ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از تیر ماه سال جاری که تأسیسات طراحی و ساخت سانتریفیوژ کرج هدف حملات خرابکارانه قرار گرفت، بر سر نصب دوباره دوربین های نظارتی در این مرکز اختلاف نظر داشتند. مقام‌های جمهوری اسلامی خواستار «رسیدگی قضایی» و محکومیت این اقدام که به اسرائیل نسبت داده می‌شود، از سوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی شده بودند.

کمالوندی گفت که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواسته‌های ایران را پذیرفته است:

«از آن جایی که پیش‌شرط‌های تعیین شده توسط کشورمان از جمله محکوم کردن خرابکاری صورت گرفته در تاسیسات مذکور (مجتمع تسا کرج) و همکاری در زمینه بررسی‌های فنی نقش احتمالی دوربین‌ها در این حادثه، مورد پذیرش آژانس بین‌‌المللی انرژی اتمی قرار گرفته و در حال اجرا است، احتمالا ظرف روزهای آینده دوربین‌های آژانس در مجتمع تسا کرج نصب خواهد شد.»

به گفته او آژانس بین‌المللی انرژی اتمی یک نمونه از دوربین‌های نظارتی را «برای بررسی موارد امنیتی به ایران تحویل داده است» و مراحل بررسی فنی و امنیتی این دوربین‌ها در حال انجام است. مقام های ایران پیش از این گفته بودند که نسبت به استفاده از دوربین های نظارتی برای اقدام‌ خرابکارانه تردید دارند.

ایران و آژانس اما هنوز بر سر تحویل محتویات دوربین‌های نظارتی به توافق نرسیده‌اند. کمالوندی با تایید این موضوع گفت:

«اطلاعات دوربین‌ها به هیچ وجه در اختیار آژانس قرار داده نمی‌شود و زمانی در اختیار این نهاد گذاشته خواهد شد که تحریم‌ها لغو شده باشد و مجلس شورای اسلامی اجازه این کار را داده باشد.»

مرکز طراحی و ساخت سانتریفیوژ کرج تیر ماه سال جاری هدف حملات «خرابکارانه» گرفت. ایران اسرائیل را مسئول حمله پهپادی به این مرکز می‌داند. اسرائیل که تا به حال چند مرتبه تأسیسات هسته‌ای ایران را هدف حملات مشابه قرار داده، به صورت رسمی مسئولیت این خرابکاری را نپذیرفت اما اسناد مربوط به خسارت‌های واردشده به آن را منتشر کرد.

پس از این اقدام، به رغم دو مرحله سفر رافائل گروسی، دبیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران، ایران اجازه نداد دوربین‌های نظارتی در این مرکز نصب شوند.

یک هفته قبل همزمان با آغاز دور هشتم مذاکرات موسوم به نجات برجام در وین، «نور نیوز»، رسانه نزدیک به شورای عالی امنیت ملی، از «توافق مثبت» ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خبر داد اما جزئیاتی از این توافق را منتشر نکرد.

گروسی، مدیرکل آژانس ۲۴ آذر خبر نصب دوربین‌های نظارتی در تسا کرج را اعلام کرد و یک روز بعد هم سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران گفت که نصب دوربین‌ها پس از بررسی فنی امکان‌پذیر خواهد بود.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و هیئت‌های مذاکره کننده کشورهای اروپایی و ایالات متحده آمریکا در برجام پیش از این نسبت به سرعت گرفتن و مخفی‌کاری برنامه‌های هسته‌ای ایران هشدار داده و نسبت به کوتاه شدن زمان دسترسی ایران به «سلاح هسته‌ای» ابراز نگرانی کرده‌اند.

ایران و گروه ۴+۱ در یک ماه گذشته دو مرتبه در وین برای آنچه که «نجات برجام» خوانده می‌شود، گفت‌وگو کرده‌اند. گفت‌وگوها اما تا به حال بی‌نتیجه بوده و هیئت‌های مذاکره کننده دوباره به کشورشان بازگشته اند تا احتمالاً در سال آینده میلادی اگر همچنان ادامه مذاکره ممکن بود، به وین بازگردند.