سازمان حقوق بشر ایران مستقر در نروژ در گزارشی درباره احکام مجازات صادر شده برای مدافعان حقوق بشر در ایران اعلام کرده در سال ۲۰۲۱ برای بیش از ۱۰۰ مدافع حقوق بشر، دستکم ۴۷۹ سال زندان و ۹۰۷ ضربه شلاق صادر شده است.
این سازمان اعلام کرده است: «این گزارش بیش از ۱۰۰ تن را در بر میگیرد اما این افراد تنها بخشی از جامعه بزرگ کنشگرانی را تشکیل میدهند که در سال جاری میلادی به دست مقامهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی مورد آزارهای کلامی و فیزیکی، شکنجه، بازداشت غیرقانونی یا احکام سنگین حبس قرار گرفتهاند.»
محمود امیری مقدم، استاد دانشگاه و مدیر سازمان حقوق بشر ایران با اشاره به انفعال جامعه جهانی نسبت به نقض گسترده حقوق بشر در ایران گفته است:
«دنیا نباید در برابر هزینه بالایی که مدافعان حقوق بشر ایرانی برای دفاع از اساسیترین حقوق انسانی میپردازند، نقش شاهد ساکت را ایفا کند. این، وظیفهی جامعه جهانی است که به پشتیبانی از مدافعان حقوق بشر برخیزد و از خواستهی آنان برای دستیابی به عزت انسانی تمامی ایرانیان دفاع کند.»
بر پایه اعلام نهادهای بین المللی و مدافعان حقوق بشر، وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران بسیار وخیم است.
بنا بر اعلام سازمان حقوق بشر ایران، «جنبش روبهرشدِ دادخواهی» یکی از دلایل اصلی افزایش فشارها علیه فعالان حقوق بشر در ایران در طی یک سال گذشته بوده است. همچنین استفاده از مجازات بدنی و غیرانسانیِ شلاق، زندانهای طولانی مدت، محرومکردن زندانیان از خدمات پزشکی و درمانی، نگهداری در سلولهای انفرادی، تبعید به زندانهای دور از محل اقامت، تهدید خانوادهها، اخراج از محل کار و تحمیل وثیقه یا جریمههای سنگین مالی برای فشار به زندانیان، از جمله مصادیق تلاش حکومت ایران برای آزار فیزیکی و روحی مدافعان حقوق بشر توصیف شده است.
این نهاد حقوق بشری، به بهانه انتشار این گزارش، از جامعه جهانی و تمام کشورهایی که با ایران روابط دیپلماتیک دارند، خواسته تا آزادی مدافعان حقوق بشر زندانی را در صدر موضوعات هر نوع گفتوگو با مقامهای جمهوری اسلامی قرار دهند.
در این گزارش همچنین تاکید شده است:
«ما همچنین از جامعه مدنی و شهروندان سراسر جهان میخواهیم تا شرح حال مدافعان حقوق بشر ایرانی را بخوانند، نامهایشان را به خاطر بسپارند و نهتنها در مسیر تلاش برای آزادی آنان به ما بپیوندند، بلکه با حمایت از خواستههای این افراد در مسیر احقاق حقوق پایهی انسانی، با کنشگران حقوق بشر ایرانی همراه شوند. «
مریم اکبری منفرد، زندانی سیاسیِ محبوس در زندان سمنان، منوچهر بختیاری، پدر پویا بختیاری، از جانباختگانِ اعتراضات سراسری آبان، شاهین ناصری از شاهدان شکنجه نوید افکاری و جان باخته در زندان و فرهاد سلمانپور، زندانی سیاسی محبوس در زندان تهران بزرگ، از جمله نامهای مورد تاکیدِ سازمان حقوق بشر ایران است.
این سازمان در گزارش خود گوهر عشقی، مادر ستار بهشتی، وبلاگ نویس و از قربانیان شکنجه در بازداشتگاههای ایران را یکی از نمادهای دادخواهی در ایران توصیف کرده است.
اعتراض به وخیمتر شدن وضعیت حقوق بشر در ایران در حالی است که مجمع عمومی سازمان ملل متحد، روز جمعه ۲۶ آذرماه/ ۱۷ دسامبر، قطعنامه محکومیت نقض حقوق بشر در ایران را تصویب کرد.
این قطعنامه که به بازداشتهای خودسرانه، اعدام، شکنجه و بسیاری موارد نقض حقوق بشر در ایران پرداخته، با ۷۸ رای موافق، ۳۱ رای مخالف و ۶۹ رای ممتنع به تصویب رسیده است.