یک مقام آمریکایی روز جمعه ۲۶ مارس گفت اینکه چه کسی ممکن است اولین قدم را برای از سرگیری توافق هستهای ایران بر میدارد، برای ایالات متحده مهم نیست.
این مقام به شرط ناشناس ماندن به خبرگزاری رویترز گفته:
«مساله این است که آیا در مورد گامهایی که قرار است به طور متقابل برداشته شود توافق داریم یا نه.»
دولت بایدن در تلاش بوده است تا ایران را به مذاکرات درباره از سرگیری تعهدات دو طرف وادار کند تا با بازگشت به برجام، تحریمهای اقتصادی آمریکا و سایر تحریمها علیه تهران در ازای محدود کردن برنامه هستهای ایران برداشته شود.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق ایالات متحده در سال ۲۰۱۸ از توافق خارج شد و تحریمهای ایالات متحده را مجدداً اعمال کرد. این کار باعث شد ایران نیز پس از بیش از یک سال انتظار ، از برخی از محدودیتهای توافق هستهای تخطی کند.
مقامات غربی گفتهاند که گرچه ایالات متحده و ایران هنوز توافق نکردهاند در مورد احیای برجام دیدار کنند، اما به طور غیر مستقیم از طریق کشورهای اروپایی در حال برقراری ارتباط هستند.
مقامات گفتند که احتمال پیشرفت در این زمینه و احیای توافق قبل از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ایران کم است زیرا تهران تصمیم گرفته قبل از بازگشت به مذاکرات موضع سختگیرانهتری را اتخاذ کند.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی هفته گذشته در یک سخنرانی گفت که قبل از اینکه تهران به توافق برگردد، واشنگتن باید تحریمها را کاهش دهد.
اما یک مقام آمریکایی که با رویترز گفتوگو کرده، میگوید اینکه واشنگتن اصرار داشته باشد ایران نخستین گام را برای احیای برجام بردارد، برداشت نادرستی است:
«این که تهران باید قبل از اقدام واشنگتن اولین قدم را بر دارد، موضع ایالات متحده نیست.»
بایدن سال گذشته هنگامی که کاندیدای ریاست جمهوری بود، در مجله فارین افیر نوشت:
«تهران باید به پیروی دقیق از توافق برگردد. اگر این کار را انجام دهد، من دوباره به توافق می پیوندم.»
این پیام که توسط آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه و سایر مقامات از زمان روی کار آمدن بایدن در ۲۰ ژانویه تکرار شده است، به معنای این است که ایران برای انجام این کار باید اولین اقدام را انجام دهد.
این مقام آمریکایی اما این برداشت را رد کرده است و میگوید این گفتهها به معنی تعیین توالی نیستند.
رابرت آینهورن، متخصص منع گسترش سلاحهای هستهای در اندیشکده موسسه بروکینگز هم گفته که او از مقاله بایدن برداشت نکرده که ایران لزوماً باید ابتدا قدم بردارد، اگرچه مطمئناً می توان چنین برداشتی هم داشت.
آینهورن گفته:
«چندین مقام دیگر دولت هم در سخنان خود از فرمولی استفاده کرده اند که از نظر توالی کاملاً خنثی به نظر می رسند و لزوما این معنا را نمیدهند که ایران باید برای احیای برجام قدم اول را بردارد.
اگر امریکا تنها خواسته اش محدود کردن برنامه هسته ای ایران باشد تحریمها را رفع کرده و مطمئنا ایران هم به همان روال سابق باز میگردد و در این شکی ندارند ” اما این بتنهائی امنیت اسرائیل را تامین نمیکند و عملکرد ایران برای اسیب رساندن به اسرائیل شامل توسعه برنامه موشکی و گسترش طیف جنگجویان منطقه و تسلیح انان از کشورهای مختلف است” در ضمن محدودیتهای زمانی در نظر گرفته شده در برجام رو به اتمام است و تغییری در رفتار ایران نسبت به اسرائیل دیده نشده” حرف و خواسته امریکا در نهایت گرفتن تضمین از ایران برای امنیت اسرائیل است!
عجیب اینجاست که چرا امریکا برای تامین امنیت اسرائیل هیچگاه از اسرائیل نمیخواهد در اعمالش تجدید نظر کند! ظن اپارتاید ” نسل کشی” پایمال کردن حقوق فلسطینیان” تجاوز بخاک کشورهای همسایه”در سراپای این تحفه اشکار است اما امریکا بروی همه اینها چشم بسته و از دیگران توقع دارد که انها با ظلم کنار بیایند و اجازه بدهند که اسرائیل هر جور مایل است رفتار کند! تمام قطعنامه ها در شورای امنیت و سازمان ملل بر علیه او را وتو میکند و اخیرا مخالفت خود را با دادخواست در دادگاه لاهه اعلام کرد” دادخواستی از جانب فلسطینیان که به جنایت جنگی متهم شده! من هیچوقت نفهمیدم این پشتیبانی بی قید و شرط از اسرائیل به چه منظور است؟ من باور نمیکنم اینهمه لی لی به لا لا گذاشتن برای هلوکاست و کشتاری که هیتلر از انان کرد باشد ! هر وقت که حرف میشه همه دنیا به این موضوع اشاره میکنند و اشک تمساح هم میریزند اما این همان امریکائی ست که وقتی پای منافعش در میان باشد از انداختن بمب اتمی روی سر میلیونها ادم هم ابائی ندارد و این احساساتی بازیها حداقل به گروه خون او نمیخورد! در سیاستهای راهبردی امریکا حفاظت از اسرائیل رکن رکین است” چیزی همپای منافع ملی انان که هیچ رئیس جمهوری یا هیچ شخص مهمی در دستگاه حاکمه امریکا قدرت تخطی از ان را ندارد” اوباما از اسرائیل و سیاستهایش اصلا دل خوشی نداشت اما توان انرا هم نداشت که از گل نازکتر بگوید! با فرض بر اینکه نفت منطقه خاور میانه شان و ارزش سالیان پیشین را نداشته باشد اما تا کنار گذاشتن ان راهی طولانی در پیش است ” هنوز منطقه خاورمیانه تامین کننده 60% نفت جهان است و هنوز لازم است که این منطقه انرزی جهان را با نازلترین قیمت فراهم و اجناس مورد نیاز خود را با بالاترین قیمتها تهیه کند ” سیاست امریکا و اروپا و حتی موافقت ضمنی چین و روسیه در بلبشو نگه داشتن اوضاع خاورمیانه بوسیله اسرائیل سیاستی ست که به این زودیها خاتمه نخواهد یافت” چرا که نفت هنوز حرف اول را میزند” کشوری مثل ایران که علمدار دشمنی با اسرائیل شده متاسفانه بجای دوستی با کشورهای منطقه و مطلع گرداندن انان از اصل ماجرا و اتخاذ وحدت رویه در برخورد با این روباهان و ستاندن حق واقعی خود و دیگر ملتها رقابت مذهبی را پیشه خود ساخته و دشمنی هر چه بیشتر را برای خود و بقیه خریده و نمیداند سود اصلی را چه کسانی میبرند و این وضعیت ایده ال برای انان است.
امیرراستگفتار / 28 March 2021