بان کی مون، دبيرکل سازمان ملل متحد تأسف عميق خود را از شکست مذاکرات در مورد کنترل تجارت جهانی اسلحه اعلام کرد.

این مذاکرات روز دوشنبه ۲۸ اسفندماه (۱۸ مارس) در نیویورک آغاز شد.

برای تصویب پیش‌نویس پیمان نظارت بر تجارت اسلحه در جهان که در اين مذاکرات آماده شده بود موافقت نمایندگان تمامی ۱۹۳ کشور عضو در سازمان ملل الزامی بود اما ایران، سوریه و کره شمالی به آن رأی منفی دادند.

هفته آينده قرار است اين پيش‌نويس در مجمع عمومی سازمان ملل مورد بررسی قرار گيرد که در آن‌جا برای تصويب آن دو سوم آراء کافی است.

دبيرکل سازمان ملل ضمن قدردانی از “تلاش خستگی‌ناپذير” کشورهای عضو در تهيه پیش‌نویس پیمان نظارت بر تجارت اسلحه در جهان، تصويب آن را “نزديک و قابل دسترس” عنوان کرد.

به‌گفته بان کی مون اين پيش‌نويس بسيار “متوازن” است و “استانداردهای جهانی مؤثر برای تنظیم تجارت بین‌المللی سلاح‌های متعارف” را تعيين کرده است.

اين در حالی است که محمد خزاعی، نماینده ایران در سازمان ملل متن پیش‌نویس پیمان نظارت بر تجارت اسلحه در جهان را “تبعیض‌آمیز” دانسته و گفته بود: “این پیش‌نویس نقص‌های قانونی و راه‌های گریز زیادی دارد و مانع از سلطه‌گری و تهاجم نمی‌شود.”

بان کی مون اظهار اميدواری کرد که کشورهای عضو سازمان ملل به تلاش در راه دستيابی هر چه سريع‌تر به يک پيمان مشترک برای کنترل تجارت اسلحه در جهان ادامه دهند.

طرح يک پيمان بين‌المللی برای کنترل تجارت اسلحه نخستين بار در سال ۱۹۹۵ توسط گروهی از برندگان جايزه صلح نوبل مطرح شد.