در ایران مقامهای رسمی میگویند شمار بیماران کرونا کمتر شده و وضعیت در برخی شهرها بهتر. یک عضو ستاد ملی مقابله با کرونا هم میگوید این ویروس تا به حال جان یک هزارم جمعیت کشور را گرفته است. همزمان تناقضگوییها در باره خرید واکسن ادامه دارد.
کرونا در شبانه روز منتهی به پنجم دی جان ۱۳۲ تن دیگر را در پهنه ایران گرفت. به گفته سیما سادات سالاری، سخنگوی ستاد مقابله با کرونا در این بازه زمانی ۶ هزار و ۲۱ بیمار جدید مبتلا به کووید-۱۹ نیز شناسایی شدند که از این تعداد ۹۰۶ نفر بستری شدند.
براساس اظهارات لاری شمار بیماران مبتلا به کرونا از آغاز تا به حال به یک میلیون و ۱۸۹ هزار و ۲۰۳ نفر رسیده است. این بیماری تا به حال جان ۵۴ هزار و ۴۴۰ تن را هم گرفته است.
پیام طبرسی که رسانههای خبری ایران او را «عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا» معرفی میکنند، شامگاه پنجشنبه ۴ دی در یک برنامه تلویزیونی گفت:
«آمار فوتیهای کرونا باید دو برابر محاسبه شود چون برخی از فوت شدگان بدون تست بودهاند و باید گفت که یک هزارم جمعیت ما به خاطر کرونا در این ۱۰ ماه فوت شدهاند.»
پیش از این نیز مقامهای مسئول در وزارت بهداشت و درمان گفته بودند که آمار واقعی بیماران و قربانیان کرونا ۲ تا ۲,۵ برابر آماری است که روزانه اعلام میشود.
طبرسی همزمان از کاهش شمار بیمارانی که به خاطر کرونا در بیمارستانهای تهران بستری میشوند، خبر داد و گفت میزان پذیرش بیماران اورژانسی در بیمارستان مسیح دانشوری از ۲۵۰ مورد به شبی ۵۰ تا ۶۰ مورد پذیرش رسیده است.
در دیگر استانهای ایران هم مسئولان محلی میگویند که شمار بیماران کاهش یافته و وضعیت برخی شهرها از نارنجی به زرد تغییر کرده است.
رئیس دانشگاه جندی شاپور اهواز وضعیت تمامی شهرهای استان خوزستان را زرد اعلام کرد. سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان هم گفت وضعیت در ۱۸ شهر از ۲۴ شهر این استان از نارنجی به زرد تغییر کرده است.
در استان فارس هم به گفته جانشین استاندار تنها سه شهر در وضعیت نارنجی قرار دارند و در استان لرستان تنها خرمآباد در وضعیت نارنجی رتبهبندی شده است. وضعیت در چهار شهر استان آذربایجان غربی نیز همچنان نارنجی اعلام شده است.
براساس مصوبات ستاد مدیریت بیماری کرونا در مناطقی که وضعیت زرد اعلام میشود، ممنوعیت تردد خودروها به خارج از شهرها برداشته میشود و برخی از گروههای شغلی اجازه فعالیت خواهند داشت.
مینو محرز، عضو ستاد مدیریت کرونا در پیوند با این موضوع به خبرگزاری دولتی جمهوری اسلامی (ایرنا)، گفت امکان توالییابی دقیق ویروس در کشور وجود ندارد اما مدرکی برای ورود ویروس جهش یافته به ایران در دست نیست.
دولت عراق به منظور جلوگیری از انتقال ویروس جدید کرونا تردد از مرزهای غربی به عراق را ممنوع کرده است. به گفته فرماندار قصرشیرین تنها اتباع ایرانی که در عراق هستند و عراقیهایی که در ایران ماندهاند اجازه دارند وارد عراق شوند.
واکسن کرونا: میخرند یا میسازند؟
بازگشایی مراکز عمومی و برخی مشاغل اما در شرایطی که نوع تازهای از ویروس کرونا در بریتانیا شناسایی شده، در شرایطی که نحوه و زمان دسترسی به واکسن کرونا در ایران مشخص نیست، نگرانیها بابت افزایش دوباره بیماران را شدت بخشیده است.
مقامهای رسمی در ایران یک روز قبل (پنجشنبه ۴ دی) گفتند که موانع خرید واکسن کرونا رفع شده است. سخنگوی ستاد مدیریت بیماری کرونا هم پنجم دی به خبرگزاری کار ایران (ایلنا)، گفت دولت اقدامات گسترده و مؤثری برای تهیه واکسن کرونا از معتبرترین منابع خارجی انجام داده است.
چهارم دی عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی ایران از رفع موانع انتقال ارز برای خرید واکسن کرونا خبر داد. او بدون اینکه نام منبع خرید واکسن را اعلام کند، در صفحه اینستاگرام خود نوشت:
«موافقت اولیه برای انتقال از حساب یک بانک بامداد امروز دریافت شد و دستور پرداخت وجه را صادر کردیم. پیگیریهای لازم در این زمینه بیوقفه ادامه دارد.»
علی ربیعی، سخنگوی دولت نیز بدون اینکه جزئیات بیشتری بیان کند، گفت که مجوز انتقال ۲۰۰ میلیون دلار برای خرید واکسن کرونا صادر شده است. او نیز مشخص نکرد که ایران قرار است از کدام کشور واکسن کرونا خریداری و وارد کند.
همزمان با این اظهارنظرها ستاد اجرایی فرمان امام که یکی از شرکتهای زیرمجموعهاش ساخت واکسن کرونا در داخل ایران را آغاز کرده است، از اعلام آمادگی ۲۷ هزار نفر برای آزمایش انسانی این واکسن خبر داد.
مقامهای ارشد بنیاد برکت و وزارت بهداشت ایران پیش از این گفته بودند که آزمایش حیوانی واکسن کرونا در ایران «با موفقیت» به پایان رسیده و آزمایش انسانی آن از دی ماه آغاز خواهد شد.
براساس اعلام مسئولان وزارت بهداشت ساخت واکسن کرونا در ایران به شرکت دارویی شفا فارمد، از شرکتهای هلدینگ بنیاد برکت سپرده شده است.
ایران امیدوار است تا تیر ۱۴۰۰ بتواند واکسن داخلی را تولید کند اما هنوز میزان موثر بودن این واکسن مشخص نیست.
در همین زمینه:
رقص ترسناک کرونا و تعلل آشکار رژیم در خرید واکسن
[“سخن روز” – حزب کمونیست ایران]
کمی بیش از یک سال از زمان جانباختن اولین مبتلایان به بیماری همه گیر کووید ۱۹ می گذرد.
اکنون شمار جمعیتی که در اثر ابتلا به این ویروس جان خود را از دست داده اند از مرز یک میلیون و هفتصد هزار نفر گذشته، رقمی که احتمالا طی ماههای زمستان در نیمکره شمالی افزایش قابل ملاحظه ای خواهد داشت. دهها میلیون نفر هم از ابتلا به این بیماری رنج می برند.
اخبار مربوط به ابعاد شیوع این ویروس و پیامدهای آن هنوز هم برنامه های خبری همه خبرگزاری های جهان را به خود اختصاص داده است. مسئله چگونگی مقابله با این اپیدمی و کاهش اثرات آن بر سودآوریِ سرمایه ها به مرکز سیاست و کشمکش جناح های حکومت های سرمایه داری راه یافته است.
همراه با این تحولات، پیامدهای روحی و روانیِ از دست دادن عزیزان، از دست دادن شغل و درآمد و افتادن به ورطه زندگی در زیر خط فقر و محدودیت هایی که به عرصه های مختلفِ حیات اجتماعی تحمیل شده، زندگیِ روزمره میلیاردها انسان را دشوارتر کرده است.
در ایران از آنجا که مقامات رژیمِ اسلامی از همان ابتدا عامدانه به پنهانکاری و دروغپردازی در مورد حقایق مربوط به زمان انتقال این ویروس و ابعاد شیوع آن روی آوردند و در برابر خواست قرنطینهِ شهرها و اماکن مذهبی مقاومت کردند، مردم شدیدترین امواج شیوع کرونا را تجربه کرده اند.
تأثیرات آن بر توسعه فقر و بیکاری و گسترش آسیب های اجتماعی فاجعه بار بوده است. بنا به آمارهای رسمی تاکنون در ایران بیش از یک میلیون نفر به کرونا مبتلا شده اند و بیش از 55 هزار نفر هم جان خود را از دست داده اند.
اما تحقیقاتِ منابع مستقل و حتی برخی از مقام ها و نهادهای حکومتی بیانگر آن است که آمار واقعیِ قربانیان، سه تا هفت برابر بیش از آمار رسمی اعلام شده از جانب وزارت بهداشت رژیم است.
در آستانه سال نو میلادی و با انتشار خبر تولید واکسن های تازه کرونا، امید به کنترل این بحران و بازگشت اوضاع به حالت عادی در میان مردم جهان قوت گرفته است. دولت های سرمایه داری از هم اکنون برای ترمیم اقتصادهای بحران زده در دوران پسا همه گیری کرونا برنامه ریزی می کنند.
در غیاب راه حل سوسیالیستی برای مقابله با همه گیری کرونا، چین با اقدامات اقتدارگرایانهِ دولت و با در پیش گرفتن استراتژی تهاجمی تست کردن به منظور ردیابی و قطع زنجیره انتقال ویروس، ملزم کردن همه به رعایت دستور العمل های بهداشتی و قرنطینه سختگیرانه، به الگوی کنترل مؤثر بحران کرونا تبدیل شده است.
در حالی که دیگر قدرتهای اقتصادی جهان با موج شدید بحران کرونا دست و پنجه نرم می کنند، نرخ رشد اقتصادی در چین به قبل از دوره بحران کرونا رسیده است.
اگرچه تولید واکسن های جدید امید به پایان رقص ترسناک کرونا را تقویت کرده است، اما بین تولید این واکسن ها و ایجاد ایمنی کافی برای مهار این ویروس هنوز فرسنگ ها فاصله وجود دارد. در آمریکا با اینکه روند واکسیناسیون آغاز شده است، اما پیش بینی ها حکایت از آن دارند که ایجاد میزان ایمنی لازم ممکن است تا زمستان سال آینده به طول انجامد.
به رغم آنکه همه گیری کرونا یک بحران جهانی است، اما شرکت های تولید کننده که قصد فروش واکسن را دارند توانائی کافی برای تولید آن به تناسب نیاز جمعیت جهان را ندارند و هنوز نشانه ای از دادن حق امتیاز برای تولید این واکسن در مقیاس انبوه وجود ندارد. کشورهای ثروتمندتر که فقط ۱۳ درصد جمعیت جهان را دارند برای تأمین منابع مالیِ تهیه واکسن، مشکلی ندارند.
با این حال بسیاری از کشورهای فقیر توان ایستادگی در میدان رقابت جهانی بر سر تهیه واکسن را ندارند. در میدان این رقابت ها هم، کرونا قربانیان بیشتری از فقرا می گیرد. مسئله توزیع واکسن هم یک معضل واقعی است. واکسن بیونتِک- فایزر که درجه مؤثر بودن آنها ۹۵ درصد تخمین زده می شود برای نگاهداری به محیطی با دمای منهای ۷۰ درجه سانتیگراد نیاز دارد، بنابراین به سیستم های توزیع زنجیره سرد متکی هستند که به سختی در بسیاری از کشورهای فقیرتر وجود دارد و در بسیاری از دیگر کشورها نیز به میزان کافی وجود ندارد.
سازمان بهداشت جهانی تخمین زده است که فقدان شبکه های توزیع زنجیره ای سرد از هم اکنون منجر به ۱ و نیم میلیون مرگ قابل پیشگیری در سال می شود. این محدودیت ها در حالی است که بنا به باور مراکز پزشکی جهان، ویروس کرونا اگر هم کنترل شود مانند یک ویروس بومی باقی خواهد ماند و حتی در کشورهایی که قادر به واکسیناسیون جمعیت خود هستند دوباره ظاهر می شود. این داده ها نشان می دهد که دسترسی عمومی به واکسن رایگان کرونا تا چه اندازه برای بشریت جنبه حیاتی دارد.
اما در ایران، مقامات حکومتی در مورد تهیه واکسن کرونا هم به تناقض گویی و دروغپردازی روی آورده اند. روز چهارشنبه حسن روحانی بدنبال تناقض گویی های فراوان مقام های حکومتی در جلسه هیئت دولت اعلام کرد که: «در خصوص واکسن کرونا اقدامات لازم انجام گرفته است». این اظهارات روحانی در حالی است که یک روز قبل علی ربیعی سحنگوی دولت در نشست خبری هفتگی خود تایید کرد که نپیوستن ایران به گروه ویژه اقدام مالی ” اف ای تی اف” خرید واکسن خارجی کرونا را با مشکل روبرو کرده است. پ
یش از این هم علی مطهری، نماینده پیشین مجلس اسلامی در پست توییتری خود نوشته بود: «به خاطر اینکه ایران در لیست سیاه ” اف ای تی اف” قرار دارد، نتوانسته است پول خرید واکسن خارجی کرونا را واریز کند».
وقتی ایران را وارد فهرست سیاه کرده اند به معنی آن است که همکاری با آن خطر پولشویی دارد و مؤسسات مالی و بانکی وارد مراودات مالی با آن نمی شوند.
با توجه به این تعلل و تناقض گویی های آشکارِ مقامات رژیم جمهوری اسلامی است که تأمین و ارائه رایگان واکسن کرونا به یکی از حیاتی ترین و عاجل ترین نیاز مردم ایران تبدیل شده است.
لازم است فعالان و پیشروان جنبش کارگری و دیگر جنبش های پیشرو اجتماعی با توده ای کردن هر چه بیشتر این خواست و مطالبه،
دولت را برای خرید واکسن کرونا و ارائه رایگان آن به عموم مردم تحت فشار قرار دهند.
24.12.2020
رقص ترسناک کرونا و تعلل آشکار رژیم در خرید واکسن / 25 December 2020