میلیونها نفر از آوارگان سوری به کمکهایی که از طرف شورای امنیت سازمان ملل متحد برنامهریزی شده و از ترکیه مستقیماً به شمال غربی سوریه منتقل میشود، وابسته هستند.
سازمان بهداشت جهانی بیانیه خود را پیش از دیدار ماه آینده بین اعضای غربی شورای امنیت که موافق عملیات مرزی هستند و روسیه که عملیات مرزی را مسدود کرده، منتشر کرده است. در تاریخ ۱۰ ژوئیه، سازمان ملل متحد باید برای تمدید کمکرسانی به ادلب از شمالغرب سوریه و از طریق مرزهای این منطقه با ترکیه تصمیمگیری کند. اگر این گذرگاه انتقال دارو و غذا به ادلب بسته شود جمعیت سه و نیم میلیون نفری این منطقه در وضعیت وخیمی قرار خواهند گرفت. روسیه بارها تهدید کرده است که با استفاده از حق وتوی خود در شورای امنیت مانع کمکرسانی به این منطقه خواهد شد. روسیه معتقد است که جریان کمکرسانی باید از طریق متحدان دولت قانونی سوریه انجام شود.
كریستین لیندمایر، سخنگوی سازمان بهداشت جهانی به خبرنگاران در ژنو گفته:
«تا ۱۲ ماه دیگر ضروری است که مرزها برای انتقال کمکها برای نجات جان افراد باز باشند.»
او گفته:
«تمدید نشدن مجوز مرزی سازمان ملل متحد، عملیات انساندوستانه را بسیار کاهش داده و شمال غربی سوریه را در یک فاجعه انسانی دیگر فرو خواهد برد.»
بر اساس اعلام سازمان ملل، حدود هزار کامیون ماهانه برای انتقال کمک و دارو از جمله واکسن کووید ۱۹، به حدود ۲،۴میلیون نفری که در مرز ترکیه هستند، از گذرگاه باب الحوا عبور میکنند.
لیندمایر گفته:
«قطع این منابع تنها میتواند منجر به افزایش بیماریها و مرگ و میر شود.»
او گفت سازمان ملل تلاشها برای ایجاد مسیر تأمین کمکها از دمشق موفقیتآمیز نبوده است و در طول ۱۱ ماه گذشته چنین کاروانهایی از این مسیر عبور نکردهاند.
صدور قطعنامه در این زمینه به ۹ رأی موافق و بدون وتوی پنج عضو دائمی شورای امنیت شامل روسیه، چین، ایالات متحده، فرانسه و بریتانیا نیاز دارد. در دهه گذشته، شورای امنیت در مورد سوریه به دو جبهه تقسیم شده است.
روسیه چندین قطعنامه مربوط به سوریه را که اغلب مورد حمایت چین است، وتو کرده است.