روز چهارشنبه ۱۲ آبان‌ماه، نمایندگان مجلس یازدهم با کلیات طرح اصلاح‌شده «نظارت شفاف بر عملکرد نمایندگان» مخالفت کردند. به این ترتیب این طرح برای بار دوم از دستور کار مجلس خارج شد.

طرح نظارت شفاف بر عملکرد نمایندگان نخستین بار سال گذشته به صحن مجلس رسید. در آن زمان نمایندگان گفتند که طرح پخته نیست و محدودیت‌های نابجا بر فعالیتشان ایجاد می‌کند. چون طرح با شعار اصلی جریان اصولگرا در دوره انتخابات مجلس گره خورده بود، مجدداً به کمیسیون فرستاده شد تا اصلاحاتی در آن انجام شود.

در یک سال گذشته کمیسیون امور داخلی مجلس ده‌ها قید به شفافیت عملکرد وارد کرد و نهایتاً طرح را به شکلی تغییر داد که نمایندگان مجلس بتوانند از زیر بار شفافیت بگریزند. با این حال باز برای بار دوم کلیات طرح در صحن علنی رأی نیاورد.

براساس طرحی که روز گذشته رد شد، قرار بود اعطای هدیه از سوی دستگاه‌های اجرایی و شرکت‌ها به نمایندگان مجلس یا بستگانشان جرم‌انگاری شود و برای هدیه‌دهنده و هدیه‌گیرنده مجارات مشخص شود. همچنین در این طرح دادن توصیه‌نامه برای بکار گیری اعضای خانواده نمایندگان، یا درخواست برای معافیت مالیاتی برای اشخاص و شرکت‌هایی که در پیوند با نمایندگان هستند یا درخواست برای مختومه شدن دعاوی حقوقی و کیفری برای آن‌ها ممنوع باشد.

شرکت در مزایده‌های دستگاه‌های اجرایی به صورت مستقیم و غیرمستقیم هم برای نمایندگان مجلس ممنوع شده بود. به انضمام این موارد، درخواست برای گرفتن وام، تسهیلات بانکی و دیگر خدمات مالی خارج از نوبت نیز در شمول محدودیت‌های نمایندگان قرار گرفته بود.

رحمت‌الله نوروزی نماینده دور نهم و یازدهم مجلس از حوزه علی‌آباد کتول در مخالفت با این طرح روز چهارشنبه گفت:

«در شرایط فعلی باید طرح‌هایی در دستور کار مجلس قرار گیرد که مشکلات اقتصادی مردم را حل کند. هیچ کس حق ندارد نماینده را محدود سازد این طرح نیاز به پخته‌تر شدن دارد.»

این جملات مشابه همان صحبت‌هایی است که سال گذشته نیز در مخالفت با این طرح در مجلس مطرح شد.

محمدتقی نقدعلی، نماینده خمینی شهر که این روزها مخالفتش با اجباری شدن واکسیناسیون کرونا خبرساز شده هم از مخالفان این طرح بود و در جلسه رسیدگی به آن گفت :

«ما مخالف نظارت بر رفتار نمایندگان نیستیم و خود را معصوم نمی‌دانیم، اما دغدغه‌ای که از صبح در بین نمایندگان شنیده می‌شود این است که نکند محدودیت آنقدر زیاد شود که آزادمنشی از نماینده گرفته شود. این طرح اصل ۸۴ و ۸۶ قانون اساسی را زیر سئوال می‌برد.»

در حالی که این طرح هیچ موافق جدی در مجلس نداشت، مخالفان برای رد آن حتی از بحران اقتصادی هم مایه گذاشتند. رحمت‌الله نوروزی گفت:

«امروز قیمت لبنیات، گوشت، مرغ و فولاد سر به فلک کشیده است، باید طرح‌هایی در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار گیرد که مشکلات اقتصادی مردم را حل کند. مرکز پژوهش‌ها و کمیسیون اقتصادی و برنامه‌و‌بودجه مجلس شورای اسلامی به‌ جای پرداختن به این طرح‌های غیرضروری مشکلات مردم را در دستور کار قرار دهد.»

به نظر می‌رسد طرح نظارت شفاف بر عملکرد نمایندگان مجلس نیز به سرنوشت طرح شفافیت آرای نمایندگان دچار شده است. در راهروهای مجلس همه می‌گویند با کلیت شفافیت موافقند ولی وقتی طرح‌ها به صحن علنی مجلس می‌رسد دست نمایندگان مجلس روی دکمه قرمز مخالفت فرود می‌آید.