یک پدیده رایج در تهران: بزرگراه‌هایی که دیوار صوتی‌هایش به سرقت رفته‌، تنه درختانی که با حکاکی اسم و تاریخ و نوشتن یادگاری زخمی شده، ایستگاه‌های اتوبوس که روی آنها شماره نوشته‌اند و تابلوهای راهنمایی که اگرچه تا شب قبل سرجایشان بودند اما صبح فردا کج شده یا به سرقت رفته‌اند.

 به گزارش روزنامه همشهری عده‌ای در این میان، شگردهای جدید و موثرتری در سرقت‌های خود به‌کار گرفته‌اند چنانکه حتی در روز روشن تجهیزات و امکانات شهری، تابلوهای راهنمایی و هشداردهنده بزرگراه و معابر، درپوش‌های مربوط به آب و فاضلاب، گاردریل‌ها و دوربین‌های نظارت ترافیکی را به سرقت می‌برند.

وحید سرلک، معاون فنی و مهندسی سازمان حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری تهران در مصاحبه با همشهری با اشاره به سرقت پیاپی گاردریل‌ها، دیوارهای صوتی و تابلوهای راهنمای معابر در شهر گفت:

«با توجه به شرایط بد اقتصادی و بالا رفتن قیمت ارز برخی از افراد به تخریب و سرقت امکانات و تجهیزات شهری روی آورده‌اند و این رفتار شهروندان شرایط را برای خدمات‌رسانی سخت و زمان‌بر می‌کند.»

سرلک در ادامه این مصاحبه افزود شهرداری در تلاش است تابلوهای گالوانیزه را جایگزین تابلوهای آلومینیومی سرقت شده کند:

 «سرقت تابلوهای بزرگراهی به‌دلیل جنس آلومینیومی تابلوها برای سارقان منفعت مالی داشت و با سرقت تابلوهای پیشین از یک‌سال و نیم گذشته در نصب مجدد از تابلوهایی با ورق گالوانیزه با عمر ۷ تا ۸ سال استفاده کرده‌ایم. هم‌اکنون جنس۸۰درصد از تابلوهای شهر آلومینیوم است. تعویض و نصب مجدد تابلوهای بزرگراهی برعهده معاونت حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری تهران است، اما تعویض و مرمت تابلوهای موجود در مناطق ۲۲گانه زیرنظر معاونت ترافیک و حمل‌ونقل مناطق شهرداری تهران است. یکی از وظایف مهم، نصب مجدد تابلو در اسرع وقت است تا نبود تابلوی راهنما برای رانندگان ایجاد خطر نکند.»

علاوه بر تابلوهای آلومینیومی، دیوارهای صوتی بزرگراه‌های چمران، آیت‌الله صدر و آیت‌الله حکیم همراه با نگه‌دارنده‌‌های آلومینیومی آن‌ها از جا کنده شده. در اثر وزش باد و طوفان باقی‌مانده دیوارها هم دچار آسیب‌های جدی شده است.   

معاون فنی و مهندسی سازمان حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری تهران در مصاحبه با همشهری اعلام کرد که سرقت گاردریل‌های شهر هم افزایش یافته است:

«حدود هزار و ۱۰۰ کیلومتر گاردریل در تهران کار شده است. گاردریل‌ها وزن بالایی دارند و حمل‌شان نیز سخت است، اما با وجود این با افزایش سرقت مواجه شده‌ایم و در مناطق جنوبی و بزرگراه آزادگان بیشترین آمار سرقت را داریم. با هر سرقتی در اسرع وقت گاردریل‌های جدید نصب می‌شود، اما در یکسری از بزرگراه‌ها برای بالا بردن ایمنی از گاردیل‌ها و نیوجرسی‌های متفاوت استفاده شده است.»

بزرگراه آزادگان، شهید فهمیده، ارتش و بابایی از محورهای پرحادثه پایتخت محسوب می‌شوند که به جای گاردیل‌های فرسوده با سرقت بالا با این نیوجرسی‌ها جایگزین شده‌اند.

 حدود ۳۵ کیلومتر نیوجرسی بتنی مفصلی در بزرگراه‌ها نصب شده که به هم قفل می‌شوند. به گفته معاون فنی و مهندسی سازمان حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری تهران استفاده از این نوع نیوجرسی این مزیت را دارد که هزینه نگهداری و تعمیرات چندانی ندارد یا سرقت نمی‌شود و از سوی دیگر ایمنی بالایی دارد.  

 مدیرعامل شرکت کنترل ترافیک تهران در ادامه مصاحبه با همشهری در خصوص سرقت‌ تجهیزات ترافیکی پایتخت در سال گذشته گفت:

«در سال ۱۳۹۹ بالغ بر ۲۰۰ فقره تخریب و سرقت انواع تجهیزات (سرقت کابل، تجهیزات الکترونیک ایستگاه‌های اتوبوس، کنترلر تابلوهای متغیر خبری، کابل برق و شبکه سامانه‌های سرعت، تجهیزات دوربین‌های تصویری و انواع دوربین‌های ثبت تخلفات و…) در معابر کلانشهر تهران به وقوع پیوسته که پیگیری و رسیدگی به این موارد از طریق پلیس فاتب و پلیس آگاهی تهران و دستگاه قضایی انجام شده است.»

تخریب اموال عمومی هم همچنان از مشکلات پایتخت است. گاهی در برخی از اماکن عمومی شهر مانند بوستان‌ها و وسایل حمل‌ونقل عمومی دست‌نوشته‌ها یا نقاشی‌هایی دیده می‌شود که باعث هرج و مرج در نمای بصری و سلب آرامش شهروندان می‌شود.  

چندین برابر شدن جمعیت تهران پیامدهایی را به همراه دارد که یکی از این پیامدها وندالیسم به‌عنوان یک ناهنجاری اجتماعی است.