از ظهر سهشنبه ۴ آبان مردم ایران در پمپ بنزینهای کشور برای دریافت بنزین با کارت هوشمند سوخت با مشکل مواجه شدند.
گزارشهای منتشرشده در شبکههای اجتماعی از صفهای طولانی در جایگاههای سوخت و نارضایتی مردم حکایت داشت. در این شبکهها بلافاصله خبر «حمله سایبری» به سامانه هوشمند سوخت کشور و فیلمهایی در این زمینه منتشر شد.
در حالیکه مسئولان چند ساعت خبر حمله سایبری را مسکوت گذاشتند به فاصله چند ساعت وبسایت «نور نیوز»، وابسته به شورای عالی امنیت ملی این حمله را تأیید کرد. این سایت نوشت:
«اختلال ایجاد شده در سامانه سوختگیری در پمپ بنزینها که از ساعاتی قبل موجب بروز مشکل در روند سوختگیری خودروها شده ناشی از حمله سایبری بوده است.»
نورنیوز افزود جزئیات این حمله سایبری و منشاء آن در دست بررسی است.
وزارت ارتباطات و فنآوری اطلاعات نیز عصر سهشنبه با صدور اطلاعیهای حمله سایبری به جایگاههای عرضه سوخت در ایران را تأیید کرد و گفت این حمله به زیرساختهای ارتباطی و مخابراتی آسیبی وارد نکرده است.
پیش از تأیید حمله سایبری در شبکههای اجتماعی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) از این اختلال با عنوان «حمله سایبری» یاد کرده و نوشته بود:
«مراجعهکنندگان به جایگاههای سوخت با پیام “حمله سایبری ۶۴۴۱۱” بر روی صفحه دیجیتال پمپها مواجه میشوند.»
کاربران این شبکهها هم همین پیام حمله سایبری را منتشر کردند.
اما با گذشت ساعتی ایسنا در توضیح کوتاهی در سایت خود نوشت:
«به اطلاع کلیه مخاطبان میرساند چنین خبری از سوی خبرگزاری ایسنا منتشر نشده و مطلب در حال انتشار به نقل از ایسنا در فضای مجازی جعلی است.»
در پی این رویداد، تصاویری از اصفهان در شبکههای اجتماعی منتشر شد که نشان میداد بیلبوردهای دیجیتال در اصفهان هک شده و جمله «خامنهای بنزین ما کو؟» بر روی آنها نقش بسته بود.
در پی انتشار خبر حمله سایبری به سامانه هوشمند سوخت کشور، علی فروزنده سخنگوی وزارت نفت گفت:
«مشکل فنی در سامانه کارت سوخت اتفاق افتاده و سامانه هوشمند را از مدار خارج کرده است.»
در حالیکه تصاویر و فیلمهایی بسیاری از ازدحام مردم و صف طولانی خودروها در پمپ بنزینها منتشرشده، علی فروزنده این موضوع را تکذیب کرد و گفت:
«سوختگیری در جایگاههای سوخت با مشکل مواجه نیست، مشکلی برای سوختگیری وجود ندارد و مردم میتوانند با قیمت آزاد سوختگیری کنند.»
او به مردم اطمینان داد که «هیچ مشکلی برای سهمیه سوخت مردم بهوجود نخواهد آمد و کارشناسان در حال بررسی و رفع مشکل هستند و به محض رفع مشکل به مردم اطلاعرسانی میشود».
این در حالی است که همایون صالحی، رئیس کانون انجمن جایگاهداران سوخت در گفتوگو با اقتصاد آنلاین گفت:
«سامانه هوشمند دچار اختلال شده به همین دلیل فعلاً امکان سوختگیری بنزین ۱۵۰۰ تومانی نیست. در تلاش هستیم سیستم بای پس شود تا بنزین با نرخ سه هزار تومانی به مردم عرضه شود. (…) فعلاً بنزین با نرخ سه هزار تومانی امکان عرضه خواهد داشت.»
مردم از این نیز نگران بودند که بار دیگر همچون آبان ۹۸ بنزین ناگهان گران شود. در آن تاریخ با گرانی بنزین مردم معترض در بسیاری از شهرها در اعتراض به خیابانها آمدند و صدها نفر کسته و بازداشت شدند. این اعتراضات به اعتراض علیه کل حکومت تبدیل شد.
احمد وحیدی، وزیر کشور اما در اینباره گفت:
«هیچ برنامهای برای گرانی بنزین وجود ندارد و اختلال در ارائه خدمات در برخی از پمپهای بنزین ناشی از یک اشکال فنی و سامانهای است که بهزودی رفع میشود. (…) مردم هیچ نگرانی نداشته باشند.» فاطمه کاهی سخنگوی شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران از برگزاری جلسهای فوری درباره اختلال سامانه هوشمند سوخت خبر داد.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
از ظهر مقابل جایگاههای سوخت در شهر شیراز نیروهای انتظامی مستقر شدند. با این تفاوت که در آبان ۹۸ سربازها بودند به همراه یک افسر کادر دون پایه که رفتارشون با مردم بسیار خشن بود اما امروز فقط نیروهای کادر با درجه سروان و سرگرد بودند و برخورد مودبانه ای با مردم داشتند. بنظر می رسد این دستور وزیر کشور باشد که یک فرد نطامی است و خوب می داند افسران عالیرتبه نه تنها در حفظ ظاهر بهتر عمل می کنند که دستورات محرمانه را نیز با وسواس بیشتری اطاعت و مخفی نگه می دارند.
دختر قوام الملک / 26 October 2021