روند صعودی قیمت خودرو در بازار همچنان ادامه دارد: قیمت خودروهای پر تیراژ گروه پژو نسبت به دو هفته قبل به طور میانگین حدود ۲۰ میلیون افزایش یافته است: سمند LX معمولی نیز از ۲۱۸ میلیون تومان به ۲۳۷ میلیون تومان صعود کرده اما قیمت رانا پلاس بیشتر از سایر خودروها دستخوش افزایش شده چنانکه با رشد ۳۷ میلیون تومانی تنها در دو هفته از ۲۳۳ میلیون تومان به ۲۷۰ میلیون تومان رسیده است.
قیمت دنای معمولی نیز طی دو هفته از ۳۰۰ میلیون تومان به ۳۲۰ میلیون تومان، پراید ۱۱۱ از ۱۳۹ میلیون تومان به ۱۴۷ میلیون تومان، پراید ۱۳۱ از ۱۲۶ میلیون تومان به ۱۳۵ میلیون تومان و ساینا از ۱۴۷ میلیون تومان به ۱۵۵ میلیون تومان رسیده است. در چنین شرایطی قاعدتاً انتطار میرود مردم که توانایی خرید خودروهای نو را ندارند، از همان خودروهای کهنه استفاده کنند و لاجرم بازار قطعات یدکی رونق بگیرد. اما اینطور نیست.
رکود ۲۰ درصدی بازار لوازم یدکی
سخنگوی اتحادیه فروشندگان لوازم یدکی خودرو و ماشین آلات تهران در مصاحبه با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) اعلام کرد که در مقایسه با مرداد سال گذشته فروش قطعات یدکی خودرو در ایران ۲۰ درصد کاهش یافته است. سید مهدی کاظمی گفت:
«وقتی یک خودرو نیاز به تعمیرات اساسی پیدا میکند صاحب خودرو پول تعمیر آن را ندارد و ترجیح میدهد که از خودرو استفاده نکند. تعمیر موتور پراید دست کم پنج تا شش میلیون تومان هزینه دارد. این شرایط باعث میشود که در بازار لوازم یدکی رکود به وجود بیاید. از طرف دیگر در ایران ساخت و ساز، پروژهها، ساختمانسازی و غیره فعال نیستند اگر چرخه ساخت و ساز بچرخد همه صنوف دوباره رونق پیدا میکنند.»
پیش از این دبیر اتحادیه بنکداران نیز اعلام کرده بود که کرونا و گرانی، تقاضا برای خرید مواد غذایی در مرداد سال جاری را ۳۰ تا ۳۵ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش داده است. بنابراین رکود بازار خودرو و قطعات یدکی آن، آن هم فقط به میزان ۲۰ درصد با توجه به نرخ تورم و کاهش تقاضا برای مواد غذایی تعجبآور نیست.
لوازم یدکی بیکیفیت در بازار؛ استوکفروشی
لوازم یدکی بیکیفیت در بازار، تعطیلی فروشگاهها به دلیل اعمال محدودیتهای اجتماعی برای مقابله با همهگیری ویروس کرونا فروشندگان لوازم یدکی خودرو را در مضیقه قرار داده است. از طرف دیگر افزایش حق بیمه کارگران به میزان ۴۰ درصد، خودروسازان را تحت فشار قرار داده. سهم کارگران از این مبلغ ناچیز است. سخنگوی اتحادیه فروشندگان لوازم یدکی خودرو و ماشین آلات تهران در مصاحبه با ایلنا گفته:
«بسیاری از کارگرانی که حق بیمه آنها هم پرداخت میشود، زمان بیماری حمایت چندانی از آنها نمیشود و این روند درستی نیست.»
تنها در تهران حدود ۱۰ هزار واحد فروشنده لوازم یدکی خودرو فعالیت میکنند. آنها برای بقا به فروش لوازم یدکی دست دوم و استوک روی آوردهاند که غیر قانونی است.