حملات هدف‌مند علیه کارمندان رسانه‌‌های افغانستان در روزهای اخیر افزایش یافته است. تنها در یک ماه اخیر شش خبرنگار ترور شده و جان باخته‌اند. نهادهای حقوق بشری می‌گویند که حملات هدف‌مند در کشور نزدیک به ۵۰ درصد بیش‌تر شده است. 

تشییع جنازه کلثوم ملالی میوند، گوینده تلویزیون انعکاس

روزنامه ۸ صبح در افغانستان در گزارشی ضمن گفت‌وگو با فعالان رسانه‌ای و نهادهای صنفی روزنامه‌نگاران در افغانستان به تحلیل این موضوع پرداخته است. بر اساس این گزارش، فعالان رسانه‌ای در افغانستان می‌گویند در گذشته بیش‌تر تلفات از طریق انفجارها به خبرنگاران وارد می‌شد، اما در حال حاضر این قتل‌ها شکل هدف‌مند دارد و هیچ گروهی مسوولیت آن را بر‌عهده نمی‌گیرد.

به گفته فعالان رسانه‌ای، تنها عاملان دو مورد از قتل‌های سال جاری بازداشت شد‌ه‌اند و بیش‌تر موارد هنوز نامشخص مانده است. این در حالی است که طالبان پیش از این دست داشتن در حمله به خبرنگاران را رد کرده‌اند.

در آخرین نمونه، فردین امینی، گوینده شبکه تلویزیونی آریانا، روز جمعه، بیست‌ویکم آذر، به گونه‌ای مرموز جان باخت. هرچند پلیس این قضیه را «خودکشی» توصیف کرده، اما آشنایان او گفته‌اند که فردین امیری در آخرین لحظات از تهدیدها علیه خود خبر داده بود.

همچنین در یک ماه اخیر، یما سیاوش، مشاور رسانه‌ای بانک مرکز، الیاس داعی، خبرنگار رادیو آزادی و کلثوم ملالی میوند، گوینده تلویزیون انعکاس از سوی افراد ناشناس ترور شدند. حکومت افغانستان طالبان را مسوول این حملات خوانده، اما این گروه هرگونه دست داشتن در آن را رد کرده است. 

علاوه بر این موارد محمدرفیع صدیقی، رییس اجرایی پیشین شبکه تلویزیون خورشید و یک کارمند دیگر این شبکه به گونه مرموز جان باختند.

در دو دهه اخیر، دست‌کم ۱۳۶ خبرنگار در افغانستان جان باخته‌اند. نهادهای رسانه‌ای می‌گویند که بیش‌تر پرونده‌های این قتل‌ها به دلیل گذر زمان و منصرف شدن خانواده‌های مقتول، بسته شده‌اند.

با توجه به تهدید علیه خبرنگاران زن، از شمار کارمندان رسانه‌ای زن در این کشور کاسته شده و از دو هزار و ۵۰۰ نفر اکنون به حدود یک هزار و ۵۰۰ تن رسیده است.

تابستان گذشته مرکز خبرنگاران افغانستان در نامه سرگشاده‌ای خطاب به اشرف غنی، رئیس جمهوری در خصوص امنیت خبرنگاران و رسانه‌ها و فرهنگ معافیت از مجازات جرایم علیه خبرنگاران ابراز نگرانی کردند. در دو دهه اخیر خبرنگاران و کارمندان رسانه‌ها در افغانستان بیش از هزار مورد تهدید و خشونت و بیش از ۱۱۵ حمله منجر به مرگ را تجربه کرده‌اند، اما دادستانی افغانستان تنها از دریافت و رسیدگی به ۳۱ پرونده خبر داده است.

در همین زمینه