جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ کننده ارشد مذاکرات وین و  حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران شامگاه دوشنبه ۱۴ فوریه/ ۲۵ بهمن درباره آخرین وضعیت گفت‌وگوها در وین با هم بحث و تبادل نظر كردند. بورل ساعتی بعد با انتشار پیامی در توییتر نوشت:

«تماس مهم دیگری با امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران. به عنوان هماهنگ‌کننده برجام، قویاً معتقدم که توافق در دسترس است. لحظه تلاش نهایی و دستیابی به مصالحه فرارسیده است.»

به گزارش رسانه‌های داخلی در این مکالمه تلفنی بورل خاطر نشان کرد که مذاکرات وین به مرحله حساسی رسیده و لازم است همه طرف‌ها با «انعطاف» و «در نظر داشت مقدورات و محدودیت‌های یکدیگر» به پیشرفت مذاکرات کمک کنند.

 امیرعبداللهیان نیز در این گفت‌و‌گوی تلفنی در انتقاد از طرف غربی گفت «برخی شتاب‌زدگی‌ها، بازی تکراری با متن و عدم نمایش اراده جدی برای حصول توافقی «خوب و قابل اتکا در وین» سبب شده که مذاکرات به درازا بکشد.   

پیش از آن وزیر امور خارجه ایران در نشست خبری مشترک با وزیر خارجه جمهوری ایرلند که روز گذشته به تهران سفر کرده بود، رسیدن به «یک توافق خوب در کوتاه مدت» را میسر دانست مشروط بر آنکه سه قدرت اروپایی در بازگشت به اجرای کامل تعهداتشان در توافق هسته‌ای با ایران جدی باشند. جمهوری ایرلند، نهاد تسهیل‌کننده شورای امنیت سازمان ملل در اجرای توافق هسته‌ای است.

امیر عبداللهیان و بورل توافق کردند تا رایزنی و مشورت‌های نزدیک‌ بین طرفین برای پیشبرد روند مذاکرات ادامه یابد. طرفین روند مذاکرات را در مجموع مثبت ارزیابی کردند.

۳۰ درصد از مسائل دشوار هنوز حل نشده‌اند

دور هشتم مذاکرات وین با برگزاری جلسه دوجانبه میان علی باقری مذاکره‌کننده ارشد جمهوری اسلامی و انریکه مورا هماهنگ‌کننده گفت‌وگوها عصر سه‌شنبه ۸ فوریه/ ۱۹ بهمن  از سر گرفته شد. رئیس هیات روسیه در مذاکرات وین شامگاه یکشنبه اعلام کرد پیشرفت‌های قابل توجهی در جریان گفت‌وگوها حاصل شده است. علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران صبح دوشنبه ۲۵ بهمن با انتشار پیامی در توییتر نوشت: «مذاکرات وین به مرحله‌ای رسیده که می‌توان در مورد نتیجه آن با قطعیت و بدون نیاز به گمانه‌زنی اعلام نظر کرد.» در همان حال سخنگوی وزارت خارجه ایران یادآوری کرد فضای مذاکرات وین «نه گل و بلبل است» و نه «پر از سنگلاخ و خار مغیلان». طرفین منتظر تصمیم سیاسی واشنگتن درباره بسته پیشنهادی ایران‌اند.

خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام ارشد ایرانی مدعی شده در مذاکرات وین حدود ۳۰ درصد از مسائل دشوار هنوز حل نشده‌اند اما رسیدن به توافق تا اوایل ماه مارس/ اسفند امکان‌پذیر است. یک دیپلمات غربی هم مدعی شده چنانچه همه چیز خوب پیش برود حصول توافق تا اوایل ماه مارس امکان پذیر است.

یک مقام ارشد ایرانی که نام او اعلام نشده در مصاحبه با خبرگزاری رویترز گفت تهران خواهان آن است که به جای برچیدن سانتریفیوژهای پیشرفته بتواند سانتریفیوژها را در داخل ایران مهر و موم و انبار کند.

رویترز همچنین به نقل از این مقام ارشد ایرانی نوشت تهران خواهان آن است که تحریم‌ها علیه ۳۰۰ نهاد و فرد که ارتباطی با توافق هسته‌ای ندارند رفع شوند.

ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بامداد سه‌شنبه ۱۵ فوریه/ ۲۶ بهمن گفت «در مراحل نهایی مذاکراتی پیچیده با طرف های اصلی هستیم.»

پرایس در ادامه با توجه به پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران افزود:

«واقعیت این است که این دوره نهایی تعیین‌کننده است. در طول این دوره ما در موقعیتی قرار خواهیم داشت که تعیین کنیم آیا بازگشت متقابل به پایبندی به برجام امکان پذیر است یا خیر.»

به سبب بحران اوکراین و احتمال جنگ در شرق اروپا قیمت نفت در بازارهای جهانی رو به افزایش گذاشته است. آمریکا خواهان افزایش تولید نفت خام برای کاهش قیمت است. توافق هسته‌ای سبب می‌شود که ایران بخشی از کمبود تولید را جبران کند. با از سرگیری مذاکرات در هفته جاری قیمت نفت در بازارهای جهانی دو درصد کاهش یافت.