به‌گزارش خبرگزاری فرانسه، مارک روته، نخست‌وزیر هلند از جلسه استیضاح پارلمان جان سالم به‌در برد.

جلسه استیضاح روته که توسط مخالفان مطرح شده بود تا ساعات نخست بامداد جمعه ۱۳ فروردین / ۲ آوریل ادامه داشت. او متهم به دروغگویی در جریان مذاکرات برای تشکیل دولت ائتلافی شده بود، اما موفق شد رأی اعتماد پارلمان را جلب کند.

مارک روته پس از کسب رأی اعتماد پارلمان به رسانه‌ها گفت: «من نخست‌وزیر می‌مانم و سخت تلاش خواهم کرد تا اعتماد دوباره را به‌دست آورم.»

روته از حمایت دو حزب اصلی دموکرات مسیحی CDA و سوسیال-لیبرال D66 که بخشی از ائتلاف قبلی او بودند برخوردار شد در حالی‌که همه احزاب اپوزیسیون علیه او رأی دادند.

این استیضاح یکی از مهم‌ترین چالش‌های سیاسی در دوران طولانی فعالیت مارک روته است که از سال ۲۰۱۰ در قدرت است.

حزب «مردم برای آزادی و دموکراسی» (VVD)، حزب لیبرال او، در انتخابات ماه گذشته هلند به‌دلیل مدیریت او در همه‌گیری ویروس کرونا پیروز شد.

دو ماه قبل از انتخابات پارلمانی هلند، در نیمه ماه ژانویه دولت ائتلافی این کشور به رهبری مارک روته به‌دلیل رسوایی مالیاتی در پرونده پرداخت کمک‌هزینه مراقبت از فرزندان و تحت فشار گذاشتن صدها خانواده عمدتا مهاجر یا با پیشینه مهاجر، کناره‌گیری کرد.

اداره بازرسی مالیاتی هلند بیش از ۲۰ هزار خانواده عمدتا مهاجر را در یک پرونده مالی به «حساب‌سازی و تقلب در تقاضاهای کمک هزینه مراقبت از کودکان و یارانه‌های درمانی» متهم کرده بود. این رسوایی را پیتر اُمتزیگت، نماینده دموکرات مسیحی فاش کرد و باعث استعفای مارک روته و دولت او شد. از آن زمان امور جاری همچنان در مدیریت روته است.

هفته گذشته، یک عکاس خبری، تصویری از یادداشت‌های یکی از مذاکره‌کنندگان دولت ائتلافی را که در حال ترک پارلمان بود ثبت کرد. در این تصویر نام پیتر اُمتزیگت با ذکر جمله «پست در جای دیگر» در آن دیده می‌شد. بسیاری آن را سپردن مسئولیت یک وزارتخانه به اُمتزیگت به‌عنوان حق‌السکوت ارزیابی کردند. مارک روته اما به رسانه‌ها گفت در این مورد صحبتی نکرده است.

روز پنج‌شنبه هنگامی که متن مذاکرات رو شد و ثابت شد که روته از اُمتزیگت نام برده است، نخست‌وزیر گفت در یادآوری مسائل دچار «فراموشی» شده است. او افزود «عمیقاً» از این بابت متأسف است.

قبل از جلسه استیضاح در پارلمان، مارک روته پافشاری می‌کرد که «من دروغ نگفته‌ام و دلیلی ندارد که دروغ بگویم».

رسانه‌های هلندی بر این نظر بودند که اگر روته رأی اعتماد پارلمان را به دست نیاورد کشور در وضعیت دشواری قرار خواهد گرفت زیرا سرنوشت او به‌عنوان نخست‌وزیر و رهبر مذاکرات برای تشکیل دولت ائتلافی جدید مشخص نخواهد بود.

تشکیل دولت ائتلافی روندی است که ممکن است در هلند ماه‌ها به طول انجامد.