۱۶ کشور عضو اتحادیه اروپا روز جمعه اعلامیه مشترکی را امضا کردند که در آن از اتحادیه اروپا می‌خواهند «حمایت مالی کافی» را برای اقدامات علیه مهاجرت غیرقانونی ارائه کند.

بر اساس این بیانیه که در کنفرانس مدیریت مرزها در لیتوانی امضا شد، «زیرساخت‌های فیزیکی» برای حفاظت از مرزها نیز باید از بودجه اتحادیه اروپا تأمین شود.

اگنه بیلوتایت، وزیر کشور لیتوانی، گفت: «کشورهای عضو که مرزهای خارجی اتحادیه را در دست دارند و دیگر کشورهای درون اتحادیه باید توسط اتحادیه اروپا و آژانس‌های اتحادیه اروپا حمایت شوند.»

اعضای شرقی اتحادیه اروپا برای تامین مالی موانعی که در امتداد مرزهای خود با بلاروس ایجاد می کنند، به دنبال کمک مالی از این اتحادیه هستند. به عنوان مثال، لهستان در آستانه آغاز ساخت یک دیوار فلزی بلند و دائمی مجهز به سیستم‌های نظارت الکترونیکی در امتداد مرز خود با بلاروس است.

از سوی دیگر، کمیسیون اروپا با درخواست‌های اعضا برای تقبل هزینه ساخت حصارهای مرزی برای جلوگیری از ورود مهاجران مخالف است.

این کنفرانس با حضور نمایندگان کشورهای اتحادیه اروپا و کشورهای عضو پیمان شنگن و همچنین مقامات کمیسیون اروپا و چندین مقام اتحادیه اروپا برگزار شد.

در ماه‌های گذشته، هزاران مهاجر در تلاش برای رسیدن به اتحادیه اروپا به سمت مرزهای شرقی این اتحادیه روانه شده‌اند. آن‌ها معمولاً از طریق بلاروس به لهستان یا کشورهای بالتیک می‌رسند. جنگ، ناامنی، خشکسالی و بحران‌های اقتصادی سبب شده تا امواج مهاجرت در سراسر جهان ابعاد بزرگتری به خود بگیرد. کشورهای غربی مقصد بسیاری از مهاجرانی است که عموما به دلیل جنگ آواره شده‌اند.

لیتوانی به ویژه تحت فشار امواج مهاجران است. دولت ویلنیوس با ساخت صدها کیلومتر حصار مرزی تلاش کرده تا مانعی بر سر راه این مهاجران ایجاد کند.

بیلوتایت گفت که از اوت ۲۰۲۱، گارد مرزی لیتوانی راه را بر مهاجران بسته و توانسته است از عبور غیرقانونی بیش از ۸ هزار نفر از مرز جلوگیری کند.

ایلوا یوهانسون، کمیسر امور داخلی اروپا نیز در این نشست گفت: «ما باید از مرزهای خود در برابر ورود غیرقانونی و از مردممان محافظت کنیم.» او استدلال کرد که بهترین اقدام در وهله اول جلوگیری از وارد شدن مهاجران به فرایند سفرهای خطرناک به اروپا خواهد بود. او گفت که همچنین به نیاز به یک سیستم جدید برای بازگرداندن افرادی داریم که به طور غیرقانونی وارد اتحادیه می‌شوند.

«ما باید از ورود مهاجران از مسیرهای قاچاق جلوگیری کنیم و افرادی را که حق اقامت ندارند سریعاً به کشور مبدا بازگردانیم. اگر سیستم دیپورت اروپایی ایجاد کنیم، می توانیم کارهای بیشتری در مورد بازگرداندن این افراد انجام دهیم.»

یوهانسون ضمن تاکید بر لزوم احترام به حق پناهندگی افراد، اقدامات پیشگیرانه را موثرتر دانست.

نوتیس میتاراچی، وزیر مهاجرت و پناهندگی یونان هم که در ماه‌های گذشته به دلیل رفتار بد نیروهای مرزی با مهاجران در دریا و خشکی تحت فشار قرار داشته است گفت که سیستم فعلی کار نمی کند.

میتاراچی گفت: «اگر مردم حق دارند بدون هیچ مدرک و بدون طی مراحل قانونی وارد هر کشور عضو اروپایی شوند، پس کل سیستم ویزای شینگن بی معنی است.»

معاهده شینگن کنترل پاسپورت و ویزا را در مرزهای بسیاری از کشورهای اروپایی لغو کرد.