فرانک مک کنزی در مصاحبه‌ای با آسوشیتدپرس در پنتاگون گفت که علی‌رغم تغییر ماموریت نیروهای آمریکایی به نقش غیر‌جنگی در عراق، آنها همچنان پشتیبانی هوایی و سایر کمک‌های نظامی را برای نبرد عراق علیه داعش ارائه خواهند کرد.

او با اشاره به اینکه شبه نظامیان مورد حمایت ایران می‌خواهند تمام نیروهای غربی از عراق خارج شوند، گفت که افزایش مداوم خشونت‌ها ممکن است تا پایان دسامبر ادامه یابد.

او گفت: «آنها در واقع می‌خواهند همه نیروهای آمریکایی عراق را ترک کنند و البته قرار نیست این اتفاق بیفتد» و افزود که در نتیجه «ممکن است در اواخر ماه دسامبر حملاتی به نیروهای آمریکایی صورت بگیرد.»

دولت عراق روز پنجشنبه ۱۸ آذر از پایان مذاکرات درباره خاتمه ماموریت جنگی آمریکا علیه داعش خبر داد. نیروهای ایالات متحده برای مدتی عمدتاً نقش مشاوره‌ای داشتند، بنابراین تغییر اعلام شده چندان گسترده نیست. دولت بایدن در ابتدای تابستان گذشته از پایان دادن به ماموریت جنگی آمریکا در عراق تا ۳۱ دسامبر خبر داده بود.

فرمانده سنتکام می‌گوید دولت عراق همچنان مایل است که نیروهای آمریکایی در کشورشان حضور داشته باشند: «ما از پایگاه‌هایی که به آن‌ها نیاز نداشتیم عقب‌نشینی کرده‌ایم. اما عراقی‌ها همچنان می خواهند که ما آنجا باشیم. بنابراین تا زمانی که آنها این حضور را بخواهند و منافع ما ایجاب کند در عراق حضور خواهیم داشت.»

او گفت که معتقد است شبه‌نظامیان داعش همچنان یک تهدید برای عراق خواهند بود و این گروه «به بازسازی خود، شاید با نامی دیگر» ادامه خواهد داد. او گفت که مهم است که داعش نتواند در دیگر گروه‌های تروریستی اسلامگرا ادغام شود.

آمریکا در سال ۲۰۰۳ به عراق حمله کرد و در اوج اشغال این کشور، بیش از ۱۷۰ هزار سرباز در آنجا داشت. تمام نیروهای ایالات متحده در پایان سال ۲۰۱۱ از عراق خارج شدند، اما تنها سه سال بعد، نیروهای آمریکایی بازگشتند تا به عراق کمک کنند تا گروه داعش را که از مرزهای سوریه عبور کرده بود تا کنترل بخش بزرگی از کشور را در دست بگیرد، شکست دهند.

حضور آمریکا در عراق مدت‌هاست که مورد توجه تهران بوده است. پس از آنکه قاسم سلیمانی در بامداد روز ۱۳ دی‌ماه با هواپیماهای بدون سرنشین آمریکایی ترور شد، ایران گفت که سیاستش اخراج آمریکا از منطقه است. آمریکایی‌ها معتقدند که ایران این سیاست را از طریق تحریک شبه‌نظامیان وابسته به خود برای حمله به اهداف آمریکایی در خاورمیانه دنبال می‌کند. ایران همواره نقش نیروهایش در این حملات را رد کرده است.

فرمانده سنتکام معتقد است که «ایران همچنان چشم‌انداز بیرون راندن ما را دنبال می‌کند و آنها میدان جنگ اصلی را در عراق می دانند. من معتقدم که آنها بر این عقیده هستند که می‌توانند هزینه حضور نیروهای آمریکایی در این کشور را آنقدر بالا ببرند که ما را مجبور به ترک این کشور کنند.»

او همچنین گفت که ایران معتقد است که این تنش ها و درگیری نیروهای نیابتی‌اش با نظامیان آمریکایی در عراق بر مذاکرات احیای برجام تأثیری نخواهد داشت. اما او گفت که این تحلیل خطرناکی است که تهران دارد چرا که فکر نمی‌کند برای مقام‌های واشنگتن این دو موضوع از هم جدا باشند.