در ایران مقام‌های رسمی می‌گویند شمار بیماران کرونا کمتر شده و وضعیت در برخی شهرها بهتر. یک عضو ستاد ملی مقابله با کرونا هم می‌گوید این ویروس تا به حال جان یک هزارم جمعیت کشور را گرفته است. همزمان تناقض‌گویی‌ها در باره خرید واکسن ادامه دارد.

در ایران مسئولان دولتی می‌گویند موانع خرید واکسن کرونا رفع شده است. با این حال هنوز مشخص نیست ایران قصد دارد از کدام کشور واکسن خریداری و وارد کند.

کرونا در شبانه روز منتهی به پنجم دی جان ۱۳۲ تن دیگر را در پهنه ایران گرفت. به گفته سیما سادات سالاری، سخنگوی ستاد مقابله با کرونا در این بازه زمانی ۶ هزار و ۲۱ بیمار جدید مبتلا به کووید-۱۹ نیز شناسایی شدند که از این تعداد ۹۰۶ نفر بستری شدند.

براساس اظهارات لاری شمار بیماران مبتلا به کرونا از آغاز تا به حال به یک میلیون و ۱۸۹ هزار و ۲۰۳ نفر رسیده است. این بیماری تا به حال جان ۵۴ هزار و ۴۴۰ تن را هم گرفته است.

پیام طبرسی که رسانه‌های خبری ایران او را «عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا» معرفی می‌کنند، شامگاه پنجشنبه ۴ دی در یک برنامه تلویزیونی گفت:

«آمار فوتی‌های کرونا باید دو برابر محاسبه شود چون برخی از فوت شدگان بدون تست بوده‌اند و باید گفت که یک هزارم جمعیت ما به خاطر کرونا در این ۱۰ ماه فوت شده‌اند.»

پیش از این نیز مقام‌های مسئول در وزارت بهداشت و درمان گفته بودند که آمار واقعی بیماران و قربانیان کرونا ۲ تا ۲,۵ برابر آماری است که روزانه اعلام می‌شود.

طبرسی همزمان از کاهش شمار بیمارانی که به خاطر کرونا در بیمارستان‌های تهران بستری می‌شوند، خبر داد و گفت میزان پذیرش بیماران اورژانسی در بیمارستان مسیح دانشوری از ۲۵۰ مورد به شبی ۵۰ تا ۶۰ مورد پذیرش رسیده است.

در دیگر استان‌های ایران هم مسئولان محلی می‌گویند که شمار بیماران کاهش یافته و وضعیت برخی شهرها از نارنجی به زرد تغییر کرده است.

رئیس دانشگاه جندی شاپور اهواز وضعیت تمامی شهرهای استان خوزستان را زرد اعلام کرد. سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان هم گفت وضعیت در ۱۸ شهر از ۲۴ شهر این استان از نارنجی به زرد تغییر کرده است.

در استان فارس هم به گفته جانشین استاندار تنها سه شهر در وضعیت نارنجی قرار دارند و در استان لرستان تنها خرم‌آباد در وضعیت نارنجی رتبه‌بندی شده است. وضعیت در چهار شهر استان آذربایجان غربی نیز همچنان نارنجی اعلام شده است.

براساس مصوبات ستاد مدیریت بیماری کرونا در مناطقی که وضعیت زرد اعلام می‌شود، ممنوعیت تردد خودروها به خارج از شهرها برداشته می‌شود و برخی از گروه‌های شغلی اجازه فعالیت خواهند داشت.

مینو محرز، عضو ستاد مدیریت کرونا در پیوند با این موضوع به خبرگزاری دولتی جمهوری اسلامی (ایرنا)، گفت امکان توالی‌یابی دقیق ویروس در کشور وجود ندارد اما مدرکی برای ورود ویروس جهش یافته به ایران در دست نیست.

دولت عراق به منظور جلوگیری از انتقال ویروس جدید کرونا  تردد از مرزهای غربی به عراق را ممنوع کرده است. به گفته فرماندار قصرشیرین تنها اتباع ایرانی که در عراق هستند و عراقی‌هایی که در ایران مانده‌اند اجازه دارند وارد عراق شوند.

واکسن کرونا: می‌خرند یا می‌سازند؟

بازگشایی مراکز عمومی و برخی مشاغل اما در شرایطی که نوع تازه‌ای از ویروس کرونا در بریتانیا شناسایی شده، در شرایطی که نحوه و زمان دسترسی به واکسن کرونا در ایران مشخص نیست، نگرانی‌ها بابت افزایش دوباره بیماران را شدت بخشیده است.

مقام‌های رسمی در ایران یک روز قبل (پنجشنبه ۴ دی) گفتند که موانع خرید واکسن کرونا رفع شده است. سخنگوی ستاد مدیریت بیماری کرونا هم پنجم دی به خبرگزاری کار ایران (ایلنا)، گفت دولت اقدامات گسترده‌ و مؤثری برای تهیه واکسن کرونا از معتبرترین منابع خارجی انجام داده است.

 چهارم دی عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی ایران از رفع موانع انتقال ارز برای خرید واکسن کرونا خبر داد. او بدون اینکه نام منبع خرید واکسن را اعلام کند، در صفحه اینستاگرام خود نوشت:

«موافقت اولیه برای انتقال از حساب یک بانک بامداد امروز دریافت شد و دستور پرداخت وجه را صادر کردیم. پیگیری‌های لازم در این زمینه بی‌وقفه ادامه دارد.»

علی ربیعی، سخنگوی دولت نیز بدون اینکه جزئیات بیشتری بیان کند، گفت که مجوز انتقال ۲۰۰ میلیون دلار برای خرید واکسن کرونا صادر شده است. او نیز مشخص نکرد که ایران قرار است از کدام کشور واکسن کرونا خریداری و وارد کند.

همزمان با این اظهارنظرها ستاد اجرایی فرمان امام که یکی از شرکت‌های زیرمجموعه‌اش ساخت واکسن کرونا در داخل ایران را آغاز کرده است، از اعلام آمادگی ۲۷ هزار نفر برای آزمایش انسانی این واکسن خبر داد.

مقام‌های ارشد بنیاد برکت و وزارت بهداشت ایران پیش از این گفته بودند که آزمایش حیوانی واکسن کرونا در ایران «با موفقیت» به پایان رسیده و آزمایش انسانی آن از دی ماه آغاز خواهد شد.

براساس اعلام مسئولان وزارت بهداشت ساخت واکسن کرونا در ایران به شرکت دارویی شفا فارمد، از شرکت‌های هلدینگ بنیاد برکت سپرده شده است.

ایران امیدوار است تا تیر ۱۴۰۰ بتواند واکسن داخلی را تولید کند اما هنوز میزان موثر بودن این واکسن مشخص نیست.

در همین زمینه: