به گزارش خبرگزاری رویترز در پی بالا گرفتن تنشها بین الجزایر و مراکش بر سر صحرای غربی، شورای امنیت ملی الجزایر به ریاست عبدالمجید تبون، رئیس جمهوری تشکیل جلسه داد و مقرر شد که حریم هوایی الجزایر به روی هواپیماهای مراکشی مسدود شود.
شورای امنیت ملی الجزایر شامگاه چهارشنبه ۲۲ سپتامبر/۳۱ شهریور با انتشار بیانیهای اعلام کرد: آسمان الجزایر به روی همه هواپیماهای نظامی و غیرنظامی مراکش مسدود میشود.
در ادامه این بیانیه آمده است: این اقدام با «توجه به تحریکات و اقدامات خصمانه از سمت مراکش ضروری است.»
رویترز مینویسد مقامات مراکشی تاکنون هیچ واکنشی نسبت به اقدام الجزایر نشان ندادهاند. یک مقام آگاه در هواپیمایی پادشاهی مراکش به رویترز گفت:
«فقط ۱۵ پرواز در هفته که مراکش را به تونس و ترکیه و مصر مرتبط میکند، تحت تأثیر قرار میگیرند.»
این مقام آگاه که نام او افشا نشده به رویترز گفت به سادگی میتوان این پروازها را از مسیر دیکری در آسمان مدیترانه انجام داد و به همین سبب هم تصمیم شورای امنیت ملی الجزایر اهمیت چندانی ندارد.
تنش دامنهدار بر سر صحرای غربی
الجزایر بعد از ماهها تنش بر سر صحرای غربی ۲۴ اوت سال جاری روابط دیپلماتیک خود با مراکش را قطع کرد. دولت الجزایر، پادشاهی مراکش را به «اقدامات خصمانه» متهم کرده بود. یک ماه قبل از آن وزارت خارجه مراکش، سفیر خود در الجزایر را به پایتخت سیاسی فراخواند که اقدامات بعدی را با او به بحث بگذارد.
صحرای غربی منطقهای است در شمال غرب آفریقا و جنوب کشور مراکش که جبهه آزادیبخش پولیساریو و پادشاهی مراکش بر سر کنترل آن مناقشه دارند.
مردم منطقه عموماً مردمانی بِربِر و عرب تبار هستند.هنگامی که اسپانیا از صحرای غربی خارج شد این سرزمین ۷۵۰ هزار نفر جمعیت داشت اما اکنون کمتر از ۳۰۰ هزار نفر جمعیت دارد بخش عمدهای از جمعیت صحرای غربی در سالهای جنگ پولیساریو به کشورهای اطراف مهاجرت کردهاند.
الجزایر از سازمان سیاسی و نظامی جبهه پولیسارو که خواهان استقلال صحرای غربی از مراکش است حمایت میکند. اتخادیه آفریقا جمهوری دموکراتیک صحرای غربی را به رسمیت شناخته است.
حقوق اقلیتها، چالشی برای دو کشور
عمر حلال، سفیر مراکش در سازمان ملل متحد طی سخنانی خواهان خودمختاری منطقة القبائل در الجزایر شده و گفته بود الجزایر که از خودمختاری صحرای غربی دفاع میکند، باید حقوق این اقلیت قومی را که به زبان کابیلی صحبت می کنند و در مراکش هم این زبان رواج دارد به رسمیت بشناسد. این سخنان سببساز بحران دیپلماتیک اخیر بین دو کشور شد.
اسرائیل و آمریکا حاکمیت مراکش بر صحرای غربی را به رسمیت شناخته است. در پی این اقدام، مراکش هم روابط خود با اسرائیل را عادیسازی کرد. این امر هم به اختلافات بین الجزایر و مراکش دامن زد.
مرزهای زمینی بین دو کشور از سالهای دهه ۱۹۹۰ تا کنون به دلایل امنیتی مسدود است.
مراکش و جبهه پولیساریو بر سر کنترل صحرای غربی از سال ۱۹۷۵ تا سال ۱۹۹۱ میلادی درگیر جنگ بودند.
تلاشهای دیپلماتیک برای پایان بخشیدن به درگیریها در سال ۲۰۰۸ میلادی به بن بست رسید.
دو سال قبل هم تلاشهای سازمان ملل برای حل این اختلاف دیرینه به ثمر نرسید.