محمود واعظی اعلام کرد که بر اساس مصوبه هسته‌ای مجلس، دولت یک سال برای از سرگیری غنی‌سازی ۲۰ درصدی اورانیوم در تأسیسات هسته‌ای ایران وقت دارد. با این کار ایران عملاً از برجام خارج می‌شود.

تأسیسات هسته‌ای ایران در نطنز. (عکس: آرشیو)

محمود واعظی رئیس دفتر روحانی پیش از ظهر چهارشنبه ۱۰ دی در حاشیه جلسه هیئت دولت در پاسخ به این پرسش که بر اساس مصوبه هسته‌ای مجلس شورای اسلامی غنی‌سازی ۲۰ درصدی اورانیوم در تأسیسات هسته‌ای ایران آغاز شده است گفت:

«پس از تصویب این قانون، بلافاصله آقای رئیس‌جمهور دستور داد کمیته‌ای از معاونت حقوقی، وزارت خارجه، سازمان برنامه و بودجه و سازمان انرژی اتمی تشکیل شود. این‌ یک کمیته خاص بود که بلافاصله تشکیل شد و حتی یکی از جلساتی که قرار بود در آن به سرعت جمع‌بندی انجام شود تا به دولت برسد، سه‌شنبه صبح شروع شد و تا شب جمع‌بندی نهایی شد. چهارشنبه گذشته هم در دولت بحث شد و جمع‌بندی این کمیته هم ابتدای هفته جاری ابلاغ شد.»

بر اساس طرحی که در واکنش به ترور محسن فخری‌زاده کلیات آن در مجلس به تصویب رسید، چنانچه پس از سه ماه روابط بانکی ایران در اروپا و میزان خرید نفت آنها از ایران به شرایط «عادی و رضایت‌بخش» بازنگشته باشد، دولت مکلف است اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کند. بر اساس این طرح که اجرای آن منوط به تصویب شورای نگهبان است برای حامیان «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) مجازات تعزیری درجات دو تا پنج که به معنای دو تا ۲۵ سال حبس است در نظر گرفته شده.

به نوشته خبرگزاری مهر، واعظی در جمع خبرنگاران گفت:

«طبیعی است که سازمان انرژی اتمی براساس این دستورالعملی که ابلاغ شده است، باید مقدماتش را فراهم کند و ان‌شالله دستگاه‌های مختلف، همه بندها را بر اساس دستورالعمل اجرا می‌کنند، از جمله بند مربوط به غنی‌سازی ۲۰ درصد. هر زمانی که مقدمات این کار فراهم شد، آقای صالحی جزئیات آن را اعلام خواهد کرد.»

 واعظی در ادامه سخنانش اعلام کرد که مجلس شورای اسلامی به دولت یک سال وقت داده است:

 «بعد از فراهم شدن مقدمات کار، در طول یک سال باید ۱۲۰ کیلوگرم غنی‌سازی ۲۰ درصد انجام شود. مطمئن هستیم ظرف یک سال این کار انجام خواهد شد.»

به گفته ابوالفضل عمویی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس طرح «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها» دو هدف را دنبال می‌کند: گشودن «قفل هسته‌ای» کشور و همزمان رفع تحریم‌ها که عملاً غیرممکن به نظر می‌رسد. حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی گفته بود مصوبه هسته‌ای مجلس را مضر می‌داند.

در چارچوب توافق هسته‌ای ۲۰۱۵، ایران در تأسیسات زیرزمینی نطنز فقط باید با سانتریفیوژهای نسل اول IR-1  به غنی‌سازی اورانیوم ادامه دهد. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارش اخیر خود که ۱۱ نوامبر / ۲۱ آبان منتشر شد، اعلام کرد میزان ذخائر اورانیوم غنی‌شده ایران ۱۲ برابر محدودیت اعلام‌شده در توافق هسته‌ای برجام است.

بریتانیا، فرانسه و آلمان دوشنبه ۷ دسامبر / ۱۷ آذر با انتشار بیانیه‌ مشترکی در مورد تصمیم جمهوری اسلامی برای نصب سانتریفیوژهای جدید در تأسیسات هسته‌ای نطنز و تصویب «اقدام راهبردی برای رفع تحریم‌ها» در مجلس شورای اسلامی ابراز نگرانی کردند.

بیشتر بخوانید: