حساب توییتر سفارت روسیه در ایران، چهارشنبه ۲۰ مرداد/ ۱۱ اوت عکسی را از دیدار لوان جاگاریان، سفیر این کشور در ایران با سایمون شرکلیف، سفیر جدید بریتانیا در تهران، در ایوان تاریخی سفارت روسیه منتشر و حساب کاربری وزارت خارجه جمهوری اسلامی را نیز «تگ» کرد.
ساعاتی پس از انتشار این عکس جواد ظریف در حساب توییتر خود به این تصویر واکنش نشان داد و نوشت:
«امروز عکسی فوقالعاده نامناسب دیدم. لازم است یادآور شوم که اوت ۲۰۲۱ نه اوت ۱۹۴۱ است و نه دسامبر ۱۹۴۳. مردم ایران در ادوار مختلف از جمله در طول مذاکرات هستهای منتهی به برجام نشان دادهاند که استقلال ایران هرگز نمیتواند موضوع تصمیمات سفارتها و قدرتهای خارجی باشد.»
حساب کاربری منتسب به محمدباقر قالیباف، رئيس مجلس شورای اسلامی نیز ساعاتی بعد این دیدار و انتشار عکس مرتبط با آن را «اقدام دور از ادب دیپلماتیک» خواند و خواهان پیگیری آن از سوی وزارت خارجه ایران شد.
قالیباف نوشت:
«اقدام دور از ادب دیپلماتیک و نامناسب سفرای دو کشور روسیه و انگلستان باید به سرعت توسط وزارت خارجه پیگیری شود. هر دو سفیر باید فوراً به طور رسمی بابت اقدام انجام شده عذرخواهی کنند در غیر اینصورت واکنش قاطع دیپلماتیک ضروری خواهد بود».
تصویر مذکور که در ایوان سفارت روسیه گرفته شده است، عکسی تاریخی از زمان اشغال ایران توسط متفقین در جنگ جهانی دوم و دیدار فرانکلین روزولت، وینیستون چرچیل و جوزف استالین سران ایالات متحده آمریکا، بریتانیا و روسیه را در کنفرانس تهران تداعی میکند. در عکسی که چهارشنبه منتشر شد سفیران روسیه و بریتانیا در جای رهبران کشورهای خود نشسته و صندلی روزولت را خالی گذاشتهاند.
بسیاری از کاربران شبکههای اجتماعی نیز به انتشار این عکس واکنش نشان دادند.
کنفرانس تهران از ۲۸ نوامبر تا ۱ دسامبر ۱۹۴۳ /۶ تا ۹ آذر ۱۳۲۲ در تهران و بدون اطلاع محمدرضا پهلوی، پادشاه وقت ایران برگزار شد. در این نشست محرمانه جوزف استالین، وینستون چرچیل و فرانکلین روزولت در خصوص مواردی چون استفاده از ایران برای رساندن مهمات به روسیه تصمیمگیری کردند.
مسئله نفوذ روسیه در حاکمیت جمهوری اسلامی ایران و روابط ایران با غرب پیشتر با انتشار فایل صوتی مصاحبه محمدجواد ظریف بار دیگر مطرح شد. بر مبنای این فایل صوتی روسیه به دنبال تداوم «منازعه کنترلشده» ایران و غرب است و ضمن مخالفت با برجام، در طی روند مذاکرات و پس از امضای قرارداد هستهای در سال ۲۰۱۵ تلاش کرده دستاوردهای سیاسی آن را تخریب کند.