورده ایم
فرهاد - فریاد / 17 February 2022