علی خامنهای در حکمی اعضای جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی را برای یک دوره چهارساله اعلام کرد. شماری از اعضای پا به سن گذاشته و چهرههای سیاسی همچون محمدرضا عارف از سمت خود عزل شدهاند.
خامنهای در این حکم به اهمیت «فرهنگسازی» تاکید کرد و آن را «بینیازکننده» از تحکم و سرکوب از سوی حاکمیت دانست و نوشت:
«فرهنگسازی در هریک از اجزاء تمدّنی جامعه، برترین وسیلهی پیشرفت و موفقیت آن و بینیازکننده از ابزارهای الزامآور و تحکّمی است.»
خامنهای در این حکم لزوم ساختن فرهنگ مورد پسند خود را نیازمند نظم و “محتوای انقلابی” دانست و مثل همیشه، بیگانهستیزی و ترس از هجوم فرهنگی خود را آشکار کرد و ادامه داد:
«این یگانه وسیلهی مصونسازی فرهنگ عمومی کشور در برابر هجوم فرهنگی و رسانهئی برنامهریزی شدهی بیگانگان بدخواه است.»
اعضای این شورای جدید به حکم علی خامنهای از این قرارند:
اشخاص حقوقی: رؤسای سه قوه و دستگاههایی که تاکنون عضو شورای عالی بودهاند.
و اشخاص حقیقی: اعرافی، ایمان افتخاری، امیرحسین بانکی پور فرد، حمید پارسانیا، عادل پیغامی، غلامعلی حدادعادل، حسن رحیمپور ازغدی، علیاکبر رشاد، حسین ساعی، ابراهیم سوزنچی، سعیدرضا عاملی، منصور کبکانیان، علی لاریجانی، محمود محمدیعراقی، محمدرضا مخبر دزفولی، مرتضی میرباقری، صادق واعظ زاده و احمد واعظی.
نام هیچ زنی در میان این اعضا دیده نمیشود. همچنین برخی چهرههای سیاسی همچون عزتالله ضرغامی، حسین کچوئیان، حجتالاسلام محمدیان و محمدرضا عارف نیز در دوره جدید شورا حضور ندارند.
بسیاری از اعضای قدیمی و سالخورده شورای عالی انقلاب فرهنگی حضور ندارند. از جمله رضا داوری اردکانی (۸۸ ساله)، مهدی گلشنی (۸۱ ساله)، علیاکبر ولایتی (۷۶ ساله)، عبدالله جاسبی (۷۷ ساله)، محمدعلی کینژاد (۷۱ ساله)، محسن قمی و سید علیرضا صدر حسینی حضور ندارند.
در حکم جدید رهبر جمهوری اسلامی، هفت عضو جدیدی که وارد شورا شدهاند اغلب چهرههای علمی و آکادمیک در حوزه و دانشگاه و البته جوان هستند.
عادل پیغامی دانشیار دانشگاه امام صادق علیه السلام، امیرحسین بانکیپور نماینده اصفهان در مجلس شورای اسلامی، دکترای فلسفه غرب و طراح طرح “جوانی جمعیت” در مجلس، ابراهیم سوزنچی عضو هیئت علمی دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف، حسین ساعی رئیس دانشگاه سوره و مرتضی میرباقری معاون سابق سیمای رئیس سازمان صدا و سیما از جمله این افراد هستند.
علیرضا اعرافی، حمید پارسانیا، غلامعلی حدادعادل، حسن رحیمپور ازغدی، علیاکبر رشاد، سعیدرضا عاملی، منصور کبکانیان، علی لاریجانی، محمود محمدیعراقی، محمدرضا مخبر دزفولی، صادق واعظزاده و احمد واعظی، افرادی هستند که در شورای عالی انقلاب فرهنگی ابقاء شدند.
شورای عالی انقلاب فرهنگی در ۱۹ آذر ۱۳۶۳ به دستور روحالله خمینی تاسیس شد. خمینی در بخشی از پیام تاسیس این شورا نوشته بود:
«خروج از فرهنگ بدآموز غربی و نفوذ و جایگزین شدن فرهنگ آموزنده اسلامی، ملی و انقلاب فرهنگی در تمام زمینهها در سطح کشور آن چنان محتاج تلاش و کوشش است که برای تحقق آن سالیان دراز باید زحمت کشید و با نفوذ عمیق ریشه دار غرب مبارزه کرد.»
خامنهای، اردبیلی، رفسنجانی و مهدوی کنی نیز جزء اعضای اولیه این شورا بودند. علی خامنهای پس از رسیدن به مسند رهبری این شورا را با همان خط مشی قبلی ادامه داد و تغییرات اندکی هم به تدریج به آن اضافه کرد. او در ۱۷ خرداد ۱۳۹۰ اعضای شورا را منصوب کرد. در این فهرست دو عضو افتخاری احمد جنتی و حسن حبیبی و دو عضو تازه نیز حضور داشتند و نیز برخی از جمله میرحسین موسوی از فهرست حذف شده بودند.
در وبسایت مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی درباره جایگاه و وظایف این شورا نوشته شده: شورای عالی انقلاب فرهنگی بهعنوان مرجع عالی سیاستگذاری، تعیین خط مشی، تصمیمگیری و هماهنگی و هدایت امور فرهنگی، آموزشی وپژوهشی کشور در چارچوب سیاستهای کلی نظام محسوب میشود و تصمیمات و مصوبات آن لازم الاجرا و در حکم قانون است.